Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes jsem rozebral starou žehličku fiz totografie, nechápu jak ona funguje, žádný triak jsem v ní nenašel jen viz foto.
Jak tato žehlička prosím funguje?
Děkuji
Ale notak, co Vás to teď v té škole učí? Vždyť je to v posledních několika desítkách let nejpoužívanější (a nejjednodušší) systém. To na obrázku je bimetalový termostat. Jeho funkce spočívá v ohýbání pásku, slisovaného ze dvou kovů s různou tepelnou roztažností. Když vzroste teplota, pásek se ohne a kontakty, na něm navařené, se rozpojí. Po vychladnutí se pásek narovná a kontakty se zase spojí. Primitivní, levné a účinné.
Teprve v poslední době se cpe zbytečně složitá elektronika (triak) do každé voloviny. Není to vždycky ku prospěchu věci.
doplněno 01.01.12 12:01:Sakra, zase jsem pomalej
Na obrázku je bimetalový termostat, který při ohřátí žehličky na zvolenou teplotu (otočným čudlíkem) vypne přívod do žehličky a při ochlazení opět přívod zapne. Teplotu snímá a reguluje právě bimetalový plíšek, který se změnou teploty ohne či narovná.
doplněno 01.01.12 12:00:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.