Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sériové zapojení zářivek

Od: theli odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

Na akváriu mám nový kryt Diversa, který je osazen dvěma zářivkami 18W. Potřeboval bych ale jednu zářivku odpojit, intenzita světla je příliš velká, akvárium se začalo hrozně řasit. Bohužel jsem zjistil, že při odpojení trubice, nebo jednoho ze dvou startérů, nesvítí nic. Jedná se zde zřejmě o sériové zapojení zářivek na jednu tlumivku viz obrázek. Chtěl bych se zeptat, jak tedy druhou zářivku mohu odpojit. Jestli mohu jeden startér propojit na tvrdo, aby nedošlo k zapálení druhé trubice, ale proud procházel tou první. Jenže co to udělá časem s elektrodama na odpojené zářivce, když jí bude procházet trvale napětí? A co to bude dělat s tlumivkou, která je konstruována na 36W? Nebo k propojení jednoho startéru musím propojit vývody na druhé zářivce, aby byl okruh průchozí pro první zářivku a ta druhá byla pryč? Celý kryt je zalit v plastu, takže předělání vodičů není možné. Díky za nápady...

Sériové zapojení zářivek

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Zkratovat jeden startér je možné, ale neefektivní... proud by procházel přes žhavící vlákna nesvítící trubice a časem by vlivem emise vlákno "přehořelo", výhodnější by bylo zkratovat přívodní a odchozí kontakt trubice, nebo kolíček na patici trubice na jedné straně propojit s kolíčkem na druhé straně kusem izolovaného drátu nataženým od jednoho konce trubice k druhému.

Další vylepšení by bylo propojení těch kolíčků drátem a vloženým vypínačem.Potom by se sepnutím či rozepnutím vypínače dala ta zkratovaná trubice zhasnout či rozsvítit .

doplněno 19.01.13 20:17:

seriové zapojení dvou trubic a dvou starterů se roky a roky používalo hlavně u krátkých 20 W trubic, nebo 60 centimetrových...šetřily se tlumivky...

po propojení trubice je zbytečné propojit klemovat i startér, bude stejně zkratovaný tím propojením trubice ...

Sériové zapojení zářivek #2
theli
hodnocení

Moc děkuji za odpověď, s tím propojením a vypínačem to je skvělý nápad, zkusím ho časem nějak realizovat. Bohužel patice jsou vodotěsné a jednoduše tam zatím drát neprotáhnu, je to na těsno, jsou tam gumové kroužky které pevně sedí na trubici a těsné převlečné plasové matice. Myslel jsem, že bych to propojil podle obrázku a do otvorů po trubici dal zatím nějaké zátky. Myslíte, že by to fungovalo také? Díky

Sériové zapojení zářivek #3
ferda60*

Elektricky to funkční takhle je, co ale není tak úplně v pořádku je tlumivka, která by správně měla být pro jednu zářivku 18W (v tomto případě), namísto té 36W která tam je. Povede to k tomu, že zapojená zářivka bude trochu víc svítit (to je zde nežádoucí) a zřejmě bude mít kratší život, otázka je o kolik.

Také pozor na startery, zde použité pro seriové zapojení (označení "series") fungují i při zapojení s jednou zářivkou, ke které se ale běžně používají startery "single". Ty, když se omylem použijí v seriovém zapojení trubic tak startují velmi neochotně nebo vůbec.

doplněno 20.01.13 00:35:

Možná by se dala vyrobit z kusu "novodurové" trubky patřičného průměru a délky, na koncích osazené paticemi zářivky vyrobit "zkratovací" náhražka. Ve svítidle by se nemuselo nic propojovat, stačilo by jen propojit vzájemně všechny čtyři vývody (2+2) této "zářivky". Mechanicky pevné provedení a patřičně izolované elektricky, ať je bezpečné.

doplněno 20.01.13 13:39:

Teoreticky by se dalo možná ještě problém řešit volbou barvy světla zářivek, nejlépe ale podle rady někoho s vlastní zkušeností. Prodávají se trubice určené pro akva/teraria, možná jsou to ale zrovna tyhle (podporují růst).

theli
hodnocení

Abych zachoval vodotěsnost patic, propojil jsem konce zářivek drátem a zářivku namontoval na svoje místo. Startér jsem propojil na pevno. Vše funguje, jak má. Není nijak poznat větší svítivost, jak zkrátí životnost trubice silnější tlumivka ukáže až čas. Chtěl bych všem poděkovat za nápady a pomoc, díky všem.

Sériové zapojení zářivek #4

Myslím že hejkal má nejlepší řešení!

hodnocení

0x

Celkem mě toto zapojení zářivek překvapilo, v praxi se totiž používá velice zřídka, znám ho jen z učebnic, ale nikdy jsem se s ním nesetkal. Doufám tedy, že odpovím správně.

Startér odpojené zářivky proklemujte jak píšete (nejelegantnější řešení by bylo startér otevřít, kontakty vhodným způsobem propojit a takto upravený startét vrátit na původní místo), a je rovněž potřeba proklemovat patice odpojené zářivky, aby byl uzavřený obvod. Tlumivka podle mě bude fungovat i nadále tak jak má.

jdukolem
hodnocení

0x

Nejde třeba jednu zářivku zakrýt alobalem? Nebo polovinu každé.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]