Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napájení notebooku z 24V

Od: mikihans® odpovědí: 12 změna:

Ahoj, jelikož můj notebook už moc nevydrží na baterii, rozhodl jsem se že si udělám takovou přenosnou externí "baterii" ze dvou dvanáctivoltových (do série). Chci ji připojit na vstup, kam se běžně připojuje napájecí adaptér, jenže ten má 19V a moje baterie dohromady 24V (plně nabité 25,2V). Nechci riskovat zkoušením, jestli to notebook vydrží, ale chci se zeptat jestli s tím někdo nemá přímo zkušenost s tím jestli to jde/nejde, nebo nápad jak srazit napětí (s co nejmenšími ztrátami) na oněch 19V, ikdyž si osobně myslím že bez drahého měniče to ani nepůjde... :(

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

na 12V se to nerozjede. Nejlepší a téměř úplně bezztrátový je stabilizátor s MC34063. Je to "kouzelný" obvod, vyráběl jsem z něj zdroj z 12V na 24V, z 12V na 5V a samozřejmě, že jde i z 24V na 18V...

stirecek*
hodnocení

2x
hodnocení

díky, ale to je právě to, že si zrovna nemůžu dovolit vrážet do toho peníze. Spíš uvažuju nad vlastní výrobou tohoto danyk.wz.cz/... (což je prakticky to samé jako první odkaz)

radarbrdy*
hodnocení

0x

To se řešilo tady:

ebastlirna.cz/...

hodnocení

0x

nevím, jaké máš ty baterie, nebo zřejmě akumulátory z auta... každý akumulátor má 6 článků po 2 V...

co tak na jednom z nich vynechat 2 nebo 3 články, odebírat napětí na té odbočce...spolu s tím druhým celým akumulátorem to bude 9 nebo 10 článků, teda 18 až 20 V... nabíjet budeš celý akumulátor, a odebírat proud z těch nepoužitých článků můžeš třeba nějakou LED lampičkou k NB nebo ventilátorkem...

má to jednu vadu, u těch zakrytých akumulátorů musíš zkusmo najít a provrtat ten vrchní kryt nad příslušným článkem...

já tak kdysi jezdil se 6 V Trabantem, na 12 V akumulátoru odbočka - běžně 6 V, v zimě nebo při slabším aku se jeden-dva-tři články na startování přidaly... to bylo tóčo! jen nabíjet bylo třeba v garáži a střídat články, resp. polovice aku...

rewq
hodnocení

0x

podle me by se ti to rozjelo i na tech 12V - zkus...

mkat*
hodnocení

0x

Asi pred troma rokmi som to riesil pre znameho, ktory mal k dispozicii rozvod 24 V jednosmernych,tak ze som urobil regulovatelny zdroj .Na nom som nastavil 19 V 3.5 A .Bol s spokojny a chvalil si to.

hodnocení

0x

Ono je dobré si ten odběr změřit, zdroje k notebooku jsou navrženy tak aby utáhly notebook vytížený na plný výkon a zaroveň za rozumnou dobu nabily baterku. Odběr samotého notebooku je menší.

hodnocení

Proud "v klidu"tam je cca 1A (19W při 19V), při maximálním vytížení se mi podařilo dostat maximálně na 2,1 A. Nabíjení baterie bych neřešil, vždycky napřed pojedu z externí a až ta dojde tak z interní. Přemýšlel jsem nad postavením měniče danyk.wz.cz/... na který bych i některé součástky měl, ostatní bych musel dokoupit. Hlavně mi šlo o to aby to mělo trochu rozumnou účinnost a nemusel do toho vrazit moc peněz. Nejprve jsem uvažoval jen o stabilizátoru LM317 z 24 na 19V, ale potom by to v klidu dalších 5W ztratilo do tepla a to není zrovna ideální při napájení baterkou :)

Jinak ten externí akumulátor můžu mít buď 12V nebo 24V (mám dva 12V, jestli budou sériově nebo paralelně je mi jedno)

No tak nejednodušší a cenově přijatelné tak, že to nemá cenu ani dělat, je koupit ten 1. zdroj co doporučil stirecek, já osobně jej mám a občas jej používám v autě na notebook 19V nebo na nabíjení malé tiskárny co potřebuje 24V a chodí v pohodě. Nebo při použití 24V udělat stabilizátor s tím MC. Ten stabilizátor chodí pulzně a tak nehřeje a nemá ztráty. Obojí je stejně vyrobeno se stejným nebo podobným obvodem. Ten obvod, ač je malý tak sám o sobě bez toho aby se hřál snese 0,5A, když se tam přidá výkonový tranzistor, nejlépe FET tak pak není problém i s desítkami ampér.

stirecek*
hodnocení

0x

Tu baterii budeš mít v autě nebo jak myslíš externí? Kam půjdeš s notebokem budeš ještě tahat i baterii? Jak budeš řešit dobíjení té externí baterie?

hodnocení

Bude to buď z autobaterie, nebo z přenosné dvanáctičlánkové baterie (články jako v NTB baterii), zapojené na 12V. Dobíjet budu z vyrobeného stabilizovaného zdroje doma, dobíjení není teď důležité

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]