Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Blikající 12V ledka na kontrolu světel auta

Od: lusch* odpovědí: 7 změna:

Mohu použít k rozsvícení červené ledky + pol po zapnutí zapalování a vypnuté vlákno 5W žárovky-po zapnutí ssvětel by ledka zhasla a zelené,kdy by při zapnutých světlech a vypnutém zapalování ledka svítila a při vypnutí světel zhasla?Nebo jak to udělat co nejjednodušeji?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Aby jsem nezapomínal za jízdy svítit, připojil jsem kladný pól blikavé červené LED na + za spínací skřínkou a mínus pól LED za přepínač světel pod volantem na přívod na tlumená světla. Když zapnu zapalování, LED bliká v obvodu: + pól, LED, vinutí relé pro tlumená světla ( nebo vlákno žárovky tlumených
světel, pokud není relé) a
- pól. Po zapnutí tlumených světel je za přepínačem světel také plusové napětí, proto zhasne LED a svítí světla.
V tomto zapojení mi sice LED bliká i při přepnutí na dálková světla, mně to ale nevadí. Dalo by se tomu pomoci přidáním jedné obyčejné diody i na dálkové, už se mi ale nechce... Snad někdy.
Kontrolku nevypnutých světel po vypnutí zapalování neřeším, po vypnutí zapalování na mém autě "zdechne" všechno.
Záleží i na typu auta, zapojit se dá různě.
doplněno 26.10.11 20:35: Ta 5W žárovka je obrysová? Nemělo by se jezdit s tlumenými, teda potkávacími?
doplněno 26.10.11 21:57: Tu zelenou zapojit - elektrodou za spínací skřínku a + ełektrodou za spínač světel, teda obráceně jako tu červenou. Když vypnu zapalování a nejsou vypnutá světla, svítí v obvodu: + na světla, LED, - přes zapalování. Já osobně bych místo LED dal nějaký bzučák.

stirecek*
hodnocení

2x

Není jednodušší použít obyč relé? Zapnu klíček, světla se zapnou, klíček vypnu, světla se vypnou. Pak nemusím sledovat tisíc kontrolek a podle barev zjišťovat, čím vlastně svítím... a ještě tohle všechno ručně ovládat...

doplněno 28.10.11 18:16:

GUMÍDEK: s tím relátkem se dají dělat divy, takže nepotřebuješ ani zpožďovač. Jako ovládací napětí můžeš využít proud, který je přístupný až po nastartování motoru. Takže pak by to fungovalo takhle: zapnu klíček - nic, startuju - nic, nastartuju - altík dodává a rozsvěcují se světla, vypínám motor - světla zhasnou. ALE pokud ti někde v zatáčce přestane altík dávat, rozpojí relé a světla zhasnou v nejméně vhodnou dobu, proto preferuju první možnost. Pro dnešní auta to není žádný problém a když se podíváš na některé funglovky, tak skoro u všech se rozsvítí světla ještě před startem. Jestli ale jde o starou kraksnu, tam je tvá doměnka na místě.

gumidek*

To musí být docela záhul :D. Pokud mám v zimě slabší akumulátor a při otočení klíčku hned zapnu světla (cca 120 - 130W) a pak začnu točit startér, tak může nastat to, že nenastartuji a vybiji akumulátor. Při startování jde o ten první okamžik, kdy akumulátor dodá nejvíc výkonu.

Lépe by to bylo se zpožděním (elektronicky), kdy otočím klíček a světla se od tohoto okamžiku rozsvítí až třeba za 20 sekund. Do té doby nastartuji.

Další věcí je, že se bude více zatěžovat elektroinstalace (kabeláž). Ideální je, pokud při spuštění startéru akumulátor krmí je n startér a ne i světla,rádio,ventilátor topení,výhřev okna,apod... to se pak vodiče pěkně hřejí a akumulátor to takto dlouho nepřežije

lusch*
hodnocení

díky jsem o kousek dál.

radarbrdy*
hodnocení

0x

vaše formulace mně není jasná, formulujte např:

červená led svítí jen když=...

zelená led svítí jen když=...

lusch*
hodnocení

červená by měla svítit a blikat výstražněpři zapalování a vypnutých světlech

zelená když zapomenu vypnout světla

díky

lui*
hodnocení

0x

A co sice o něco dražší, nicméně funkčně lepší a spolehlivější řešení?

jablotron.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]