Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer. V bytě u babičky máme klasické vypínače (nahoru - dolu) na světla. Už poněkolikáté se mi stalo, že chci rozsvítit, sepnu vypínač a prásk, rupne žárovka ( klasické, nebo tzv. svíčkové E 14) , někdy to dokonce vyrazí pojistky. Stává se to v kuchyni, obýváku, kdekoliv...
Babička mi nadává, že to rozbiji já tím, že špatně zmáčknu vypínač (i když jinak zmáčknout nejde), prý mám na to špatný grif, nevím, nezdá se mi to...A když tedy trvám na výměně vypínače, stejně raději vymění žárovku...
Kde je chyba?
Děkuji. J.
zkuste hledat možnou odpověď v několika dotazech, které to tady už řešily... bohužel z Vašeho dotazu a mála podrobností se dá jen hádat... pokud najdete podobnost, dejte vědět, příčina by se mohla lépe určit...
doplněno 27.12.11 10:05:výměna vypínačů by to vyřešit neměla... žárovka není taková indukčnost, na které by v případě nějakého vícenásobného rychlého spojení a rozpojení vypínače mohlo dojít k nějakým zákmitům a nárůstu napětí... a tolik vypinačů že by bylo najednou špatných, to není možné... jednoznačně měřit, vyvodit závěry, jak píší kolegové...
Určitě změřit napětí. Už několikrát jsem slyšel o případech, že (například) tam kde měla být Fáze 1 a PEN vedly ale Fáze 1 a Fáze 2.
Ale pokud vás napadlo jak to mohou přežít spotřebiče- jednoduše- Spotřebiče a osvětlení jsou snad vždy na jiném okruhu.. Pokud naměříte v místě, kde bývá ta žárovka více než 260V ono už těch 260-270V žárovce vadí, ale tolik to na životnosti nepoznáte.. Zatímco kdyby vám tam šlo sdružené napětí 400V tak to (říkám jen odhadem) zkrátí životnost žárovky o více než 99%- pokud tedy neshoří hned.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.