Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdroj, nabíječka apod - žerou i bez zatížení?

Od: nikd0* odpovědí: 20 změna:

Zdravím,

děda elektrikář pořád říká jak máme velkou spotřebu a tvrdí že třeba nabíječka žere i když není připojen telefon, podobně PC zdroj. Podle mích základních znalostí elektrotechniky je to logické, ale co jsem četl tak to tak úplně není. Takže má tyto otázky:

1) Řekněme že mám v PC zdroj 500W, ale počítač není zatížen a potřebuje 200W. Podle dědy zdroj pořád žere celých 500W, ale zase co jsem četl tak jenom něco přes těch 200. Jak to teda je?

2) Nabíječka k telefonu 30W, prý žere 30W neustále když je v zůsuvce, nezáleží jestli je zapojený telefon, a zase někde slyšel že v tom případě má téměř nulovou spotřebu. Co je pravda?

3) Pokud je u předchozích otázkách správná druhá možnost, tak mi prosím vysvětlete jak to funguje.

Předem díky za odpověď

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mkat*
hodnocení

3x

Je to dost zaujimava otazka.Aj odpoved na nu je asi dost problematicka.Pravdu ma aj dedo ,a aj vy.Všetko čo je pripojene na 230 V a nie je vypnute sietovym vypinačom(Nie je prerušeny privod 230V)ma určitu spotrebu.Niektore spotrebiče viac ine menej,ale spotrebu maju.Určite nemaju taku spotrebu aku maju napisanu pri plnom vykone.Ale ked si zoberiete pohotovostny stav telky,radia, počitača, monitora,dvd-čka,septobox,vcr,a ja neviem čo ešte mate doma.No ak si dame že každy pristroj v pohotovostnom stave berie zo siete 2 až 5 W tak mate spotrebu (zbytočnu) 7*2 až 5 a vysledok je 14 až 35W.No vynasobte to dennymi hodinami a dnami do roka a mate zbytočnu spotrebu.

1jara*

Řekněte mi jediný důvod, proč mít nabíječku stále v zásuvce, i kdyby nic nebrala, ale pokud hřeje tak samozdřejmě spotřebováva nějakou tu elektřinu. To je tak zralé na požár! Navíc to je pitomost!

nikd0*
hodnocení

Důvod? Tak třeba pro mě znamená vytáhnout nabíječku ze zásuvky, že musím vlízt pod stůl, najít kde je zapojená a odpojit. Za to kdybych ji tam nechal tak stačí na stole připojit nebo odpojit telefon. A s tím požárem, no jaká je pravděpodobnost že zrovna kvůli nabíječce zrovná já vyhořím?

des*

Nabiječka je jako každé trafo.Když není odběr,není spotřeba,nemůže se bez odběru ani zahřívat.Tvrzení že od ní může něco chytit,je zcestné.Mám dvě nabíječky,každá na jiný telefon,zapnuté neustále už ca 5let.Ponabití nevytahuji,ta samá situace,vlézt pod stůl...atd.Tuhle jsem koupil ten malý přenosný měřič spotřeby.Změřená spotřeba ,počítač v uspaném módu,ty nabíječky,přes noc,nešla změřit.Všechny ty přehnané důvody na vypínání,považuji za bláboly oničem.

doplněno 13.11.11 14:01:

J e každého věc,jakou víru vyznává,tu psanou,nebo kterou si sám vytvoří.

1jara*

Pravděpodobnost že vyhoříte může být třeba jedna k miliónu, je to zanedbatelné ale přeci šance tam je. Nabíječka se může poškodit předešlým nabíjením.

Za požár v bytě m/...

Každá elektronika trpí víc teplotními šoky (zapínání / vypínání), než trvalým provozem a teď si to přeberte ;)

Pokud je nabíječka v pořádku, k požáru dojít nemůže. Technickou závadu ale nikdy vyloučit nemůžete.

drich*
hodnocení

2x

Určitě není pravda, že by nabíječka, nebo zdroj "žraly"takto při jejich NEVYUŽÍVÁNÍ.

Kupte si tento měřič, nestojí mnoho peněz a uděláte si krásný obrázek, který spotřebič jak žere zapnutý i vypnutý

heureka.cz/...

Zdroj, nabíječka apod - žerou i bez zatížení?
nikd0*
hodnocení

Ano to mám v plánu jak budu na netu něco objednávat. Ale pořád to nechápu. Jak jsem se reagoval na bmbx, v nabíječce i zdroje je transformátor, neměl by mít pořád stejnou spotřebu?

V PC zdroji a v současných nabíječkách jsou spínané zdroje, ty mají větší učinnost než běžný transformátor , ale o tom později. Zjednodušeně - cívkou na prinmáru neteče stejný proud v zatíženém a nezatíženém stavu sekundáru, neboť sekundár podle toho kolik se z něj odebírá ovlivňuje indukčnost primáru a tím i proud, který jím teče.

Spínaný zdroj má vyšší učinnost, protože transformátor v něm prcuje na podstatně vyšším kmitočtu než je síťových 50Hz.

Zjednodušeně - síťové napětí se usměrní a měničem se opět přemění na střídavé, ale o podstatně větším kmitočtu (zhruba 1000x) a to se pouští do transformátoru, který díky kmitočtu vychází konstrukčně podstatně menší a lehčí - nejen svým jádrem, ale i potřebným počtem závitů na primáru a sekundáru. Na výstupu se po usměrnění používají díky vysokému kmitočtu i podstatně menší filtrační kondenzátory.

nikd0*
hodnocení

Aha. Takže spotřebovává jen tolik, kolik je potřeba - k nabíječce není nic připojeno → spotřeba téměř nulová; počítač není zatížený → nízká spotřeba. Chápu to dobře?

Jo, takhle to je dobře. Spotřeba u nezatíženého zdroje je nízká, nikoliv však nulová.

nikd0*
hodnocení

Takže i jak se říká že se nabíječky mají vytahovat ze zásuvky, že pořád žerou jak kdyby nabíjeli není pravda?

Když nabíječky nenabíjejí tak určitě nežerou tolik kolik při nabíjení ale něco málo si stějně pořád berou.

des*

Když nabíječka nenabíjí,nic nespotřebovává.Logicky.A že děd kecá o spotřebě,nemá o čem mluvit,tak se snaží komunikovat přesto že tomu nerozumí.Nechte si převést placení nasebe a uvidíte.

hodnocení

0x

Vše žere zrovna tolik kolik je potřeba plus něco málo navíc podle toho jak je to kvalitní - jakou to má učinnost.

doplněno 12.11.11 19:43:

Energie se nemůže jen tak ztratit, pouze přeměnit. Většinou se část energie mění na teplo a to je ta učinnost ;)

nikd0*
hodnocení

Ještě mi to prosím trošku přibliž, jak to funguje.

Mám PC zdroj, v něm je transformátor když transformuje napětí z 230V. Primární cívka vytváří elmg. pole a na sekundární se indukuje proud. Ikdyž nebudu indukovaný proud používat, nebo ne celý výkon, bude na primární procházet stejný proud se stejným napětím, tak trafo bude mít pořád stejnou spotřebu, nebo ne?

Nebude.

Navíc jsi zvolil špatný příklad, ve zdroji PC transformátor (tedy ten klasický) není (to bys to PCpři tom výkonu neunes*smich*).

fargo*
hodnocení

0x

Pokuď jde třeba o nabíječku v mobilu, tak ta žere tak nějak stejně ať je zatížená nebo ne (primárem poteče pořád stejný proud, protože počty závitů a odpor primáru se nemění), stejně berou malý proud.. Ale ty spínané zdroje by se měly chovat jak už bylo výše popsáno.

To je nesmysl. Klasický transformátor bez zátěže bere výrazně méně, než zatížený. Pokud by to tak nebylo, kam by se ten přebytečný výkon ztrácel? To by se logicky musel nezatížený transformátor přehřívat (což se samozřejmě neděje). U nabíječky na mobil, vzhledem k celkem malému odběru při nabíjení, bude rozdíl mezi zatíženou a nezatíženou nabíječkou ovšem minimální. Pokud máte takových spotřebičů (pohotovostní režim TV, radia, budík, časové spínače indikátory pohybu a dokonce i ten výše uvedený měřič spotřeby a t. d.) v zásuvceale trvale zapnutých víc, jejich celková spotřeba už zanedbatelná být nemusí.

doplněno 13.11.11 10:49:

Ještě dodám, že spotřeba konkrétně nabíječky na mobil (ať už zatížené, či nezatížené) je v porovnání s ostatní spotřebou v domácnosti zanedbatelná (na účtu to asi ani nepoznáte). Největší žrouti jsou tepelné a chladfící spotřebiče. Ani ty zatracované klasické žárovky Vás nezrujnují.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]