Nejste přihlášen/a.
Zdravím,poraďte mi dig.fotoaparát do cca 5tis.kč pro focení v interierech a v přírodě(60% a 40%),aby měl co nejmenší šum,nejlepší ostrost,detaily,barvy.Mým favoritem je Sony HX5,ale je to lonský model,letošní HX7 ma 16Mpx a nevím jestli je to krok vpřed nebo spět(z důvodu velikosti čipu).Dik za rady,nazory
Fotoaparát po kterém toužím a splňuje vaše nároky na cenu je Olympus SZ-10. Má veliký zoom, obstojné Mpx a hlavně na dnešní poměry super světelnost objektuvu na největší zoom. Akorát mi koupě neprochází u manželky, neboť jsem nedávnou zakoupil nového Panasonica. Kdybych lépe hledal na netu, již bych to neudělal. Jinak následovníci SZ- 10 a to 20 a 30 na ty pozor, ty mají objektiv co se týče světelnosti pěkně na prd. No a ani kapsu vám SZ-10 neutrhne. Tak to je můj typ na vítěze
Omlouvám se za překlepy, píšu po tmě v pelíšku
U téhle kategorie fotoaparátů řešit světelnost objrktivu je trochu bezpředmětné...
Do HX 5 bych šel bez váhání, je hodně vychytaný, honit se za každou cenu za MPX nemá smysl i když to rozhodně není krok zpět, jak se hodně s oblibou prezentuje. Oni výrobci svůj vývoj v počtu MPX nedělají jen proto, že si to lidi žádají, ono to má svůj smysl. Fotografie focená například 16MPX foťákem převedená na 10MpX je znatelně lepší než fotografie pořízená fo´tákem s 10MPx čipem.
Ale vždyť já neříkám, že ten sony je špatný. Ovšem parametry je třeba lepší ten olympus. Na Mpx mám svůj názor a rozhodně se neženu za co nejvíc megapixelů Ovšem opt. zoom je třeba pro mě důležitej, když nemám na kvalitnější zrcadlovku... A nevím proč neřešit světelnost. Je to celkem podstatný údaj a jestli má světelnost v největším zoomu 5.5 nebo 4.4 tak to už by mohlo na výsledné fotce při porovnání být znát. Ale jen jsem napsal svůj názor, stejně bude rozhodovat, jak se tazatel rozhodne
No právě to jsem měl na mysli rozdíl mezi 5,5 a 4.4 vůbec nestojí za řeč, stačí se jen trochu zamyslet, kolik to opravdu dělá s průchodem světla . A olympus může být papírově / parametrově lepší, ale praxe je trochu jiná, hlavně v současných kompaktech, doby jejich slavných ultrazoomů, jsou poněkud dávnou minulostí...
Nechápu, když jsou všechny parametry lepší(jako že jsou) jak může být ten foťák lepší. Měl jsem tedy zatím zkusit sony, olympus a panasonic vše kompakty a musím říct, že nejhezčí fotky dělal ten olympus stařičký se 3 MPX a 3x optický zoom.
A o čem jsem psal? - Dobře upřesním, Olympus nejen ultrozoomy - slavné stařičké. V dnešní době v amatérských digitálech jednoznačně vedou Sony a tao svými vychytávkami, které jsou opravdu užitečné. Zatím komu jsem posledních 10let doporučil jako kompakt Sony tak rozhodně nenadával a při přechodu z jiné značky byl přímo nadšen
. Jejich zrcadlovky a SLT taky válcujou konkurenci.
Inu, Sony vyvinula první komerční digitál na světě v roce 1980, tak to musí být někde vidět, zaběhlé fotografické značky přecházely z filmu...
doplněno 10.12.11 21:12:A hlavně v jakých parametrech je ten - který model lepší? Co vůbec lidi porovnávají? Světelnost mezi 4,4 a 5.5 na dlouhém ohnisku? Zoom 15x nebo 20x, nebo to na jakém ohnisku začíná nebo končí? 12MPX nebo 16MPX?
No to mi teda vysvětlete, co lidi porovnávají? Asi jsem teda jinej ale mě zajímají Mpx, zajímá mě zoom, zajímá mě zda je optika širokoúhlá, zajímá mě i ta světelnost. Nevím, podle čeho "normální" člověk porovnává parametry, když chce koupit foťák. Třeba můj Panasonic než zaostří, tak Olympus má vyfoceno. Znovu říkám, že nikomu nic nevnucuji, jen jsem napsal svůj názor a zajímala by mě vaše odpověď na to, podle čeho "normální" člověk kupuje foťák...
doplněno 10.12.11 21:46:Nejste náhodou prodejcem Sony? Protože třeba kdejaký Canon dle mého strčí Sony do kapsy Ale opět je to jen můj názor
Prodejcem nejsem, ale hodně foťáků mi proběhlo rukama a kompakt pro laiky je rozhodně lepší třeba od Sony nebo od Ricoh. Ricoh se bohužel u nás téměř neprodává, ale všude na světě je velice oblíbený a má výborný poměr cena výkon. Jasně lidi porovnávají to co jste popsal, ale otrocky - viz. třeba ta světelnost - pokud porovnává 4,4 a 5.5 tak je to už zcela o ničem a lze to považovat jako rovnocenné, mnoho lidí bere počet MPX jako plus, mnoho "rádoby odborníků na focení" to bere jako velké mínus, také nejde tento parametr brát jako horší / lepší. Rozsah zoomu - také nejde brát, že čím větší zoom, tím víc Addidas
Tak třeba já jsem laik. Ta světelnost mě zaujala, neboť dražší foťáky mají třeba těch 5.5, jiné dokonce i 6,4? Nějaký rozdíl potom v těch fotkách být musí. Ne všichni jsou odborníci jako vy a tak vybírají foťák podle toho, co si myslí, že je potřeba. Já osobně bych se třeba nehnal za 16 Mpx, ale třeba zoom je přece dobrej. Když dám foťák na stativ tak se mi přece veliký zoom hodí(obzvlášť s tak dobrou světelností objektivu ) Ale to bychom se tu dohadovali donekonečna. Chtěl jsem prostě tazateli dát nějaký příklad a nemyslím si i po vašich námitkách, že by ten olympus byl špatná volba
A končím tuto rozpravu, nebo se poštěkáme
Poštěkáme, proč? Prostě mnoho porovnávaných parametrů je spíš o kompromisu - velký zoom je dobrý, ale vždy na úkor kvality, světelnost u kompaktů nemá vliv na výslednou fotku, ale pouze může omezit při focení v horších světelný podmínkách, rozdíl 4.4 nebo 5.5 je v tomhle ohledu celkem bezvýznamný. Mnoho MPX dává větší možosti výřezu, ale čip může mít větší šum. Ten se, ale zase lépe odstraní při focní s menším rozlišením. Prostě fotka focená 16MPX na 10MPX rozlišení je lepší než fotka z 10MPX foťáku. Foťáky jsou ve své kategorii celkem vyrovnané, zásadní rozdíl bych viděl spíš jen v uživatelské přívětivosti - tam mohou být až propastné rozdíly, ale když si člověk zvykne drbat se pravou rukou za levým uchem, tak ani to nemusí být problém. Olympus je dnes dost průměrný a možná až podprůměrný.
Platí obecně, že je důležitý výsledek a ne nástroj pomocí kterého výsledek dosáhnu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.