Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak předělat zásuvku v umakartu v koupelně?

Od: lubomir34 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych radu. Mám koupelnu z umakartového jádra a potřeboval bych přemístit zásuvku asi o 50cm vlevo.
Jak to mám udělat jednoduše? Koupit jen nízkou krabici vydlabat otvor a drážky a přepojit? Jak ty dráty přepojit? Je to zapojení staré TN-C se dvěma vodiči. Jak ty vodiče spojit? Jsou tam hliníkové dráty a já mohu k nim připojit měděné dráty třeba přes lustrsvorku?

Poradíte mi jak na to? Čím poté zadělat drážku v umakartu v které jsem vedl dráty?

Děkuji

Jak předělat zásuvku v umakartu v koupelně?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Většinou je mezi vnitřním a vnějším umakartem jen polystyren. Zkus ho na tom půl metru něčím vydlabat přes tu krabičku na potřebnou vzdálenost. Až potom vrtej novou krabičku.
doplněno 24.12.11 17:13: Někde se dá odstranit ten krycí pruh na jádru pod stropem, uvidíš tam ohebnou trubku - přívod do zásuvky. Pokud by se podařilo do nové zásuvky provrtat zvrchu, už bych natáhl nový Cu kabel z rozvodné krabice.

hodnocení

2x

pěkně vám to hoří,no osoně bych tam dal kraabičku a svorkovnici (věneček),pak to zavíčkoval,omakart je dutý ne tak vykroužit misto kde chcete zásuvku ,nebo dát zásuvku na sadrák tu nastěnou i s krabičkou,záleží na vás,jinak jestli je jádro duté protáhnete to,jinak pozor na hliník rád se láme a vyhřejvá,a tady to vidím dost ,doma to řeším přez věnečky když kombinuju kliník měd,a je třeba spoj dobře dotánout

lubomir34
hodnocení

Děkuji za radu asi tam dám opravdu ten věneček. Chtěl bch se však ještě zeptat když nemám vykružovák na zásuvky, jak mohu otvor pro zásuvku udělat? Půjde to vyříznout třenba nožem?

Další věcí je, kdybych musel udělat drážku do umakartu, čím bych jí mohl zadělat?

Děkuji mockrát

no nakreslete kolečko a jestli máte vrtačku a malej vrtáček odvrtat a dočistit nožem, ,no tu budete těžko zadělávat aby nebyla vidět,radši to zkuste protáhnout vnitřkem,,neníí to jako zaházet zed,jedině nejak zapěnit,a přelepit tapetou,nebo překrýt deskou sádrokartonu nebo nějakou náhražkou,i dlaždičky jdou použít,nebo dlaždicové panely,je to taky papundekl,možností je habaděj je to jen o financích a nápadech a vkusu:)

troja*
hodnocení

0x

Nechci v den sváteční malovati čerta na zeď. Ale ta zásuvka je v umakartovém jádru jen na holicí strojek a nepoužívat ve vaně. Když tam zapojíte vyhřívací žebřík, tak to při případném jiskření zapálíe všechno. Ten umakart hoří až následně, většinou se krásně škvíří polystyrén, který který pak zapálí ten "bordöl" na stropě, a odtud dřevěné skříňky v kuchyni.

Doporučuji tuto zásuvku opravit (tím věnečkem), nebo kvalitní "čokoládou" a zavíčkovat. Provést proražení polystyrenu směrem doleva, pak vsunutí "husího krku". Nový otvor pro krabičku provést jak výše uvedeno odvrtáním po kružnici malým vrtákem a pak projet větším a zbytek vylámat. Zásuvku používat jen pro holící strojek.

Pro topný žebřík udělat samostatný přívod od skříňky, která je obvykle u dveří u stropu a odtud možno protáhnout předepsané dráty lištou nad dvěřmi a pak husím krkem vést stropem až na potřebné místo ve stropu v koupelně a odtud od stropu dolů lištou do nové dostatečně odolné povrchové zásuvky.

Postup je ověřen na podobné akci s novým plynovým sporákem s elektrickou troubou. V té skříňce nad dvěřmi by měl být jeden jistič 10A volný. Možná jen 6A, ale to se dá vyměnit.

Hezký vánoční večer a hodně trpělivosti při práci

doplněno 24.12.11 22:18:

P.S. moje znalosti se vztahují k paneláku kolem let 1960 :)

lubomir34
hodnocení

Dobrý den, zásuvku již několik let používám na pračku, tudíš si myslím, že utáhne i ten žebřík. Je tam jistič myslím 16A.
Nevím jestli byla povolena do umakartového jádra, ale já ji tam opravdu mám.

Jinak dělal jsem ještě jednu úpravu, kde potřebuji zadělat drážku v umakartu. Čím by jste tu drážku vyplnili? Na povrchu nebude žádná tapeta, ale jen barva.

Děkuji

hop®

Tato zásuvka bývá určena i pro pračku, je zde připojené pospojení a mívá i vlastní jistič.

U některých typů bytových jader bývá za touto zásuvkou komora, kde není problém přetáhnout drát v liště. Neznám však dispozici Vašeho bytu.

Na hliník doporučuji wagosvorku, jinak je třeba občas dotahovat šroubky. hliník povoluje.

Na opravy umakartu doporučuji polyesterový dvousložkový tmel, který pak lze vybrousit do hladké roviny. Pokud je drážka hlubší, lze před tmelením vyplnit montážní pěnou, případně odřezky polystyrénu.

doplněno 24.12.11 21:01:

Při případném prodlužování přívodu doporučuji z bezpoečnostních důvodů zachovat původní zapojení, tedy prodloužit fázi, PEN i pospojení!

jabraka*
hodnocení

0x

Rozhodně bych doporučil přivést do koupelny samostatný přívod pro topný žebříček.Lubomíre,jde jen o pár metrů kabelu a dvojzásuvku,která se dá pak pro nové použití zabudovat.No a pak jistič i s proudovým chráničem.Do stávající skříňky jističů se určitě vejde.Kabel se protáhne stropem.U jiných dispozic jádra jej lze protáhnout mezerou za umakartovým panelem.Krabičku zabuduj podle ostatních rádců-vlep do jádra sádrou na sádrokarton,rozdělej pomocí disperzního lepidla.

JABRAKA

hodnocení

0x

Ojojoj... Ta zásuvka nebude koncová. Mimo přívodu do svorek vedou ještě další dráty kamsi. Bude to trochu složitější i když ne neřešitelné. Ten vyhřátý hliník a jeho ztvrdlá připálená izolace pravděpodobně nevydrží manipulaci. Nejlepší by bylo opravdu natáhnout nový kabel.

Pospojování tam žádné nevidím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]