Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký digitální foťák

Od: kravsko* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den

Chtěl bych si koupit nějaký nový foťák. Ted vlastním už 4 roky starý foták. Chtěl bych aby ten foták uměl nahrávat v super kvalitě, ale hlavně aby blesk byl na delší vzdálenost, ted když fotím v noci tak mi blesk nasvětlí tak 3m..rád si nechám poradit je toho na trhu strašně moc..přemýšlel jsem i o zrcadlovce. Foták používám hlavně na dovolené a oslavách.

děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Na dovolene a oslavy zrcadlovku zpravidla clovek nepotrebuje.Dalsi fakt je ten, ze aby clovek vyuzil kvalit zrcadlovky...musi s ni umet pracovat a vyuzit vsechny jeji moznosti, coz casto neumi ani ten kdo DSLR jiz ma.
Dosah blesku 3m maji temer vsechny fotoaparaty s vestavenym bleskem, pokud potrebujete vykonnejsi blesk, pak musite hledat fotoaparat, ktery umoznuje pouziti externiho blesku..par takovych se najde a nemusi to byt vzdy DSLR.
Kouknete se napr. na Olympus Pen E-PL1.Za ty penize co stoji, dela vyborne fotografie..a externi blesk lze dokoupit samostatne.

reeve*
hodnocení

0x

Největší kompakty (tzv. "SLR-like", nepřesně nazývané také "ultrazoomy") mají větší výkon vestavěného blesku. Například nejnovější Canon PowerShot SX40 HS má udávaný dosah blesku (při 100 ASA) 5,8 m (a navíc sáňky pro případný externí blesk). Uvedený model také nahrává video ve Full-HD (1920 x 1080 px). Daní za tyto výhody je samozřejmě vyšší cena (11 tisíc Kč), větší rozměry a vyšší hmotnost.

Spíše "ultrazoomy", nepřesně nazývané "SLR-like" :D. A nejde vůbec o to, že by měl foťák silnější blesk, interní blesk bývá všude stejný GN 12-16. Toto číslo když se vydělí světelností objektivu, tak výjde maximální dosah v metrech při ISO 100. To, že má nějaký foťák (včetně zrcadlovek) větší dosah blesku, je dáno světelností objektivu a velikostí ISO, které je schopen použít.

doplněno 20.11.11 06:52:

Takže v tomto směru jsou foťáky s interním bleskem pořád vyrovnané, včetně zrcadlovek, pokud na ní není není nasazen světelný objektiv. A světelný objektiv je drahá záležitost, ostatně dobrý externí blesk taktéž.

skokycz*
hodnocení

0x

Já bych také vsadil na nějaký rozumný ultrazoom. Stačil by vám určitě takový megapixel.cz/... nebo něco podobného... rozlišení je dostatečné, velikost nijak zbytečně to není nafouklý přístroj... můj táta ho má a vím, že když můj (starší) Panasonic nestíhá bez podpory blesku, tak toho Canona vyladím v ručním režimu na co nejmenší clonu a k tomu doladím rychlost uzávěrky a fotím stále ještě bez blesku.. U toho dosvitu potřebujete mít i větší ISO citlivost a delší expoziční dobu... i videa natáčené tímto modelem jsou slušná. Zkrátka bych asi nehrotil foták za 10 000 a víc , a zbytečné dávat prachy za kompakt, který toho moc neumí... zlatá střední cesta..

kravsko*
hodnocení

moc se nevyznám v tom ISO citlivosti atd... ale jenom vím že když jsem s tím starým fotákem fotil něco v noci tak byly vleké problémy aby fotečky byly krásné. Bud byly rozmazané a nebo moc tmave, atd.

Proto bych chtěl ten fotáček co by mi pomohl v nočním focením. Kamarádka má nějaký nicon zrcadlovku a když fotila v noci na větší vzdálenosti kde ta vzdálená část byla osvětlena tak fotečky byly krásné..proto jsem si myslel že toto zajištuje blesk...

Pochopitelně zda toto umý i levnější fotáky tak budu jen rád.

děkuji za rady

U Vas je bohuzel problem zcela jinde...Bez urazky..proste neumite fotit, nemate zadne zaklady a neznate zakladni principy. Ani sebelepsi fotoaparat Vam nepomuze, pokud nebudete mit zakladni teoreticke znalosti. Zkuste nastudovat a hlavne pochopit zaklady fotografie..a pak s velkou pravdepodobnosti zjistite, ze i s Vasim soucasnym fotoaparatem lze udelat slusne fotografie.Klidne se s Vami o tom budu bavit podrobne, ale zkuste si nejdrive neco sam nastudovat, pak mi napiste do vnitrni posty cemu nerozumite..a ja Vam to zkusim vysvetlit.Ale nejdrive chci, aby jste se snazil sam..

Fotografický film má udávanou citlivost v hodnotách ISO, ASA nobo DIN. Podle toho zdali se fotilo za slunečného počasí nebo za horších světelných podminek se kupoval s příslušnou hodnotou film. Digitální fotografie nám umožňuje měnit citlivost obrazového snímače a tato citlivost se pro lepší orientaci udává stejným způsobem, to znamená v ISO. Tak jako hodně citlivé filmy trpěly zrnitostí obrazu, tak i obrazový čip má ve valkých citlivostech výrazný šum v obraze. Postupem času s vylepšováním technologii a odšumovacími algoritmy se neustále posouvá použitelná hodnota ISO.

skokycz*

Tenhle canon nemá zas tak špatnej blesk, iso vám pomůže v lepší světelné kvalitě snímku, trochu na úkor zrnitosti, ale to se přeci steně retušuje v pc před tiskem... Nevím jak moc využít toho že v noci budete fotit na víc jak 3 metry.. prakticky to využijete párkrát do roka a kvůli tomu investovat nemá smysl...tedy dle mého. Tenhle levnej Canon má i plně manuální režim, takže určitě si s ním můžete pohrát a dojít ke slušnému konečnému výsledku. S mým Panasonikem jsem sžitý a smířený, ale byl poplatný době. Přesto když fotím v noci na delší vzádlenost, tak volím takový ten režim S . To blikne jednou a hned podruhý... ten první blikanec mezitím dosvětlí pozadí scény a druhej tu střední část, takže snímek není preexponovaný v určité vzádlenosti a je relativně i hezky prokreslené pozadí... zkrátka zkuste ze svého fotáku vyždímat maximum, pokud to nestačí, je třeba se ptát sám sebe, jestli chcete investovat celkem velký peníze do zrcadlovky, která je objemnější a neskladnější...nebo to vzít rozumně a koupit nějaký solidní (funkcemi) superzoom a s ním se sžít... jeho velikost je o cca 30% větší než kompaktu, ale nabízí o 100% víc možností.

hm*
hodnocení

0x
Jestli se ani po 4 letech focení nevyznáš "v tom ISO citlivosti atd", se zrcadlovkou bych váhal, protože ji nebudeš umět využít a budeš akorát tahat tašku s kilami foťáku. Buď si pořiď kompakt s možností externího blesku, nebo stativ (na statické snímky), nebo se nauč zacházet s tím svým foťákem.
doplněno 20.11.11 19:53:

Pozn.: Naučit se zacházet se současným foťákem má smysl tehdy, není-li to pouze plněautomatický krám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]