Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osvětlení betlému diodama

Od: kravsko* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den

Potřebuji radu. Chci si nasvětlit betlém na výstavu. Chtěl bych ho nesvětlit diodama, ale zajímá mě zda když bude zapuštěná v polystirenu zda nemůže hrozit nějaké nebezpečí, vím že se nezahřívají ale i přesto bych rád více názoru...jinak tam budu chtít červenou, modrou, bílou, zelenou a nějaké torcu více svítivější...jen bych potřeboval vědět jaký odpor k nim a jetli ke každé zvlášt a nebo jeden odpor pro všechny a jaké trafo mi doporučíte...

Mocrkát děkuji za opdovědi.

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hm*
hodnocení

0x

Že se LEDky nezahřívají, není tak úplně pravda. Ty obyčejné slabé se opravdu prakticky nezahřívají, ale výkonové už se musejí chladit. U těch slabých se nemusíte bát ničeho. Trafem jste, doufám, myslel nějaký zdroj stejnosměrného napětí (což samotné trafo není), doporučuji stabilizovaný zdroj. Jestli bude jeden, nebo více, to záleží na počtu a druhu použitých LED a na ceně dostupných napájecích zdrojů. Doporučuji dát vždy více LED (pouze stejných) do série, abyste nemusel tolik srážet a protopit předřadnými odpory; ale samozřejmě součet jejich pracovních napětí nemůže překročit napětí zdroje, jinak by to nesvítilo. Odpory se pak dopočítají podle potřeby.

lui*
hodnocení

0x

V každém případě odpor ke každé diodě zvlášť. Je to z obvodového hlediska "čistší" řešení. Hodnota odporu závisí na adaptéru, který použijete, resp. na jeho výstupním napětí. Musí to být adaptér se stejnosměrným výst. napětím. A podle počtu diod se musí zvolit výkon(max proud) adaptéru. Pokud napíšete max. počet diod, není problém na Inetu najít odpovídající adaptér.

doplněno 16.11.11 21:36:

Zas mě někdo předběhnul. :).

kravsko*
hodnocení

no chtěl bych tam 4 zelené, 3 žluté, 2modré, 4 bílé...a možná by se pak ještě jedna nebo dvě přidaly...chtěl bych to na jeden adapter...a ty odpory se budou zahřívat? jaké diody mi doporučíte...

děkuji za radu...

lui*

Na to stačí i nabíječka na mobil. Výstup 5V.

Třeba takováhle: nabijecky-mobily.heureka./...

Velikost odporu si zvolíte podle požadovaného svitu. Stejně asi budete se svitem experimentovat.

Zelené, žluté a červené led od 150 do 470 Ohmů.

Modrá a bílá Led tak odhadem od 68 do 330 ohmů.

Odpory stačí miniaturní, 0,6W.

A jaké diody? No tak to Vám asi moc neporadím. Jestli jste z Prahy, nebo máte možnost se tam dostat, tak v prodejně GM Electronic jsem viděl plato s rozsvíceným kompletním sortimentem LED. Možná to mají i na ostatních prodejnách. Kontakty najdete tady:

gme.cz/...

hodnocení

0x

Ke každé Ledce netřeba svůj odpor. Úbytek napětí na běžné LED je 1,5 - 1,8 V, výkonné LED úbytek napětí 3 - 3,8 V. Můžete si vytvořit několik větví, kde budete mít několik LED v serii s omezujícím odporem. Podle toho jaký budete mít zdroj, spočítáte si kolik LED zapojit do větve, tak aby zdroj měl o pár voltů přebytek napětí proti saturačním napětím na LED. Podle rozdílu zvolíte omezující odpor, aby protékají proud LED byl 10 - 20 mA. Počítejte s tím, že na zdroji (pokud není stabilizovaný) se bude měnit výstupní napětí se zvyšujícím odběrem - bude pak potřeba "dolatit" hodnoty omezujících odporů.

lui*

Ano, lze to takhle udělat. Řeknete-li ale A-výhody, tak k tomu řekněte i B-nevýhody. A to je upozornění na nemožnost nastavení svitu každé LED samostatně. Což právě v tomto případě, pro účely tazatele, může být dost podstatné.

jabraka*
hodnocení

0x

V podstatě není použití ss proudu nutné.Dioda bude svítit také,ale asi trochu méně.Pokud budeš chtít vícebarevné svícení,jsou diody,které svítí podle napětí různými barvami.

JABRAKA

lui*

Pozor ale na možnost překročení závěrného napětí LED, Jen tak namátkou, zelená, difuzní, prumer 5mm, má max. reverse voltage 5V.

kravsko*
hodnocení

dobrý den

podle toho co tu píšete...tak asi vezmu trafo DC 5V a asi 800mA... Koupím diody...nějaké menší at nejdou moc vidět...ale jak poznám na jaké napětí a jaký mA odběr mají abych si mohl vypočítat jaký odpor mám k tomu koupit...dám asi na každou diodu odpor zvlášt...není to taková cena a kdyby něco tak se mi spálí jedna dioda...nevím ale jak moc se odpory budou zahřívat jestly mám na to udělat nějakou krabičku kam je všechny schovám...

děkuji

lui*

Podle Vámi zvolené hodnoty se bude měnit svit LED. Budete muset trochu experimentovat s hodnotami odporů, tak aby Vám to svítilo podle Vaší potřeby. Hodnoty odporů jsem Vám napsal nahoře. To rozpětí, které jsem tam uvedl, je pro orientaci, a žádná z těch hodnot nezničí LED. Uvidíte sám Miniaturní odpor stojí asi korunu, a tak si jich vezměte víc od každé hodnoty v rozsahu, co jsem uvedl, a uvidíte.

doplněno 17.11.11 20:52:

pokud použijete zdroj 5V, tak se odpory určitě hřát nebudou.

kravsko*
hodnocení

tak jsem dneska koupil diody...v obchodě mi říkal že když dám 3V trafo tak nepotřebuji odpory..jen červená dioda je na 2,1V tak k ní dám jeden odpor...zjistil jsem ale že mám doma jen trafo 3,7V...nevíte jaký odpor aby se mi snížilo napětí na 3V?

Jinak moc děkuji za rady..

Tak vám docela kecali, dejte odpor všude nebo se nestačíte divit.

kravsko*
hodnocení

rozsvicoal to přímo předemnou 3V baterkou...a vše v pohodě

A jakou? Pokud to byl například 3V lithiový knoflík, tak tam se uplatňuje vnitřní odpor článku ;)

jabraka*

Totéž jsem ti chtěl poradit,dej tam baterku a přes Vánoce ti to vystačí.

JABRAKA

hm*

Podívejte se třeba sem:

doc.gmecdn.cz/...

je to namátkou nalezený katalogový list nějaké zelené LED. Přečtěte si v tabulce max. trvalý povolený proud (If=30 mA). Pak se podívejte do grafu Fig3 na závislost proudu na napětí a odhadněte proud při 3 V.

Ano, když Vám to ukáže v obchodě, tak mu to tu chvíli svítí.

kravsko*
hodnocení

byly to dvě tužkové baterky...jak dlouho mám nechat připojené diody na tyto baterky abych zjistil zda to vydrží?

hm*

Dej tam nějaký odpor. Znáš parametry těch diod? Jestli ne, tak ... těžko radit, když nevíme, co je to za zdroj, a neznáme ani diody. Ale zas tak se z toho nestřílí. Zkus nějaký odpor třeba mezi 22 a 68 ohmy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]