Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám multimeter, který měří proud jen do 10A. Chtěl bych mít rozsah do 20A.
Nevím jaký má odpor můj multimer, nevíte jak mám vypočítat tento odpor bočníku?
Poté mohu použít jaký ten rezistor? Obyčejný nebo s nějakým výkonem, jakým?
Děkuju
Multimetr je digitální nebo analogový (s ručičkou)? Rozsah, který bude rozšiřován je stejnosměrný? A pokud ano, jaký je nejnižší (stejnosměrný) napěťový rozsah multimetru?
Podle odpovědí na tyhle otázky doplním později vhodné řešení, bude - li možné.
doplněno 07.11.11 01:28:Uvedené doplňující údaje jsem chtěl proto, abychom jeden nemluvili "o koze"a druhý "o voze".
Jednoduché řešení ale mít úprava nebude. Ono je to tak - multimetr má ve skutečnosti nejvyšší měřící rozsah proudu (ss. i stř.) právě těch požadovaných 20A ( všechny ostatní rozsahy jsou 1999), ale pro konstrukční omezení (zatižitelnost svorek,spojů, výkonová ztráta na bočníku) ho výrobce "papírově"omezil právě jen na 10A a to zřejmě ještě s omezením doby měření na tomto rozsahu.
Použít přídavný bočník k měřidlu, jak se zapojoval u ručkových přístrojů není v tomto případě příliš vhodné, hlavně z toho důvodu, že digitální měřidlo bude ukazovat pořád původní hodnotu proudu. Pro náš případ by tedy byla zobrazovaná hodnota poloviční než skutečná měřená. Nabízí se tedy dvě varianty:
1. Podstoupit určité riziko poškození multimetru a měřit na uvedeném rozsahu i proud vyšší, v praxi ale tak do max 14-15A, kdy je výkonové přetížení bočníku "jen"dvojnásobné oproti 10A a omezit tedy dobu měření jen na pár sekund. Při proudu 20A je už výkonové přetížení čtyřnásobné a riziko poškození už značně vzrůstá (to už jen dimenzování měřících kabelů pro tenhle proud...)
2. Udělat si měřící přípravek (bočník) - rezistor ve vyhovujícím výkonovém provedení (a izolačním) a na něm měřit multimetrem napětí, které odpovídá procházejícímu proudu. Ovšem, bude to trochu problém. Aby na rezistoru bylo napětí 200mV při proudu 20A musí mít hodnotu 0.01 ohm tedy 10 miliohm, a být výkonově zatížitelný 4W. Takový rezistor se ale nedá koupit a musí se vyrobit. Vodič, ze kterého bude vyroben by měl mít malou tepelnou konstantu ( converter.cz/... takový se ale shání obtížně a tak by ho měl nahradit ještě použitelný běžně dostupný materiál - vyšlo mi 60 cm Cu vodiče průřezu 1mm2 navinout na nějaké tepelně odolné tělísko. s patřičně dimenzovanými svorkami. Chyba měření způsobená oteplením by neměla přesáhnout 10%. Takto zhotovený bočník by bylo dobré zkalibrovat podle jiného ampérmetru, aby rozsah měření alespoň trochu souhlasil (použít delší vodič a zkracovat ho).
Zhotovený měřící bočník by se při měření zařadil do okruhu měřeného proudu a na jeho svorkách by zároveň multimetr měřil napětí. Plnému rozsahu 200mV by odpovídal proud 20A. Zde to ale bude platit jen pro stejnosměrný proud, protože tenhle multimetr nemá rozsah 200mV (stř.) ale až 200V (stř) a podle toho odhaduji také, že rozsah pro střídavý proud je (asi) jen jeden a to těch 10A - používá tedy při měření střídavého proudu proudový transformátor. Je umístěn uvnitř multimetru a tak je jednoduchá úprava pro měření stř. proudu neproveditelná.
Oni by výrobci své (levnější) přístroje vybavovali vyššími rozsahy, kdyby to bylo jednoduché...
doplněno 07.11.11 01:40:...že rozsah pro střídavý proud je (asi) jen jeden - anebo spíš žádný (proudový transformátor nemá)
No já bych osobně vyrobil bočník k tomu 10A rozsahu, a smířil bych se s tím, že to po připojení bude ukazovat poloviční proud. Podle mě je vynásobení dvěma jediná daň za to, že se nezasáhne do měřidla, zachová se přesnost měřidla.
Výroba bočníku pro takový účel je sice poměrně jednoduchá, chce to ale trochu základního měření, nějaký zdroj, zátěž-třeba žárovku, a kus měděného vodiče, prúřez cca 1-4mm2. To se musí změřit. Zapojíte do serie kontrolní ampérmetr, váš multimetr přepnutý na rozsah 10A, a nějakou zátěž(odpor, žárovka, apod.). Pokud máte regulovatelný zdroj, nastavíte si takové napětí, aby obvodem tekl nějaký rozumný kulatý proud(1 nebo 2A) V každém případě si poznamenáte procházející proud obvodem. Obě měřidla by měla ukazovat stejně.
Teď připojíte ten kus drátu(budoucí bočník) na svorky vašeho měřidla. Posuvným vývodem na jedné straně bočníku, budete posouvat tak dlouho, dokud nebude váš multimetr ukazovat poloviční proud, proti kontrolnímu multimetru. To je okamžik, kdy polovina proudu teče multimetrem a druhá polovina tím vaším nově vyrobeným bočníkem. Teď jen dotáhnete svorku, nebo připájíte drát na vývod k multimetru, a rozumně upravíte bočník tak aby to nebyl kus drátu, ale stočíte ho třeba do cívky apod.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.