Dobrý den, potřebuji co nejlevněji zařídit tuto věc : Mám ventilátor a chtěl bych aby po určitou dobu jel na větší výkon (třeba 80%) a pak se přepl na menší, tak 5%. Poradíte jak na to? Jsem elektrotechnicky antitalent takze prosim vysvetleni pro blby, dikydoplněno 21.01.13 07:39:Napájení [V/Hz]230/50Příkon [W]28/38Jmenovitý proud [A]0,19/0,26
Přes potenciometr bych nesnižoval otáčky ventilatoru - vznika výkonová ztráta na potenciometru, která se mění v teplo. Rešil bych přes PWM regulaci, kde můžeš regulovat pomoci hodnoty termistoru(tepelně závislý odpor) ovlivnovat otáčky.
Cjtělo by to vědět, jaký typ motoru v něm je, podle toho můžeme zvolit způsob regulace. Já jsem například u nějakého malého větráčku našel nějaký obvod, který vypadá jako tohle.
doplněno 21.01.13 15:08:
*Chtělo
tesyk*
Triakový regulátor je určen pro komutátorové motory (vrtačky) u ventilátorů bude pravděpodobně synchonní či asynchronní motorek jehož otáčky jsou závislé na kmitočtu napájení.
tesyk jak píše sám autor článku - že do určité míry se mu povedlo regulovat i větrák z mikrovlnky - asynchronní motorek. Samozřejmě, že asynchronní motorek lze do určité míry regulovat jen napětím za stálého kmitočtu - při nižším napětí se zvětšuje zkluz rotoru. Ostatně kdyby to nešlo tak by neexistovali například mechanické elektroměry
tesyk*
Tak já již asi špatně vidím. Kde to ten autor článku píše, že reguloval větrák z mikrovlnky? Mě se tu asi nezobrazují všechny příspěvky.
doplněno 21.01.13 17:19:
Aha, vy jste myslel toho autora v tom odkazu...již to vidím.
Ako som čital tak su na tom ventilatore dve vinutia.Tak by sa to dalo zregulovať cez rele,alebo elektronicky.Niečo podobne ako je trebars v počitačoch.Nejaky časovač +klopny obvod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.