Nejste přihlášen/a.
Zdravím.Koupil jsem novou mikrovlnku Daewoo a velmi často vyhazuje hned po zapnutí jistič.Jistič je 10A a je starý přibližně dva roky.Stará mikrovlnka o stejné výkonnosti šlapala naprosto bez problémů.Mám troubu reklamovat či koupit nový jistič?Děkuji za radu.
Můžete zkusit mikrovlnku na jiné zásuvce, třeba na pračku, kde je jistič 15 A osobně si myslím, že se bude jednat o ten jistič.
doplněno 06.01.12 13:12:Spotřebiče, jako je mikrovlnka má při zapnutí poměrně silný proudový náraz a v součtu možného i staršího vedení může k tomuto dojít i vlivem většího odporu v instalaci. V případě, že je elektrika vpořádku bude ten problém na zatížení daného okruhu jištění - tedy jistič.
Neo nevím...školy nemám..elektrikář nejsem..
Zkoušel jste to i v jiných zásuvkách?
10A je prostě asi o "chlup" za hranicí..to je pokud vím jištění pro cca 2,3kW..Je sice divné že by MW trouba měla víc.., ale asi jí prostě těch 10A nestačí.
Já jsem také musel doma pro troubu 2,3kW dát 13A pojistku..a od té doby OK..
Jistič o hodnotě 10A může být na hranici, zvláště pokud kromě mrkvovlnky na něj běží ještě další spotřebiče.
Pokud se (po zjištění že na vině je slabý jistič) rozhodnete vyměnit jistič, nedoporučuji výměnu za jistič s vyšší proudovou hodnotou, Řešením by byla výměna za desetiampérový jistič se "zpožděním" řady C, který bude odolnější proti proudovému rázu při zapnutí přístroje.
mohl bych se zeptat, od kdy platí, že může být jištěna zásuvka microvlnné trouby 10A . . .? norma je snad 16A .
Spíše se zeptejte do kdy. Pokud máte staré rozvody, máte na světla jistič 6A a na zásuvky 10A. Pokud si koupíte třeba mikrovlnku nebo rychlovarnou konev, prostě ji strčíte do zásuvky a čekáte co to udělá. Vy osobně třeba ne, možná byste kvůli mikrovlnce nejprve udělal rekonstrukci rozvodů nebo si natáhl nový přívod, ale bavím se o průměrném odběrateli elektrické energie...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.