Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje žehlička z obrázku?

Od: lertingo odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

dnes jsem rozebral starou žehličku fiz totografie, nechápu jak ona funguje, žádný triak jsem v ní nenašel jen viz foto.

Jak tato žehlička prosím funguje?

Děkuji

Jak funguje žehlička z obrázku?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ale notak, co Vás to teď v té škole učí*sok*? Vždyť je to v posledních několika desítkách let nejpoužívanější (a nejjednodušší) systém. To na obrázku je bimetalový termostat. Jeho funkce spočívá v ohýbání pásku, slisovaného ze dvou kovů s různou tepelnou roztažností. Když vzroste teplota, pásek se ohne a kontakty, na něm navařené, se rozpojí. Po vychladnutí se pásek narovná a kontakty se zase spojí. Primitivní, levné a účinné.

Teprve v poslední době se cpe zbytečně složitá elektronika (triak) do každé voloviny. Není to vždycky ku prospěchu věci.

doplněno 01.01.12 12:01:

Sakra, zase jsem pomalej:(*bum*

majsterjoe*

Za to jste se dobre rozepsal.

JInak Fyzika 6.trida tusim.

hop®
hodnocení

2x

Na obrázku je bimetalový termostat, který při ohřátí žehličky na zvolenou teplotu (otočným čudlíkem) vypne přívod do žehličky a při ochlazení opět přívod zapne. Teplotu snímá a reguluje právě bimetalový plíšek, který se změnou teploty ohne či narovná.

doplněno 01.01.12 12:00:

fyzweb.cz/...

lertingo
hodnocení

Super, děkuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]