Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ATX zdroj na pokusy

Od: fatalwir® odpovědí: 15 změna:

Zdravím. Mám doma 200watový ATX zdroj chci si z něj udělat regulovatelný zdroj na pokusy (nejlépe s protizkratovou ochranou na zkraty sem expert) ale mám jednu podmínku nechci se hrabat dovnitř (na to jěště nemam). Nevím jestli jede i bez zátěže proto bych tam pro sichr dal na 5V větev jestli dobře počítám 10ohmový odpor (musí být výkonový že?) neporadil by mi někdo tedy nějaké schéma? (čím jednodušší tím lepší) Díky.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

tohle je z hrabánim uvnitř.

danyk.wz.cz/...

bez hrabání je to s použitím LM317 nebo L200 a na to je zapojení plný net, nebo přímo na alldatasheet stránkách podle doporučených zapojení je to jednoduché, ale musí se to chladit.

hodnocení

tak tenhle odkaz mi google vždycky vyplivne ale já se do toho prostě hrabat nechci sem myslel že bych na 12ti voltovou vetev připojil nějakej potík a hotovo. Plus jěšte jsem myslel jestli byste mi tu někdo neporadil nějaké to schémátko s tou protizkratovou ochranou.

Vždyť jsem osal, že bez hrabání je to s LM317 nebo L200 a na to je schémátek plný net. LM317 má pevnou ochranu dle výkonu -

LM317L 50mA LM317T 1A, atd. Ta L200 má proudovou ochranu nastavitelnou.

hodnocení

v mym zdroji je KA7511

thomas100*

Na 12V větev píchneš tohle: belza.cz/... a máš hotovo. Jak již bylo napsáno výše, zde použitý obvod má pevnou nadproudovou ochranu. Toto je katalogové zapojení LM317 a nelze na něm nic zkazit.

hodnocení

aha ja si s bmbxem moc neporozumnel schéma zkusím

Tady je popis a zapojení d L200:

hw.cz/...

lui*

Poznámka ke konstrukci zdroje s L200. Ve schématu na odkazu je neustále opakovaná chyba, která sice nemá žadný vliv na funkci, ale má vliv na konstrukci zdroje. Výstup stab. napětí je na PINu č. 5, nikoliv jak je často kresleno na PINu č.2. PIN 2 je vstup měření proudu. Takže tlustý dráty na přívod (pin1) a na vývod(PIN5). A ještě jedna poznámka, L200 se musí VŽDY chladit. I při provozu naprázdno. Bez chlazení nejede.

hodnocení

stačí chladič na procesor či na chipset? *smich*

doplněno 08.01.12 15:37:

a jestli dobře chápu když to postavím jako na shématu (s tou L200kou) tak to pojede? kabelování bych udělal z drátu z jiného zdroje to by mělo stačit ne?

doplněno 08.01.12 15:42:

jak tak teď projíždím internet nikde tu L200ku nemůžu najít ani na GME

Chladit se musí podle ztrátového výkonu. Ten je dán odebíraným proudem a napětím, které na něm při tom proudu ubývá. Příklad - Bude napojen na 12V větev, bude nastaven na stabilizaci 2V a odebírat se bude 1A, tak je ztrátový výkon 10W a ten je třeba uchladit.

hodnocení

nebo toto je ono? gme.cz/...

Jo, to je ono.

hodnocení

takže naposled pro shrnutí a ujasnění udělat přesně tak jak to je zde hw.cz/... a s chladičem mohl by být tento i43.tinypic.com/... s neoriginálním větráčkem?

Jo, R3 se nastaví proudové omezení, pokud se odpor nezapojí (propojí se to) má to proudové omezení na 2A. Ten chladič to s přehledem uchladí bez větráčku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]