Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Likvidace CD-R

Od: pontee* odpovědí: 14 změna:

Dobrý večer, chtěla bych se Vás zepat, mám CD-R, nepřepisovatelné, jehož obsah chci zrušit, nebo CD zlikvidovat. U nás ve městě jsem nenašla služby, kde by mi jej skartovali, chci se zeptat, co s tím CDčkem mám tedy udělat? Lámat se to bojím.. Tak jestli máte někdo radu, budu vděčná. Děkuji!

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Protáhněte ho nad plynovým sporákem (asi by stačil i zapalovač). Vypálená data totálně zničíte. Když ho tam chvíli podržíte, dá se pěkně srolovat. Pak už ho těžko někdo nacpe do čtečky. Zlomit se dá celkem snadno i v ruce, nic Vám to neudělá. Stříbrná vrstva se krásně rozprskne a lehce se snáší k podlaze. Je to efektní, ale kdo to má pak uklízet*smich*?

ferda60*
hodnocení

1x

Možná ani nic lámat nemusíte. Zapisovatelné CD (alespoň některé) byly zjednodušené konstrukce - aktivní vrstvu měly hned pod potiskem. Stačilo by tedy potisk částečně seškrábat (nožem) a už to nikdy nikdo nepřečte (bude průhledné - důkaz odstranění aktivní vrstvy).

Nebo do hadru či novin a zlomit - tuhle jsem jedno zkoušel co vydrží a prasklo mi v ruce, rozlétlo se pár kousků (jinak mám ale brýle) a nejsou to ale drobné střípky jako ze skla.

des*
hodnocení

0x

Vem zahradní nůžky strč to pod vodu a rozstříhej.Potom do bytového odpadu.

doplněno 03.12.11 21:43:

Jde to i třeba nůžkami na drůbež.

dzordz*
hodnocení

0x

Tak rozlomit půjde i rukou, ale nadělá to celkem bordel a střepy. Možná použít něco hodně agresivního a žravého, nebo možná pilník nebo brusku? To by taky byl asi docela bordel vlastně :) Každopádně bych likvidoval shora, ze strany potisku, sice tam je taky nějaká ochranná vrstva, ale mnohem tenší než ze čtecí strany (která by u nedostatečně poničeného cd možná šla napravit zbroušením).

Bych s tím zatočil jak ti šmoulové na discovery, co vždycky něco destruujou *tanec*

hm*
hodnocení

0x

Dá se zlomit, ale není to jen tak, CD vydrží opravdu překvapivě hodně (a pak se rozprskne na spoustu kousků).

Asi nejlepší ty nůžky, ale radši na plech, aby tě pak nezabil zahradník-majitel.

pontee*
hodnocení

To mně přijde, že se u toho všeho může člověk docela u poranit, já jsem nadšený zahradník a stříhám o sto šest, ale jak slyším "střepy", tak to se mi nelíbí :( Spálit to nejde?

Úplně se mi používání CD zhnusilo.

des*

Pod vodou jde stříhat i sklo a žádné střepy se nedělají .Pálení je eklologická zátěž.

hm*

Jsou to nějaké umělé hmoty s tenkým plechem vevnitř. Není to sklo, přesto při zlomení vzniknou různé špičaté úlomky. Právě proto, aby se zabránilo rozprsknutí, doporučoval des@ "pod vodou". A jestli máte ještě i tak obavy, vezměte si nějaké brýle na ochranu, nebo přes kbelík s tou vodou přehoďte handru na podlahu apod.

Není důvod, aby se Vám kvůli tomu používání CD hnusilo.

normál ho vyhod ,co tu řešíte,jestli nechceš aby byl obsah čitelný udělej na něj pár škrábancu nebo ho projed mikrovlnkou a je to

ladinpraha*
hodnocení

0x

Bezvadně fungují jakékoli nůžky - čisté a spolehlivé. Zlomil jsem ho jenom jednou, uklízel jsem pak celý obývák.

hodnocení

0x

hm:

od kdy se tenkému pokovení říká plech?:D

Nejjeddnodušíí je to nahřát nad tím plynovým sporákem, jak zde bylo zmíněno.

jabraka*
hodnocení

0x

U CD je asi 5 mm úsek v okolí počátku stopy,tedy u středu záznamu spouštěcí stopy.Stačí na aktivní straně asi půl cm obrousit a záznam je nečitelný.Disk je možno použít jako dekorace.

JABRAKA

Ono záleží na tom do jaké míry je potřeba obsah CD zlikvidovat, poškozením zaváděcí stopy je sice znemožněna běžná čitelnost CD, ale to neznamená, že kdo bude chtít data přečíst, že je nepřečte.

tojejedno*
hodnocení

0x

Když to budeš dělat doma, tak vem velký sáček, do něj cd a strčit ruku se smirkovým papírem nebo nožem a ze strany potisku to seškrabat, jde to celkem lehce a je to jistota. Akorát to dělá bordel, proto to dělám v tom sáčku, pokud to budeš dělat venku třeba nad popelnicí, tak sáček nepotřebuješ.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]