Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
uvažuju o tom, že bych na barák namontoval IP kameru, co by mířila na ulici z bezpečnostních důvodů. Často se stane nějaká událost kdy je potřeba dohledat auto nebo člověka, např. noční loupež apod.
Jak tak procházím vzorová videa, vidím, že s kamerama typu do 15 000 Kč jsou výstupy naprosto nečitelné, možná tam je vidět obrys někoho, ale jinak mizérie.
Já nepotřebuju aby to mělo variabilní fokus, klidně jí zacílím na jedno místo na silnici a optickej fokus mi stačí velkej a konstantní. Předřadovat před levnou kameru dalekohled by asi fungovalo ale bude to mechanicky paskvil. Dávat do kamery řádově více peněz mě přijde vyhozený peníze.
Dávat kameru na zeď k silnici zase představuje riziko, že jí někdko odnese.
Možná jen špatně uvažuju, nebo jsem procházel špatně kategorie výrobků. Třeba by byla řešením kamera analogová a dokoupit k tomu ten IP server, ale ty jsou taky nepochopitelně dražší než třeba lecjaká celá IP kamera co má server v sobě.
Poradil byste mi někdo, jestli jde s prostředky ideálně kolem 10000 dosáhnout sledování na úrovni čitelné SPZ? Nebo nemáte někdo i vzorové video z praxe z konkrétní kamery na konkrétní vzdálenost? Ta moje od stěny k silnici je vzdušnou čarou (vyupočteno z pythagorovy věty) cca 12 metrů.
Zapomeňte na něco, co by mířilo na ulici a vy si snímal kdekoho. Viz zákon o ochraně osobních údajů a ObčZ. Poptejte se na UOOU.
Analogová s IP serverem je pochopitelně dražší, videosignál se převádí na analog a z anaplogu se zase digitalizuje, což v IP kameře odpadá. Jinak lze koupit třeba na Aukru starší (nefunkční) videokameru a použít z ní objektiv se zoomem k nějaké levnější kameře co nemá moc dobrou optiku.
buss:
Není problém namířit kameru kamkoliv na veřejné místo, přeci je jedno jestli to snímám kamerou nebo čumím dalekohledem. To co je nepřípustné je videosignál zaznamenávat.
bmbx:
Ještě to doplním takto, aby to bylo úplně jasné:
Nemůžete zaznamenávat obraz konkrétního místa(ulice) tak, aby se na něm mohl podívat někdo jiný(kamera,foto). Vždyť i do lidské paměti si můžete zaznamenat obraz člověka, kterého vidíte. SPZ by šla dokonce zneužít. Sice toto není řešení, ale je to tak
Samozřejmě, ale už jenom fakt, že je pořízen záznam znemožňuje instalaci kamery na veřejné prostory, bez ohledu na to zdali si ten záznam nechávám pro sebe, nebo jej vidí někdo jiný.
No tak asi tak: Na to co v oblasti snímání kamerou smím nebo nesmím ohledně ochrany osobních údajů z vysoka kálím. Ptá se mě snad lupič jestli když ke mě leze, mi nevadí že něco porušuje? Nebo ptá se mě řidič auta, který se řítí rychle jako prase, že přejede sousedovi psa nebo dítě a pak ujede, jestli s tím souhlasím?
Kamery jsou dneska úplně všude a pitvat tady jestli se mám někoho ptát nebo jestli to je etické to zaznamenávat... no tak asi těžko to můžu dávat veřejně k nahlížení, ale záznam bezpečnostní který se cyklicky maže a vrátit ase k němu můžu jen když se něco v ulici semele a někoho vykradou, tak to snad proboha, to by mi někdo mohl něco zkusit říct že nesmím. Taky bych se mohl ptát kde byla policie když toho psa přejeli, nebo toho souseda vykradli, když bych měl mít špatný svědomí z takový kraviny.
Ale zpátky k tématu, vzorek z konkrétní kamery kterou by někdo měl doma - jestli to rozliší SPZ - nemáte?
už jsem to k tématu psal... kamera jenom snímá, její funkci při tom rozlišování řídí speciální softvér, teda program v počítači...
myslím, že samotná kamera s takovou funkcí by byla drahá... a zatím se ani nedělá...
je to sice podobné, jako u nových fotoaparátů, které umí rozeznat ksicht a zaostří na něj, ale ten ksicht tam napřed musí někdo vložit, aby ho to mohlo najít... a to s kamerou nedokážeš, ani s lidmi a auty okolo...
doplněno 22.11.11 22:01:jinak čím kvalitnější kamera, tím lepší rozlišení a snímání a samozřejmě i výsledky... kup si kameru s HD a velkým zoomem a účel splní...
Kálet na to můžeš z vysoka ale dopustíš se tím trestného činu podle § 180 Neoprávněné nakládání s osobními údaji . Pokud požádáš UOOU tak tě můžou zaevidovat poak ale musí být přesně dáno za jak dlouho se to maže, jak je to do té doby zabezpečeno atd. A pamatuj na to že ti kdykoliv můžou zkotrolovat počítač jestli tam nemáš soft kterej by ten záznam upravoval a věř tomu že by připadný obviněný toto chtěl. Jinak kde není žalobce není soudce ale nikdy nevýš kdy se to nějak dostane na veřejnost.
doplněno 23.11.11 01:47:Ale abych doplnil tématu před pár lety jsem instaloval jednu IP kameru z velmi podobných důvodů a prodejce mě doporučil vyměnit objektiv a je to rozdíl jak svi... V podstatě je to stejný jako ty levný kamery na video. Je teda pravda že ten objektiv stál nějakou pětku ale kvalita neporovnatelná. Ten prodejce říkal že snímací čipy jsou skoro stejny dělá to pár výrobců ale na objektivech se šetří a podle toho pak kreslej.
12 metrů není zase tak moc. Z Vašeho dotazu jsem pochopil, že nepotřebujete softwarově detekovat SPZ, jen je ukládat někam na fileserver a v případě nějaké události to pak ručně najít. Takovou kamerku (venkovní), koupíte za pár tisíc, sám jsem kupoval dokonce s rotací za 4.500 - samozřejmě made in P.R.C. De facto je to venkovní kryt a do toho na zavitu umístěna vnitřní kamera, která celá stojí na Aukru zase ty dva tisíce, takže v případě poruchy měním jen tu kameru, kryt zůstává. Ale zatím funguje půl roku a bez problémů. Jinak je potřeba vyřešit dvě věci, internetové připojení musí umožňovat veřejnou IP adresu (jinak se prostě na kameru zvenku nedostanete) a noční přisvětlení. CCD ke svému provouzu nějaké světlo potřebuje, řeší se to IR LED, některé kamerky sice třeba šest LED mají, ale to je na 12 metrů málo a především, když to umístíte do toho krytu, bude se světlo odrážet a neuvidíte nic. Takže další investice, externí LED reflektor, cca 1.500Kč...
Jasně, já nemyslel software na OCR SPZ to by bylo cenově úplně jinde a bylo by mi to nanic.
Šlo mi o to, že kamerku běžnou za pár tisíc, když tam dám, tak na těch 12 metrů dle těch ukázkových videí, tak ani za světla nepřečtu SPZ když to ručně vrátím a digitálně zvětším. Nebo jo?
Jde mi hlavně i oty obličeje a detaily oblečení apod. zkrátka aby se dal dohledat pachatel. Noční přísvit je mi taky jasný tedy aspoň si to umím představit. Podle mě to nebude viset na světle ale právě na mizerném rozlišení v té dálce...
objektiv bych asi musel šroubovat tj. koupit s výměnným objektivem, nějak to jen předřadit a přilepit izolepu je asi prasárna co? Ony ty kamery mají na objektiv podle mě nějaké nestandardní úzký závit když už ho mají? V tomhle fakt plavu.
Samozřejmě by bylo nejlepčí dát tam levnej šunt a k tomu předřadit nějakou rozumnou optiku, imho ani ta nebude nějak drahá, jde o to právě jak to zkombinovat.
Jak pak nastavit sw a IP adresy, nahrávací server, apod apod to už je mi jasné...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.