Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mapa transformátorů Ostrava?

Od: vlk95® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, jako studenta střední školy, a oboru mechanik-elektrotechnik se učím základy elektřiny. Když nám pan učitel vysvětlil, že čím více je do el. sítě zapojeno spotřebičů tím je menší napětí. Napadla mě myšlenka měřit a zaznamenávat jaké je napětí v určité hodiny a podle toho poznat kdy lidé používají elektřinu nejvíce. Moje myšlenka, ale skončila na problému určit jaký okruh lidí vlastně sleduji. A zde se dostávám k jádru problému. Já tímto způsobem monitoruji lidi, kteří jsou na stejném transformátoru jako náš byt, dům či ulice. Jak, ale zjistím jaký okruh sleduji? Existuje nějaká mapa transformátorů, či jaké domy jsou na něho připojeny? Je možné nahlédnout do schematu zapojení bytovách domů? popřípadě kde?

Jde mi přímo o Ostravu-Porubu. Děkuji za pomoc při řešení tohoto problému.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

radarbrdy*
hodnocení

0x

Veliký odběr může vzniknout jak na vedení k vašemu bytu, tak může vzniknout i na úplně jiné větvi vedení. Například: představte si že znáte mapu a počet uživatelů na vašem okruhu "transformátoru" a zjistíte že např. v sobotu v 10 h poklesne amplituda napětí z 230V např. na 220V na přívodu do vašeho bytu.. Obávám se, že taková informace je prakticky k ničemu. Nehledejte problémy, tam kde nejsou :)

hodnocení

V podstatě jde jen o měření kdy je největší odběr.
Další věc je, že okruh který je tímto způsobem sledován není velký. Je to jen okruh domů napojených na stejný transformátor jako můj byt.

Co jsem slyšel (nevím jistě) tak právě tyto městské transformátory bývají k sobě všechny řazeny paralelně, takže pokles napětí by měl být stejný na obou koncích města a tedy budeš "monitorovat" spotřebu města celého, ne jen trafostanice, kterou máš nejblíž

hodnocení

Jak jsem již psal: "Je to jen okruh domů napojených na stejný transformátor jako můj byt." proto je jedno jak jsou trafa napojeny.

ale jelikož jsou transformátory navzájem propojeny, tak jsou připojeny všechny domy na všechny transformátory, a ne jeden okruh na jeden transformátor

hodnocení

Dnes jsem to chvilku řešil s učitelem a bylo mi vysvětleno, že transformátory jsou připojeny tak, aby když jeden má menší vstupní napětí tak ho jiný podpoří. Prostě navzájem se vyrovnávají. Také mi řekl, že opravdu měřím jen od mojeho transformátoru.

Ale otázka je trochu na jiné téma. Jak zjistit, jaké domy jsou na stejný transformátor?

Tuhle informaci by Vám mohl poskytnout jen příslušný rozvodný závod. Pochybuju ale, že to udělá. Nemá proč se Vám svěřovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]