Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje ve vysavači elekronika z obrázku?

Od: bendo odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

zajímalo by mě jak funguje elektronika ve vysavači, čím je řízen výkon vysavače?

Přikládám vyfocenou elektroniku z vysavače, co je prosím bod č.1? Tím se ovládá výkon ale co je to? Nějaký potenciometr?

K čemu je trimr z bodu č.2? Co jím mohu štelovat? A poslední věc co je bod č. 3?

Děkuji za vysvětlení elektronikům

Jak funguje ve vysavači elekronika z obrázku?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Podle popisu na desce spojů (RP1 a RP2) je bod 1 skutečně potenciometr, možná dvojitý. Trimr má označení RP3, ale k čemu slouží nevím. Možná k nastavení nějakého pracovního bodu. Radši bych s ním nehýbal. Ta součástka č. 3 je výkonový polovodič (triak, tranzistor, tyristor), který řídí výkon motoru.

doplněno 10.01.12 01:33:

Kdyby se Vám povedlo aspoň přibližně nakreslit schéma, bylo by to jednodušší.

doplněno 10.01.12 01:37:

Když tak na to znova koukám, tak ten hlikový plech bude asi chladič. V to případě bude výkonový prvek schovaný pod ním a součástka č.3 neřídí přímo výkon motoru, ale právě tu výkonovou součástku. Mimochodem - vypadá, že to má za sebou.

hodnocení

0x

Jak funguje elektronika?

Je to triaková regulace výkonu motoru vysavače. 1. je potrnciometr, 2. je potenciometrický trimr s kterým bude nastaven minmální nastavitelný výkon motoru a 3. je triak, který řídí výkon motoru vysavače. Neidím nejmenší důvod, aba tam ještě někde byl nějaký výkonový prvek. Zapojení bude podobné jako například zde:

qsl.net/...

No mě jen napadlo, že ten velký kus hliníku bude asi chladič čehosi, skrytého pod ním.

jasně, že je to chladič, ten triak je na něm přinýtovaný.

No jo, teď to vidim taky, že ten plech "vede" až pod ten triak. To jsem původně přehlíd a bylo mi divné, že by výkonový prvek neměl chlazení. Takže jsem usoudil, že tam bude ještě něco pod chladičem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]