Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oscilátor z regulátoru

Od: tatsuki* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den

Mám doma regulátor napětí PQ12RD08 a tak mě napadlo udělat z něj oscilátor. Udělal jsem schéma, viz. níže (v programu Formica demo, kdyby někdo nevěděl, je volně ke stažení- ale součástku tam nenajdete, tu jsem tam musel přidělávat sám) a zajímalo by mne, jestli by to vůbec fungovalo, než bych se do toho pustil.

Díky

imageshack.us/...

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

mkat*
hodnocení

0x

Asi ťažko,ale daj si do Google oscilator a uvidíš čo ti to vypľuje.Trebars toto: elektronika.tym.sk/...

radarbrdy*
hodnocení

0x

Vaše zapojení je dost rarita. Záleží nač potom signál obdelník 50Hz potřebujete. V podstatě už za vaší diodou máte signál "ukousnutou" sinusovku 50Hz. Jinak vaše zapojení by moho fungovat, za předpokladu, že na výstup zapojíte nějakou zátěž (odpor). Obecně doporučím obvod NE555 (v ceně cca. 10kč) na výrobu obdelníkových oscilací do 100kHz.

buss
hodnocení

0x

Joo, některé obvody se dají atypicky použít, konstruktéra to ani nenapadlo, chce to prostě experimentovat., Jako např. MAA661 nad 100 MHz. Je problém toto zapojení vyzkoušet? Z jednoho podobného obvodu šel udělat vysílač. Kde je zpětná vazba, jsou oscilace.

tatsuki*
hodnocení

Přesně tak, chci experimentovat, NE555 mám, ale chci to zkusit takhle. Jinak na sinusovce diodou ořízlou moc nezáleží, ta vlastně řídí jen přerušování signálu na výstupu (ten je jinak stejnosměrný) takže by tam měl být obdélník.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]