Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám konkrétní dotaz. Zakoupila jsem si pračku a ještě v záruční době u ní bylo vyměněno čerpadlo, tuto opravu jsem neplatila. Od této výměny však uplynul rok a půl a pračka je opět rozbitá,vypadá to zase na stejnou poruchu.Mám objednaného opraváře a nevím jak reagovat v případě placení.Nejsem zběhlá v zákonech, ale dle mého názoru výměnou čerpadla začala opět běžet záruční doba.Prosím poraďte mi!Moc děkuji
Záruka na pračku se nezměnila, ale na čerpadlo byla půlroční záruka.
doplněno 06.01.14 19:59:Opravuji, na opravu je záruka 3 měsíce, 6 měsíců je u auta.
Záruka 24 měsíců na čerpadlo je jen tehdy, když je to napsáno v dokladu o opravě.
doplněno 06.01.14 20:02:V § 627 OZ je uvedeno:
(2) Dojde-li k výměně, začne běžet záruční doba znovu od převzetí nové věci. Totéž platí, dojde-li k výměně součástky, na kterou byla poskytnuta záruka.
Většinou se to vykládá tak, že nová záruka je jen tu součástku.
Na vyměněný díl,ve vašem případě čerpadlo, nevidím důvod,proč by na vyměněnou součástku neměla být záruka 24 měsíců.Tudíž výměnou čerpadla běží záruka 24 měsíců na pouze na čerpadlo, na pračku se záruka neprodlužuje
Nemate pravdu.
Kazdopadne pracka je porad v zaruce, tak neni co resit. proste se v dvoulete zarucni dobe objevila druha zavada. Nevim proc by mel clovek uvazovat o nejakem placeni. Naopak. Jeste jedna zavada na cerpadle a mate narok na vraceni penez
Změnil se OZ. Nevím jak je to teď ponovu. Možná že to zůstalo, to s pak dohledejte nebo to sem ještě někdo dá..
. Bylo to tak, že pokud na vyměněmý díl byla poskynuta zvláštní samostatná záruka (to byste měla mít v papíru napsané) tak běžela na ten díl zae záruka 24 měsíců. Pokud tomu tak není tak na to nové čerpadlo běží stále původní záruka z toho starého (tedy je na něj ještě záruka, protože celá pračka v záruce stále je), ale tato záruka je prodloužená o dobu, kdy byla pračka v opravě. Takže zárukana pračku vám např. skončí v květnu, na čerpadlo ae v červnu, prtože jste měla pračku měsíc v opravně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.