Nejste přihlášen/a.
Mám pračku Indesit wil 85 a při záteži začne jiskřit motor a vyhodí jistič.Uhlíky jsem kontroloval,jsou dobrý ale eletrice moc nerozumím, Prosím o radu čím to může byt Děkuji
No ked uplynul čas, kedy by istič už vypnul ,tak je jasné ,že motor bude ok . Teraz si potvrdte ,že je porucha na ohrievacom telese,takto: Všetko je vypnuté zo siete a odpojené je aj teleso od prívodných "fastonov"-nasúvacích konektorov. Zmerajte odpor telesa multimetrom a mal by byt cca 20 ohmov a potom zmerajte proti kostre -jeden a aj druhý kontakt telesa a ten ma byt viac ako 10 kiloohmov. Ak tá druhá hodnota je menej 100 ohm ,tak teleso má zkrat na kostru a kúpte ho nové.
Vypadá to na mezizávitový zkrat na vinutí kotvy, tedy rotoru, co se točí. Většinou vypadne jen jistič na pračku, ne hlavní jistič až před elektroměrem. Na drátu vinutí je izolace a ta se při přehřátí roztahujícího se drátu prodře nebo zuhelnatí a dotknou se dva dráty vinutí mezi sebou, zmenší se odpor vinutí -zvýší se proud a vypadne jistič .To samé se občas děje u statoru-části motoru, co se netočí. Tohle se děje u starších motorů a při přetěžování motorů-takhle jsem zničil i karboflexu (úhlovou brusku) , když po ní chce člověk moc a je z Číny... Občas do motoru nateče voda-pak vysušit. Uhlíky musí dosedat na měděné kolektory rotoru-když jsou krátké motor budˇ škube nebo netočí.
29R telesa je dobre -nie je prerušené ,ale nič proti kostre? to máte chybne prepnutý rozsah meradla! Multimeter má cca 5 rozsahov do 200R po 2megaohmy! a na niektorom rozsahu odmeriate izolačný odpor voči kostre .Nemože to byt NIČ! KOLKO? Termostat je v serii s telesom a može mat takisto prieraz na kostru- je vo vode .Odpojte fastony z neho a merajte oba kontakty voči kostre =cca 10K a viac a medzi sebou =0 ,alebo 2M -rozpojený.A motor bez ohrievacieho telesa išiel dlho a istič ok?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.