Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak fotit lidi

Od: zvedavyskritek* odpovědí: 10 změna:

Dobré odpoledne milí rádci,potřebovat bych od vás poradit jak fotit lidi v pohybu viz. toho foto

blog.idnes.cz/...

Mám kolem pár týdnu foťák olympus e-system 420, e-420. Nevím ale jak ho manuelně nastavit,aby se mi povedla tato fotečka. jAK UŽ jsem se někde dočetl, je to na pomalý čas, ale stále nevím jak ho nastavit.

Zkoušel jsem ho nastavit na M, tedy manuální režim. Tak na mě vyskočilo nastavení F8.0,F16 až F22 a dále také jakési 40",60"a když jdu až na maximum, zobrazí se mi BULB. Pak už můžu nastavovat pouze ISO, blesk, jas, kontrast apod.

Poradíte mi, k čemu slouží BULB a ty čísla předtím - 40", 60"(...), popř. jak nastavit pomalý čas?

Díky a přeju hezké ikdyž deštivé odpoledne. ZS

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

No tak ta fotka v odkazu je zprasená jak zákon káže...

Pokud budete chtít vyfotit něco podobného, pak musíte:

1. nastavit co nejnižší ISO...tj. u E-420 = ISO100

2. nastavit clonu na co nejmenší otevření...tedy F22 (ovšem tam je pak velmi špatná kresba objektivu, takže se vraťte někam na F11 až F16

3. zjistíte, že čas stejně vychází při slunečném počasí hodně krátký...a vy potřebujete dlouhý čas..řádově ve vteřinách

4. buď se nato vykašlete

5. koupíte si ND filtr, tedy šedý neutrální filtr s příslušným prodloužením doby expozice...což není korunová záležitost

6. zjistíte že kvůli jedné fotografii je to nesmysl

7. zapomenete na podobné experimenty...a budete dál šťastně fotit jiné fotografie

zvedavyskritek*
hodnocení

Rád experimentuju, a tak jsem si něco takového chtěl zkusit...jinak diky za radu

A málem bych zapoměl...

Tohle bude možná fotografováno spíše způsobem vícenásobné expozice...

Ale pokud se nepletu, tu E-420 neumí...

To je vlastně expozice třeba 5ti fotografií na jedno políčko filmu...respektive u digitálu "přes sebe"..

doplněno 07.12.11 14:27:

Dobrý stativ je pochopitelně nutnost...

zvedavyskritek*
hodnocení

Díky za doplnění.. chápu..

E-420 opravdu vícenásobnou expozici neumí...teď jsem se díval do manuálu.

Takže pro Vás jedině ND filtr...cena od 500Kč výše...dle prodloužení expozice (cena je za ND4x) a dělá se i ND1000x..cca 1300Kč zase záleží na průměru.

Ale pak bude výsledná fotografie vypadat jinak než ta Vaše "vzorová"...lidé na ní v podstatě nebudou...tedy ti v pohybu..

dzordz*

Tohle jsou určitě dvě složené fotky, lidi v pohybu nejsou rozmazaní, jenom průhlední, spodní konec značky tam je dvakrát, prostředí je neostré.. takže na tohle buď ze stativu, nebo když z ruky, tak udělat dvě samostatný fotky a složit je až na počítači.

Aááá...na všemocný počítač jsem málem zapoměl...já jsem ještě vyučen v době analogu..

Ale tohle dělat v PC mi přijde ujeté...možné, ale ujeté..

Ovšem ona i ta fotka je značně ujetá...takže pak je to vlastně jedno:)

dzordz*

No jen říkám, že tohle vypadá blbě, že to je focený z ruky a od voka. Ze stativu nebo přesně sesazené v pc by to vypadalo líp.

hodnocení

0x

Takže shrnuto - nepotřebuješ nic z toho co ti bylo doporučeno na podobný experiment - ani ND filtr, ani nastavené malé ISO...:D

Stačí digifoťák, PC, stativ a ten využiješ ještě mnohokrát i na hodnotnější fotky a experimenty.

stirecek*
hodnocení

0x

Bulb je dlouhý čas a hodí se na focení v noci, závěrka je otevřená tak dlouho, jak se drží tlačítko, takže stativ a nejlépe dálkáč nutnost, ale na focení hvězd stačí dvě minuty a ty se dají nastavit, stejně jsou ze hvězd pak čárky vlivem otáčení zeměkoule. Na focení lidí zkuste automatiku nebo krátký čas - v závislosti na cloně a iso. Nejlépe poloha S a uvidíte, kam vás pustí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]