Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak připojit antenní kabel

Od: david22 odpovědí: 34 změna:

Dobrý den mam docela velky problém s připojením antenniho kabelu do zasuvky.Když zapojim televizi do sítě všecko jede jak ma ale když připojim Antenni kabel tak hned to vyhodi pojistky vyzkousel jsem uz vice kabelu u kazdeho to děla stejně.Myslel jsem ze by to mohlo bejt v te zasuvce kde se antena strka tak jsem si od UPC nechal namontovat novou zasuvku na TV a internet a kdyz to tam pripojim tak to dela to same hned to vyhodi pojistky kazdemu komu sem se zminil o tomto problemu nikdo si neví rady.Předem děkuji za odpovědi

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Tak to spíše odpovídá nebezpečnému zapojení síťové zásuvky.Zavolej na to kvalifikovaného elektrikáře!

JABRAKA

moto*

Jj, přesně tak.

valdik007*
hodnocení

0x

A zkoušel jste, zda není zásuvka TV antény pod napětím?

doplněno 24.11.11 11:39:

Tak jak pise Jabraka, pokud je to spolecna anténa, tak myslim ze to nemusi byt spatne zapojeno u vas, ale i u jinych najemniku ci bydlicich, kteri maji ucastnickou zasuvku.

hodnocení

0x

Já kdybych si nechal od UPC (nebo kohokoliv jinýho) dávat novou zásuvku tak bych chtěl aby to ten dotyčnej montér zprovoznil, jinak bych ho nepustil pryč.

jabraka*
hodnocení

0x

Především tu nevíme,o jaký antenní systém jde.Jestli je to individuální anténa,nebo společná.Není v tom žádný jibotaj!

Jen je napájení špatně zapojeno a na stínícím konektoru se objeví fáze.Na zjištění by měla stačit pouhá fázová zkoušečka.

JABRAKA

hodnocení

0x

Jaká je to televize?

david22
hodnocení

Televize je Plazmova Samsung PS42C450B1W jinak bydlim v panelovém domě a zasuvky tu sou dvě jedna tu byla a druhou mam od upc a u obou to vyhazuje pojistky...

hodnocení

0x

Pokud je LCD s třípramenou síťovou šňurou tak máte na ochranném kolíku zásuvky fázi a to je největší zvěrstvo co může v bytové instralaci být, zde jde bez legrace o život!

doplněno 24.11.11 12:02:

Omlouvám se: ne LCD, ale plazma...

doplněno 24.11.11 12:12:

Nedělali vám něco s elektrikou? Už jsem zažil kdy elektrikáři prohodili fázi s nulákem v celé vesnici a všichni měli v zásuvce 380V, takové umělce bych pověsil za genitálie do průvanu a zakázal byh jim do smrti jakoukoliv činnost s drátama *uf*

david22
hodnocení

noo a da se tahle situace nějak řešit?Nevím jestli mam zavolat elektrikare nebo nekoho jineho třeba od UPC vubec si nevím rady

Rozhodně eletrikáře, máta problém s elekroinstalací.

rewq

Tak to musel byt ten clovek bud barvoslepej nebo uplne ozralej a nebo chtel rozmrazit vedeni :) Stejne by me zajimalo co by na takovy zapojeni rekly elektormery, jestli by merily spravne...

rewq
hodnocení

0x

Priciny me napadaji dve. Bud je vadna televize, nebo neni kolik uzemnenej. Otestuje se to snadno.

1. zkus to s jinou TV - pokud to bude ok, tak je problem v TV - servis

2. zkus tu TV zapoojit do uplne jine zasuvky - uplne jinej okruh - pritahni si treba z koueplny ci kuchybe prodluzkou napajeni az k televizi a tam to zapoj. - pokud to bude OK, tak je problem v zasuvce

pokud to nebude ok ani pri jedne variante, tak muze byt problem v antenim systemu, ale to by ti podle me uz davno shorel ten modem/set top box.

Pokud to z jine zasuvky bude fungovat, tak mas VELKEJ problem se zasuvkou. pokud mas zkousecku, tak to muzes promerit, ale spis bych rekl, ze zkousecku nemas, tak z bych byt tebou zavolal nejakymu elektrikari, nebo revizakovi. Ten prijede a vyresi to. Pokud je totiz ta zauvka zapojena spatne a treba je na koliku napeti, tak jednak muzes ublizit sobe, ale hlavne muzes poslat do vecnych lovist dalsi pristroje.

Vadná televize s třípramenou sí´tovou šňurou by vyhazovala pojistky sama od sebe a ne až po připojení do anténní zásuvky , od toho tam ten třetí ochranný vodič je ;).

doplněno 24.11.11 12:33:

A nic netestovat, pokud nechceš o nějaká zařízení přijít, nebo třeba o život. Laikům bych v životě nedoporučoval jakékoliv testovací akce kolem elektriky *bzum*

david22
hodnocení

Tak natahnul jsem prodlužovačku s koupelny do obyvaku a děla to to same.Zitra zkusim přivest jinou televizi a vyzkouším ji.

Znovu opakuju, pokud má TV šňůru třípramennou (s dutinkou pro prostřední kolík v zásuvce) tak televizí to není, to by vyhodila jističe po připojení do zásuvky a ne do antény. JE PROBLÉM V ELEKTROINSTSLACI, TO ŽE TRO DĚLÁ TO SAMÉ PŘES PRODLUŽKU Z JINÉ ZÁSUVKY NIC NEZNAMENÁ!

doplněno 24.11.11 12:44:

Zavolejte alespoň kámošovi co má fázovku nebo multimetr. Fázovkou je to jasné, s multimetrem ať změří napětí mezi středním kolíkem zásuvky a trubkou od vody, topení, plynu. Totéž bych udělal mezi zásuvkou antény a trubkama a hned bude jasno. Takhle jsem odhalil 70V na zásuvce společné antény, do té doby mi to pár věcí oddělalo.

doplněno 24.11.11 12:55:

Jinou televizí vůbec nemusíte nic odhalit, některé mají zcela galvanicky oddělený anteníí vstup - tímpádem vám to může chodit a vy v domění, že je špatná plazma jí půjdete reklamovat a přitom budete mít pořád hodně nebezpečný problém v zásuvce *zed*

stirecek*

Přesně tak, nemá cenu zkoušet další televize, ale zkusit tu zásuvku od antény jak píše bmbx tím měřákem. Pokud to chceš vyloučit a máš dost dlouhou anténí šňůru, zkus zapnout anténu od souseda.

ferda6
hodnocení

0x

Vyhodí pojistky... spíš to vypadá že spadne "jen" proudový chránič, fázový zkratový proud by při každém pokusu utavil kus konektoru a o ničem takovém tazatel nepíše. Pro začátek by možná stačilo odpojit v bytě úplně všechny spotřebiče a zkusit jen připojit samotnou TV a ant. kabel, jestli se stav bude opakovat.

Hmmmmm, a pročpak asi vypadává proudový chránič? Za jakých podmínek? ;)

ferda6

No nevím. Vzhledem k tomu, že se tady podobný dotaz už nedávno vyskytl, bylo by dost divné, že by byly tak časté závady v instalaci.

Je pravda, že TV mají z odrušovacích filtrů poměrně velká indukovaná napětí a na (neuzemněné) kostře rozsvítí i fázovku. Proud pro 50Hz je samozřejmě bezpečný, ale když je kostra uzemněna např. v okamžiku maxima sinusovky síť. napětí pak je změna skoková a jakový odpor (Xc) už je mnohem menší a tedy se vytvoří (pěkná) proudová špička. A co na to proudový chránič - spadne nebo nespadne? Z principu požadavku na ochranu by měl mít reakci co nejrychlejší...

Ta plazma má zcela jistě třípramennou síťovou šňůru, tímpádem na její kostře nemá co dělat indukované napětí ;).

ferda6

Tak to ano, zajímavé že tu podobný dotaz byl nedávno. Navrhoval jsem tam aby tazatel zkusil vzít TV kabel a spojit (stínění) s (ochranným!) kolíkem té zásuvky do které připojuje při té závadě televizi, kterou by tenhle pokus vynechal z řetězce a prokázal tak její vinu/nevinu na závadě. Pak už se neozval...

Třeba se zapojil osobně do obvodu anténa-osoba-ochranný kolík*smich*. V tom případě se už asi neozve:(.

doplněno 26.11.11 16:28:

*sok*mimochodem: David 22 se už taky podezřele dlouho nehlásí!

hodnocení

0x

Naprosto jednoduchá závada. Máte v zásuvce (té silové) fázi na kolíku. Doporučuju odborně opravit, je to životu nebezpečné!

david22
hodnocení

0x

Zdravim tak už je po problému vyřešila to tahle věcička alfacomp.cz/...

To je odstranění důsledku a ne příčiny *ee*

*sok*Proboha chlape, přestaňte experimentovat a kupte si za pár korun doutnavkovou zkoušečku (fázovku). Buď na kolíku v zásuvce, nebo na stínění anténního kabelu máte životu nebezpečné napětí! Ta věc, co jste tam zapojil Vám sice umožní pustit televizi, ale před zabitím elektrickým proudem Vás neochrání! POCHOPTE UŽ KONEČNĚ, ŽE JDE O ŽIVOT!

lui*

Magdone, neplašte prosím tazatele. Správně tu někdo poznamenal, že kdyby šlo o závadu kterou popisujete, že by létaly blesky. O tom tazatel nic nepíše. Na 99% se jedná se svodové proudy kondenzátorů ve spínaném zdroji TV. Jejich svodový proud je zřejmě schopen vybavit proudový chránič.

Jaké svodové proudy a jakých kondenzátorů? *smich* Spíš kapacitní svod transformátoru ve zdroji, ale ten by měl být hodně malý pokud je TV s dvojpramenou šňůrou, tak musí splňovat podmínky dvojí izolace. Pokud je s třípramenou tak tam nebude nic.

A pokud tam je proud, který je schopen vybavit proudový chránič, tak to asi už nebude úplně dobře, že? ;)

lui*

Spínané zdroje mají kond na zem přístroje. Pokud je přístroj napájen dvoužilovým kabelm(flexo) tak není ta zem nikam připojena, a chránič nevybaví. Vybaví až po té, co zem přístroje uzemníš přes ant. svod.

No to jsem samozřejmě myslel, prostě pokud je tam proud, který přes anténí svod vybaví proudový chránič, tak to asi není úplně dobré - teď už je to lepší? *haha*

Lui, nemám v úmyslu někoho plašit, ale varovat. Tenhle problém chce odborníka. Když se ukáže, že o nic vážného nejde, bude jen dobře. Jenže tady o něco MOC vážného zřejmě jde. Není radno to podcenit.

hodnocení

0x

Pánové, mám s tím osobní zkušenosti. Jeden případ byl, jako když z oka vypadne tomuhle. Paní si koupila novou televizi s třípramennou šňůrou (na rozdíl od té staré) a po připojení antény to vyhazovalo 16 A jistič. Přitom žádné větší blesky, opalující konektor nebyly. Televizi reklamovala, nic mimořádného na ní nezjistili. Ani anténáři na svém zařízení nic nenašli. Vzal jsem vadasku a zjistil jsem, že má v celém bytě na kolíkách fázi! Když jsem se ptal, jestli jí některý spotřebič nekope, řekla že ne, ale že jí něco podobného dělal starý fax a proto si pořídila nový (ten byl dvoudrátově, takže fungoval).

Případ druhý: V podlaze jednoho bytu instalatér měnil kus litinového odpadu z vedlejšího bytu. Když rouru přeřízl, málem ho to zabilo! Ukázalo se, že sousedi mají fázi na kostře pračky. Pračka tak byla uzeměná přez odpad, ale přez uvnitř mokrou gumovou hadici to nebyl tvrdý zkrat, který by vyhodil jistič. Rovněž v tomhle bytě jsem naměřil fázi na všech kolíkách zásuvek. Když jsem se sousedky ptal, jestli jí pračka neprobíjela, řekla, že tak trochu brněla.

Oba problémy vznikly zřejmě při rekonstrukci páteřního rozvodu v domě, kdy "odborníci" z jisté firmy prohodili dráty v bytových rozvodnicích. V bytech byly staré "hadrové" vodiče (barva fáze tmavě šedá, nulák méně tmavě šedá), takže se to dalo celkem snadno přehlédnout. Nechápu ale, že to pak prošlo revizí. Ona firma se ovšem podepsala i jinými zhovadilostmi, takže jsem radši zapomněl, jak se jmenuje.

doplněno 19.12.11 09:17:

Nejspolehlivější (a zároveň nejbezpečnější) způsob, jak zjistit o co jde, je změřit napětí mezi anténou a kolíkem zásuvky. Tím vyloučíte závadu v televizi, včetně různých indukcí, kapacit a podobně. Propojením antény natvrdo s kolíkem nedoporučuju. Sice by se ukázalo okamžitě, kde je chyba, ale následky by mohly být dost zlé. Jsem si téměř 100% jistý, že to televizí není.

Taky mám s podobnými machry zkušenosti na pak se tady najde někdo kdo to vysvětlí svody v kondenzátorech ve spínaném zdroji. *ee* Pokud tam jsou kondenzátory na kostru jak píše lui tak jsou to mrňavé kapacity většinou v keramickém provedení a ty opravdu žádnými svody netrpí. Ale jak se říká, komu není rady tomu není pomoci *bzum*.

Hlavně že to vyřešilo galvanické oddělení anténního vstupu *haha*. Až to někoho bací nebo se něco prošvihne v jiném zařízení připojeném k TV to bude teprv legrace.

Ta firma zamnou poslala dalšího zákazníka, abych mu dal reference o jejich práci. Myslím že i onen zákazník pak zamomněl, že ta firma existuje*smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]