Nejste přihlášen/a.
problém - světla svítí normálně ale jakmile zapneme jakýkoli spotřebič ( vařič, sporák, atd.) světla se rozsvítí velmi silně...v čem může být závada?
Jen tak pro zajímavost, klem vánoc strčím do zásuvky zdroj od notebooku a tma. Nebylo to poprvé, když je trochu víc zatížená síť tak kondenzátory spínaného zdroje dokáží ten jistič vyhodit. Překvapení bylo, když po nahození tma pokračovala. Vechno nasvědčovalo, ž e jistič už ani po nahození nespíná. Zavolal jsem o pomoc elektrikáře, když jsem byl upozorněn, že pouze výjezd je v ceně 1200Kč+ materiál, tak jse se musel docela držet, abych to odmítl slušně. Tak jsem rozebral jistič, našel upadlý bodovaný drátek od vybavovací cívky - plynová páječka to zachránila. Teď se třeba do mě pusťte, že jistič se opravovat nesmí, ale mohu vás ubezpečit, že vypíná jak má a navíc má cínovou tavnou pojistku :D
přesně tak - jsou věci které si šikovný člověk dokáže opravit sám pokud VÍ JAK NA TO a když neví tak se zeptá na poradně...opakuji - páni elektrikáři - nedivte se že vám fušujeme do řemesla prostě JSTE NEHORÁZNĚ DRAZÍÍÍÍÍÍÍ! Takové sumy za vaše služby je zneužívání člověka v tísni a já chápu že nechcete o své penízky přijít - proto raději než by jste poradili tak tady děláte bububu :D
BMBX, chápu důvodvy, ale raději bych obětoval těch 150Kč, za jistotu že origo je prostě origo.Nevím ale asi by se mi těžce usínalo, pač je římo zakázané opravovat pojistky a jističe...jednou nevypne když bude potřeba a průser je na světě...
doplněno 21.01.12 16:33:myslel jsem za jistič xD, pro bmbx případ..
Samozřejmě, že tam příjde nový, ale pořád vypíná spolehlivě a občas se k němu přidá i bytový, který je úplně nový a je řed ním - spím naopak klidněji než před tím .
galapetr:
nejenom, že páni elektrikáři jsou nehorázně drazí, ale už tolikrát jsem byl svědkem nehorázných zvěrstev provedených profesionálním elektrikářem, že už jim nic nesvěřím i kdyby to dělali zadarmo
150Kč? :D :D :D tááák to bych obětoval milerád taky! :D :D :D - čti výše - pouze výjezd 1 200 nebo 1 500Kč!
Je opravdu docela dost, ale když sis troufl do opravy jističe, tak určitě máš po jeho opravě zjištěnou funkci: vypínací proud, časový snímek a charakteristiku ( třeba aspoň "D", protože na "B" je škoda času!) při nadproudu a zkratovém proudu atd. Cínová pojiskta je jistě opravená "originálním" trubičákem s tavící teplotou 360°C od topenáře. Jsi opravdu BO-borec. Beru za nehoráznou nabídku 1200 a +. Jistě chodíš aspoň třikrát v tydnu na pivo, na zábavy, kuříš dvacku za 90kachlí a víc, ale obyčejnou stovku pro svoji vlastní bezbečnost na koupení nového jističe ti je moc. Co zdroj - je už opravený (vadný přívod,kondík, odpor nebo šváb?), nebo raději koupený za pět prstů u kámoše? Snaž se tak pomáhat aspoň sousedum, brzy si vyděláš nejen na fáro.
se mi líbí jak se vztekají a už nemají argumenty :D :D :D prej chodíme na pivo a utrácíme za cigára :D no mají vztek že jim na to pivo a cigára odmítáme dát 2 tisíce za utažení šroubku :D
Kdo chce kam -nechytej na sporák , pálí to... za chvíli: auuuuuuuuuu to pálí maminkoooooooo!
aneb : chytrému napověz ,blbec se ti stejně vysměje!
1200avíc:
nikde jsem nepsal že mi je líto dát peníze na nový jistič, ale je mi líto dát peníze elektrikářovi, protože jsem ještě neviděl elektrikářskou práci nad kterou by se mi nechtělo zvracet . Já v tom jističi neopravoval žádnou tavnou pojistkou, ale upadlý (původně bodovaný) přívod vybavovacího solenoidu - takže jsem tam naopak další jištění (na principu tavné pojistky) vyrobil :D. Ten zdroj který mi ti problémy vytvořil je naprosto v pořádku, kdybys nebyl "1200avíc", ale jenom "230přesně", tak bys věděl, že spínané zdroje mají při zapnutí velký počáteční proud, když se člověk trefí zrovna do vrcholu sínusovky síťového napětí a když je na jističi víc spotřebičů tak to někdy vylítne. Samozřejmě, že po tom co mi ten zdroj udělal tohle tak jsem jej řádně prověřil, než jsem jej znovu použil. Už hodně let jsem dost puntičkář a cokoli dělám musí být téměř víc než dokonalé (lespoň se o to maximálně snažím) :D. Tudíž i cokoliv kolem elektriky musí být lepší než od profesionálního elektrikáře - vyžaduje to moje profese a jak jsem psal, teď jsem klidnější než před tím
Tak jak jsou elektrikáři, automechanici, tak jsou i takielektrikáři, takiautomechanici atd. Jde jen o to zvolit ne kohokoliv , ale toho pravého - ne v hospodě u píva. Potom házet do jednoho rance po desátém pivku takiřezníka i špičkového chirurga je velmi jednoduché a paušální (taki... s "i" je schválně). HOVK.
1200avic - je jednoduché hodit kohokoliv do jakéhokoliv pytle s kýmkoliv. Myslím, že na této poradně už jsou různé pytle dané, stejně tak mám otipované a rozpytlované stálejší zákazníky. lidičky z mé oblíbené hospůtky nebo rodinky z mého panelákového vchodu.
Souhlasím s tím, že je ŘEMESLNÍK a "takiřemeslník". I elektrikář je jen člověk, také si chce vydělat na živobytí. Nesouhlasím s přemrštěnými cenami, ale nesouhlasím ani s tím, aby podobné odbornější záležitosti řešili a prováděli neodbornící - jde o bezpečnost, občas i potencionálně o život. Je mi dražší život či zdraví můj a mých blízkých nebo nějaký odborník, který to udělá tak jak to má být?...
HOWGH!
Jasně, že v každé pofesi se najde šíkula i prase, ale jsou obory,kde jde o život a to je třeba elektrkář, ten by měl dělat kvalitně. Klasická elektrikařina není múj chleba, ale už jsem pár prasáren po profíkách musel napravovat. Za ten opravený jistič se nestydím a klidně za něj budu ručit hlavou, to co jsem ale viděl kolem něj tu změť drátů, mě znepokojilo - a opět práce profíkú. Já si nemohu dovolit žádnou chybu protože jde o život a toho se držím i kolem elektriky i když mne neživí
ano na elektrikáře nemám...trochu tomu rozumím ale tohle je záhada - prostě mě zajímá v čem může být chyba...
Pokud máte do bytu vyveden 3 fázový přívod,tak se s největší pravděpodobností bude jednat o uvulněný vodič PEN.
Na světlech,ale i v ostatních zásuvkách se na chvílí nebo stále může oběvovat napětí od 230 do 400V ,jednoduše řešeno
Jojo, klasická závada. Přechodový odpor na nuláku. Poprvé jsem se s tím setkal v rodinném domku, kam jsem se přiženil. Dlouho mě nenapadalo oč jde. Jednou jsem vytáhl zástrčku kabelu, vedoucího do studny k ponornému čerpadlu. V tu ránu zhasla všechna světla v domě. Tím se ukázalo, že mám střední vodič odpojený od sítě a místo toho "beru" nulák ze země přes vodu ve studni. Chudák nautila tvořila elektrodu (jen tak pro zajímavost - funguje dodnes a to je v té vodě bez údržby 32 let). Za všechno mohl uhnilý hliníkový drát na nástřešáku (vrchní venkovní vedení).
Jó, to jsou srandy. Sousedce ve vedlejším bytě upadl hlinikový drát na nulovém můstku a divila se že když pere v pračce v koupelně, tak jí jiskří topení (v místě uzemnění). Naštěstí to přežila.
Když jsme u toho přežívání: jednou mi volala dcera, že je něco divného s elektrikou v koupelně. Když její přítel vlezl pod sprchu, měl divný pocit a navíc se zvýšila se svítivost osvětlení. Polil mě studený pot, dceři jsem přikázal opustit okamžitě koupelnu, zamknout a spolknout klíč. Závada byla prostá - velmi dlouhý přívod kabelem 2x1,5 mm. Pokud běžel bojler, vznikal na kabelu úbytek napětí. Žárovka sice svítila míň, ale toho si nikdo nevšiml. Ochrana byla nulováním, takže na kostře bojleru bylo proti zemi napětí, rovnající se úbytku na nuláku. Potrubí je plastové, takže pospojování nebylo k ničemu. Když přítel dcery vlezl pod sprchu, přizemnil svým tělem kostru bojleru. Úbytek na nuláku se zmenšil a žárovka se rozsvila víc. Měl štěstí, že potrubí nebylo kovové a že proud tekl jen vodou, takže přes značný odpor. Stejně nechápu, že to přežil.
Galapetře,nemáš rád elektrikáře,ani bys jim nenechal vydělat!Tak raději riskuješ život,ale asi jsme na tom stejně,snažíme se ušetřit snad se i tak dožijeme pozdního věku!
JABRAKA
Kdyš to trošku znáš, poradíš mě istě:nejde mi auto z garáže tak: domluvil jsem mu napřed ustně pak krompáčem a teŤ s něho teče cosi klouzavyho a navic to v celé garáži pro deset aut eště smrdi jako benzin. Nechcu platit nejakyho mechanika na auta, stejně se v tym jenom povrtá a bude chtět aspoň litr.Su takyelektrikář a rozumim ti.
vy páni elektrikáři nemůžete přenést přes srdce že vám za utáhutí šroubku na nulaku někdo nechce zaplatit ty vaše horentní sumy které si napočítáte za cestovné - za strávený čas - za různé úkony které ve faktuře pěkně rozepíšete atd. PROTO raději si ten šroubek utáhnu sám než bych měl platit 500Kč (nebo je to málo?) za utažení šroubku odborníkem...Divíte se? Kdyby jste nebyli tak vyčůraní tak si vás milerád zavolám a tu stovku klidně zaplatím. Nevím jestli patříte mezi takové jak popisuju - pokud ne tak se omlouvám ale mám bohužel takové zkušenosti a spousta lidí taky...tady nejde o to že by někdo nechtěl platit za služby - jde o to že na takové sumy prostě v dnešní době \obyčejní lidi\ nemají. Pak si myslím že tahle stránka Poradte je od toho aby tady odborníci lidem poradili a naštěstí tady někteří opravdu poradí což se taky stalo. Taková rada abych si na takovou malichernost zavolal opraváře - to není rada, o \takovou\ radu nemusím psát do Poradny...
Elektroinstalacemi se neživím a abych řekl pravdu, ani netuším, kolik bych měl takové utažení šroubku počítat.
Ano. tahle poradna je tu proto, aby zkušení radili laikům, jak mají postupovat. Ovšem všechno má své meze. Kdybyste našel bombu z druhé války, asi by Vás ani nenapadlo se tu ptát, jak jí máte zneškodnit. Svěřil byste to odborníkům. Nechci přirovnávat povolený šroubek k bombě, ale mnoho laiků elektřinu podceňuje a vůbec si nepřipouští, že i ona, stejně jako ta bomba, může zabíjet.
Hřbitovy jsou plné "elektrikářů", kteří stoprocentně věděli, že jim malý zásah do elektroinstalace nemůže nic udělat.
Ono to je celkově složitý. Jsou lidi šikovný, kteří si se vším v pohodě poradí. Pak jsou lidi co si skoro se vším poradí. Další si myslí, že si se vším poradí a ono ouha, problémy mají jak na běžícím pásu. Když si to přiznají, že udělali chybu je to ještě dobrý, horší když si to nepřiznají. A pak je hodně lidí, pro který je neřešitelný problém vyměnit žárovku, pověsit obrázek, o výměně těsnění v kapajícím kohoutku nemluvě.
Amatéři stavěli Archu Noemovu, profesionálové Titanic.
to je pravda - no myslím že ten co nesvede utáhnout žárovku by ani neměl snahu ptát se tady na poradně...naopak pro mě odpověd že mám dotáhnout šroubek na nulaku je velmi cenná a díky ní vím jak příště "takovou neřešitelnou záhadu" vyřešit - a O TO MI ŠLO.
doplněno 21.01.12 15:32:jediný kemo@ poradil a problém je vyřešen - jak jednoduché...
mno tak zrovna takovýho elektrikáře kterej dělá při psaní do očí bijící hrubky v gramatice bych zrovna odmítl pustit si do baráku ptotože pokud dělá hrubky v gramatice, dělá určitě hrubky i při odborné práci :D
Tak to "ptotože" se ti taky povedlo. :D
Ja souhlasim s bmbx. Za svy veci taky rucim, pokud nejsou 100% ok, nikde je nepouziji.
překlep je překlep ale třeba hospůtky? :D
doplněno 03.02.12 14:52:klávesa t je vedle r kapiš? ale d od t je trošku jinde :D
Hospůtku a pifko občas používám záměrně!
Mimochodem, myslíte, že bych ve Vašich příspěvcích nenašel překlep, chybějící diakritiku a interpunkci, či nesmyslný slovosled?...
galapetr:
najdou se zde mnohem horší prohřešky proti gramatice, ale pozastavovat se nad hospůtkou? To teda nevím, ale vzhledem ke kontextu je snad zřejmé, že je to umysl :D.
Ale celkově k tomu mohu dodat jen jedno veliké moudro mého dědečka - hloupý si myslí, že to tak má být a chytrý to přehlédne.
Opravdu, není nad to se zde masírovat kvůli gramatice
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.