Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulator otacek+spinac?

Od: martindew* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, potřebuji co nejlevněji zařídit tuto věc : Mám ventilátor a chtěl bych aby po určitou dobu jel na větší výkon (třeba 80%) a pak se přepl na menší, tak 5%. Poradíte jak na to? Jsem elektrotechnicky antitalent takze prosim vysvetleni pro blby, dikydoplněno 21.01.13 07:39:Napájení [V/Hz]230/50Příkon [W]28/38Jmenovitý proud [A]0,19/0,26

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

0x

Na kolik voltu ten ventilator mate? Jestli je na 230, tak se delaji regulatory otacek, pokud je na 12V, tak pouzit taky potenciometr.

djredidlo
hodnocení

0x

Přes potenciometr bych nesnižoval otáčky ventilatoru - vznika výkonová ztráta na potenciometru, která se mění v teplo. Rešil bych přes PWM regulaci, kde můžeš regulovat pomoci hodnoty termistoru(tepelně závislý odpor) ovlivnovat otáčky.

tesyk*
hodnocení

0x

Chybí vám dva potřebné údaje. Na jaké napětí a jaký výkon.

tesyk*
hodnocení

0x

Va byste potřeboval něco takového: marcomplet.cz/...

praivo*
hodnocení

0x

Cjtělo by to vědět, jaký typ motoru v něm je, podle toho můžeme zvolit způsob regulace. Já jsem například u nějakého malého větráčku našel nějaký obvod, který vypadá jako tohle.

doplněno 21.01.13 15:08:

*Chtělo

tesyk*

Triakový regulátor je určen pro komutátorové motory (vrtačky) u ventilátorů bude pravděpodobně synchonní či asynchronní motorek jehož otáčky jsou závislé na kmitočtu napájení.

tesyk jak píše sám autor článku - že do určité míry se mu povedlo regulovat i větrák z mikrovlnky - asynchronní motorek. Samozřejmě, že asynchronní motorek lze do určité míry regulovat jen napětím za stálého kmitočtu - při nižším napětí se zvětšuje zkluz rotoru. Ostatně kdyby to nešlo tak by neexistovali například mechanické elektroměry ;)

tesyk*

Tak já již asi špatně vidím. Kde to ten autor článku píše, že reguloval větrák z mikrovlnky? Mě se tu asi nezobrazují všechny příspěvky.

doplněno 21.01.13 17:19:

Aha, vy jste myslel toho autora v tom odkazu...již to vidím.

mkat*
hodnocení

0x

Ako som čital tak su na tom ventilatore dve vinutia.Tak by sa to dalo zregulovať cez rele,alebo elektronicky.Niečo podobne ako je trebars v počitačoch.Nejaky časovač +klopny obvod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]