Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč mě uhodilo napětí v impulzovém zdroji?

Od: silimandr odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,
spravoval jsem dnes impulzový zdroj od PC, měl jsem jej asi 5 min. vytáhnutý ze zásuvky a poté jsem jej rozebral.
Chtěl bych se zeptat proč mě uděřilo napětí když jsem se něčeho vevnitř dotknul? Bylo to dokonce několikrát, co to bylo?
A dá se ten náboj nějakým způsobem vybít?
Byl to nepříjemný docela silný šok a navíc několikrát jsem dostal ten náboj.
Děkuji za vysvětlení

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

2x

Uhodilo tě, protože jsi truhlík a vrtáš se v něčem, čemu nerozumíš. Se svými znalostmi radši síťové zdroje neopravuj.

Jinak už ti odpověděli přede mnou.

jabraka*
hodnocení

1x

Samozřejmě jsi nedostal ránu od napětí.Ale procházející proud,který překročil izolační hodnotu tvého těla.Výboj pochází z některého kondenzátoru,zřejmě elektrolytického v koncovém stupni.(Na tom kondenzátoru je zřejmě napětí zdroje.

JABRAKA

hodnocení

1x

Tipnul bych to na nějakej větší kondenzátor, vybít přes např. žárovku...

hodnocení

1x

Myslím že jsi dostal ránu od filtračních kondenzátorů zdroje.Jsou to ty dva velké kapacita je něco okolo 560μF a napětí 200V (samozřejmě se tyto hodnoty v každém zdroji budou trochu lišit).Takže po rozebrání nešahat z druhé strany na DPS , doporučoval bych před opravováním změřit jestli jsou ještě nabité pokud ano tak to buď nechat než se samovolně vybijí nebo je vybít žárovkou , odporem...

hodnocení

0x

Samozřejmě, že to bylo od filtračního kondenzátoru zdroje a jeho hodnoty se liší podle výkonu zdroje, ale jedno se rozhodně nemění a to je jeho maximální přípustné napětí 350-400V, protože filtruje vstupní napětí do zdroje a to je 230V střídavých efektivních a jak známo špičková hodnota je 230x druhá odmocnina ze dvou, což je 325V. Pokud je zdroj nefunkční, tak ty filtrační kondenzátory zustávají nabité a to je pak hodně nepříjemná PRDA. Nechápu jak se může pokoušet někdo opravovat takovéto zařízení bez minimálních základních znalostí, vždyť díky náboji na kondenzátoru jde opravdu o život *zed*

doplněno 30.11.11 22:47:

Pro upřesnění, používají se i na 200V, ale zapojené v sérii, aby to vydržely.

To sem zapoměl napsat že dva 200V v serii.Já jsem měl zatim v každym zdroji co jsem měl otevřený ty dva 200V v serii.

silimandr
hodnocení

Aha, děkuji za informaci, jak mám zjistit že jsou ty kondezátory nabité? Změřit na nich napětí?

Jak je vybít? Pokud jsou kondíky na 200V použít klasickou žárovku na 230V?

Děkuji moc za odpověď. P.S. učím se

Ano. změřit na nich napětí a pokud je tak lze vybít žárovkou na 230V, nebo přiměřeným odporem...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]