Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Chtěl bych si koupit nějaký nový foťák. Ted vlastním už 4 roky starý foták. Chtěl bych aby ten foták uměl nahrávat v super kvalitě, ale hlavně aby blesk byl na delší vzdálenost, ted když fotím v noci tak mi blesk nasvětlí tak 3m..rád si nechám poradit je toho na trhu strašně moc..přemýšlel jsem i o zrcadlovce. Foták používám hlavně na dovolené a oslavách.
děkuji
Největší kompakty (tzv. "SLR-like", nepřesně nazývané také "ultrazoomy") mají větší výkon vestavěného blesku. Například nejnovější Canon PowerShot SX40 HS má udávaný dosah blesku (při 100 ASA) 5,8 m (a navíc sáňky pro případný externí blesk). Uvedený model také nahrává video ve Full-HD (1920 x 1080 px). Daní za tyto výhody je samozřejmě vyšší cena (11 tisíc Kč), větší rozměry a vyšší hmotnost.
Spíše "ultrazoomy", nepřesně nazývané "SLR-like" :D. A nejde vůbec o to, že by měl foťák silnější blesk, interní blesk bývá všude stejný GN 12-16. Toto číslo když se vydělí světelností objektivu, tak výjde maximální dosah v metrech při ISO 100. To, že má nějaký foťák (včetně zrcadlovek) větší dosah blesku, je dáno světelností objektivu a velikostí ISO, které je schopen použít.
doplněno 20.11.11 06:52:Takže v tomto směru jsou foťáky s interním bleskem pořád vyrovnané, včetně zrcadlovek, pokud na ní není není nasazen světelný objektiv. A světelný objektiv je drahá záležitost, ostatně dobrý externí blesk taktéž.
Já bych také vsadil na nějaký rozumný ultrazoom. Stačil by vám určitě takový megapixel.cz/... nebo něco podobného... rozlišení je dostatečné, velikost nijak zbytečně to není nafouklý přístroj... můj táta ho má a vím, že když můj (starší) Panasonic nestíhá bez podpory blesku, tak toho Canona vyladím v ručním režimu na co nejmenší clonu a k tomu doladím rychlost uzávěrky a fotím stále ještě bez blesku.. U toho dosvitu potřebujete mít i větší ISO citlivost a delší expoziční dobu... i videa natáčené tímto modelem jsou slušná. Zkrátka bych asi nehrotil foták za 10 000 a víc , a zbytečné dávat prachy za kompakt, který toho moc neumí... zlatá střední cesta..
moc se nevyznám v tom ISO citlivosti atd... ale jenom vím že když jsem s tím starým fotákem fotil něco v noci tak byly vleké problémy aby fotečky byly krásné. Bud byly rozmazané a nebo moc tmave, atd.
Proto bych chtěl ten fotáček co by mi pomohl v nočním focením. Kamarádka má nějaký nicon zrcadlovku a když fotila v noci na větší vzdálenosti kde ta vzdálená část byla osvětlena tak fotečky byly krásné..proto jsem si myslel že toto zajištuje blesk...
Pochopitelně zda toto umý i levnější fotáky tak budu jen rád.
děkuji za rady
Fotografický film má udávanou citlivost v hodnotách ISO, ASA nobo DIN. Podle toho zdali se fotilo za slunečného počasí nebo za horších světelných podminek se kupoval s příslušnou hodnotou film. Digitální fotografie nám umožňuje měnit citlivost obrazového snímače a tato citlivost se pro lepší orientaci udává stejným způsobem, to znamená v ISO. Tak jako hodně citlivé filmy trpěly zrnitostí obrazu, tak i obrazový čip má ve valkých citlivostech výrazný šum v obraze. Postupem času s vylepšováním technologii a odšumovacími algoritmy se neustále posouvá použitelná hodnota ISO.
Tenhle canon nemá zas tak špatnej blesk, iso vám pomůže v lepší světelné kvalitě snímku, trochu na úkor zrnitosti, ale to se přeci steně retušuje v pc před tiskem... Nevím jak moc využít toho že v noci budete fotit na víc jak 3 metry.. prakticky to využijete párkrát do roka a kvůli tomu investovat nemá smysl...tedy dle mého. Tenhle levnej Canon má i plně manuální režim, takže určitě si s ním můžete pohrát a dojít ke slušnému konečnému výsledku. S mým Panasonikem jsem sžitý a smířený, ale byl poplatný době. Přesto když fotím v noci na delší vzádlenost, tak volím takový ten režim S . To blikne jednou a hned podruhý... ten první blikanec mezitím dosvětlí pozadí scény a druhej tu střední část, takže snímek není preexponovaný v určité vzádlenosti a je relativně i hezky prokreslené pozadí... zkrátka zkuste ze svého fotáku vyždímat maximum, pokud to nestačí, je třeba se ptát sám sebe, jestli chcete investovat celkem velký peníze do zrcadlovky, která je objemnější a neskladnější...nebo to vzít rozumně a koupit nějaký solidní (funkcemi) superzoom a s ním se sžít... jeho velikost je o cca 30% větší než kompaktu, ale nabízí o 100% víc možností.
Pozn.: Naučit se zacházet se současným foťákem má smysl tehdy, není-li to pouze plněautomatický krám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.