Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neuznaná reklamace hodinek -neúplný manuál

Od: fatuu odpovědí: 24 změna:

Zdravím. V srpnu jsem zakoupila manželovi hodinky zn. SECTOR cca.5000,-, v návodu uváděny jako potápěčské, vodotěsné... V krámě nám hodinky nepředvedli, dostali jsme k nim 4 A4 návodu, který jsme celý pečlivě prostudovali...

Nastavili jsme tedy přesný čas, korunku zacvakli a manžel po 5-ti dnech šel vyzkoušet do bazénu jestli měří teplotu... Hodinky začaly pípat blikat a bylo po nich...

Šla jsem tedy reklamovat, a reklamaci mi zamítli z důvodu nedotažení korunky o kterém nebyla v tom obrooovským návodu ani zmínka...(ale to že je potápění nebezpečná věc to tam nezapomněli napsat...)

Já sama mám dvoje vodotěsné hodinky, kde se korunka jen zacvakne a voda do nich nenateče.

Na servise se semnou bavit vůbec nechtějí, protože je to všeobecně známá věc, že se korunka musí dotáhnout...

Oprava tedy na vlastní náklady cca4000,-, kterou jsme ještě nezrealizovali.

Je nějaká šance se někam obrátit, na neúplné informace v návodu nebo tak něco? DÍKY MOC

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Pokud tam není postup, tak máte šanci, pokud se nejedná o postup obecně známý (a u jiných je odlišný postup). Dokážete, že vám to neřekli? Pokud s nimi nebude řeč, asi budete muset navštívit pravníka, popř. si i pohovořit s ČOI.

hodnocení

0x

Prosím vás, co je to korunka, která se má dotahovat na hodinkách na potápění. Mám hodinky na potápění do 100 m, baterii na deset let. Potápěla jsem se s hodinkama v moři vícekrát a nic, běží už 5 let. Je to ale značka Casio. To samé manžel, má také hodinky do 100 m a bez problémů, nikdy je při koupání v moři nesundává.

doplněno 21.10.11 00:23:

Oprava 4.000,- Kč, pak je lepší si koupit jinou značku, bez návodu a korunky. Hodinky vám v obchodě seřídí a můžete se jít potápět a nemusíte nic dělat. Kvalitní značky i druhy mají v Padubicích ve zlatnictví uprostřed města, kde je pošta. Tento obchod vyrábí cenu na Velkou Pardubickou. Hodinky vám nejen předvedou, ale vše k nim řeknou i když si je třeba nechcete koupit.

No asi takto.

To že se u hodinek určených k přístrojovému potápění (tedy vodotěsné do hloubky 300,500 nebo 1000m) má utahovat šroubovací korunka je opravdu obecně známá věc, to podle mne ale neznamená, že by tato skutečnost neměla býy uvedena v manuálu, ano rozhodně měla. Když si někdo koupí tyto hodinky poprvé, pak to nemá odkud vědět.

Šroubovací korunka má v podstatě dvě funkce:

1. těsní pouzdro hodinek, respektive seřizovací osku procházející skrz plášť ke strojku

2. zabraňuje nechtěnému mimovolnému zmáčknutí nebo pootočení korunky

Viky:

Pokud máte hodinky s vodotěsností 100m, pak rozhodně nejsou určené pro tzv.scuba diving, tedy pro přístrojové potápění. Dle běžných zvyklostí jsou takto označovány hodnky pro maximálně "šnorchlování":
Označení na
hodinkách
Vlhkost, déšť apod.
Koupání, mytí auta
Potápění bez přístroje
Potápění s přístrojem
Manipulovat s korunkou mokrou rukou, v dešti, pod vodou apod.;
_
NE
NE
NE
NE
NE
WATER RESISTANT 30M (3 ATM)
ANO
NE
NE
NE
NE
WATER RESISTANT 50M (5 ATM)
ANO
ANO
NE
NE
NE
WATER RESISTANT 100M (10 ATM)
ANO
ANO
ANO
NE
NE
WATER RESISTANT 200M (20 ATM)
ANO
ANO
ANO
ANO
NE

Jinak opravdu existují hodinky s označením water resistant 300,500 a 1000m.

O hodinkách s vyšší vodotěsností nevím.

Jinak tzv."potápěčské" hodinky má ve svém sortimentu většina renomovaných firem:

Viz. např. Rolex Submariner...vodotěsnost do 300m a samozřejmě šroubovací korunka

pecenkav*

To jsou krasny zvasty.

S cim mate problem? Jestli potrebujete neco vysvetlit, staci rict.
pecenkav*

treba Prim hodinky maj oznaceni 100 m a to skutecne plati do 100 metru a korunka sroubovaci neni.

To jsem take nikde nepsal. Hodinky s vodotesnosti mene nez 200m zpravidla sroubovaci korunku nemaji.Hodinky s vodotesnosti 300m a vice maji sroubovaci korunku snad vsechny co znam.Psal jsem, ze hodinky do 100m rozhodne nejsou povazovany za potapecske, to jsou az hodinky od 300m a vice.

Jsem chytřejší a děkuji za informaci. Jak je vidět, záleží na výrobci, co hodinky vydrží. Nabídku hodinek má spoustu firem i u nás doma, to je Praha, ale málo kde je velmi milá, ochotná obsluha, kde vám hodinky předvede, vše vysvětlí.

fatuu
hodnocení

děkuji za reakci... Teď ještě koukám na hodinky a jsou označeny do 100M a v manuálu píší, že doporučují pro sportovní ponory maximálně do 15-20m, i když je indikátor hloubky schopný měření hloubky až 100m. Dokonce tady odkazují na potápěčskou příručku z roku 1993..

O šroubovací korunce ani zmínka a jak nastavit datum? - vytáhnout korunku když dosáhne pozici čísla 12, otáčet korunkou proti směru nebo po směru k nastavení ručiček na požadovanou dobu - TO JE KE KORUNCE JEDINÁ ZMÍŇKA V CELÉM NÁVODU

ladinpraha*

Připadá mi to celé jako nákup přes internet. Neumím si představit, že bych z obchodu odešel s hodinkami za 5.000,- bez toho, aby mi je pořádně předvedli, nastavili aktuální datum a čas a vše vysvětlili.

buss

Myslím, že dnes je zcela běžné, že se nepředvádí.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Ano. Pokud to v návodu není doslova napsane, tak mate velkou sanci vyhrat. Upozornete prodejce ze v neoriginalnim navodu neni o tomto ani slovo a ze budete kontaktovat ceskou obchodni inspekci, ktera to prekontroluje.

Dalsi moznost je kontaktovat nezavisleho soudniho znalce a s jeho vyrokem se znovu obratit na prodejce, tentokrat uz vyhrozovat soudni zalobou. (Tedy v pripade ze vam soudni znalec da za pravdu).

Mimochodem, predpokladam ze to jsou znackove hodinky, servis urcite bude i na jinych mistech... Ted nevim, ale myslim ze reklamaci nemusite poskytovat primo u prodejce, pokud tedy jeste nekde existuje autorizovany servis.

Hodne stesti a dejte vedet jak to dopadne.

fatuu
hodnocení

Vlastně v manuálu ani ni v záruční knížce není doslova napsané jaké jsou to tedy hodinky - k čemu jsou určené... Jelikož jsou tady 3A4 k potápění tak jsme usoudili, že jsou opravdu potápěčské... jediné označení SECTOR DIVE MASTER... Můžete mě prosím navést jak postupovat na ČOI? A když případ projednají v můj prospěch bude za to firma, servis nějak pokutována?

Nějakou šanci s uspět s reklamací, ev. pomocí ČOI určitě máte...kolik to je v procentech opravdu těžko odhadovat.

Na jednu stranu to že by se u vodotěsných hodinek korunka po seřízení času či data měla (resp.musí) zašroubovat je opravdu všeobecně známý fakt, na stranu druhou..v manuálu (resp.v jeho překladu by to uvedeno být mělo). Docela by mě zajímalo, zda v originálním manuálu to uvedeno je?

Co se mi ale hodně "nezdá" je označení těchto hodinek jako "dive master"...resp.potápěčské..., to je u hodinek se 100m vodotesností opravdu VELMI silně nadnesené...skoro bych se nebál použít výraz "klamavá reklama".

fatuu
hodnocení

můžete mi tedy doporučit nějaké stránky kde bych se o rozdělení hodinek dozvěděla víc, abych zítra na toho zastřešovacího šéfa měla dostatek argumentů? na originální manuál se určitě zeptám popř. vyžádám... ČOI bohužel neřeší zamítnuté reklamace to budeme muset mimosoudně jestli bude souhlasit proti strana nebo přes soudního znalce a jestli ten přitaká tak soud... ale podnět jako stížnost by to čoi podstoupit k šetření snad mohla...

Zkuste si alespoň trošku přečíst třeba toto:

www.chronomag.cz//...

fatuu
hodnocení

Děkuji za odkaz, aspoň už tak nějak rozumim tématu... jo a v originálním návodu od sectoru (našla jsem ho na jejich of. stránkách) o korunce tak nic není... více méně je ten manuál od prodejce to samé přeložené do češtiny ...

fatuu
hodnocení

tak jsem se opět dohadovala o reklamaci teď s hlavním nařízením a ten mě upozornil na větu z manuálu - doporučuje se, aby se tyto hodinky byly použity použe po nauční bezpečnostních norem pro bezpečný ponor - znáte nějakou normu nebo odkaz, kde by to bylo uvedeno? hledala jsem dost dlouho a žádnou takovou normu s upozorněním na šroubovací korunku na hodinkách mezi přístrojema a ponorama opravdu nenašla...

juldab*

Tady je snad všechna dokumentace ohledně potápění stranypotapecske.cz/... Já mám PADI třeba to bude u CMAS jiný ale nikde jsme o dotahování korunky nic neměli. Doporučuji napsat předžalobní výzvu a nechat si ji podepsat popř před svědky odmítnout.

fatuu
hodnocení

děkuji za odkaz, určitě jej potrobně pročtu ... jen trochu nerozumím tomu že si mám nechat podepsat předžalobní výzvu popř. před svědky odmítnout - můžete to trochu rozvést?

pecenkav*
hodnocení

0x

Jinak na zaruku urcite nemate narok, protoze i bez navodu jste prisli na to, ze musite korunku povolit, aby jste mohli nastavit presny cas, jak uvadite a tudiz logicky se ma zase po nastaveni casu dotahnout.

fatuu
hodnocení

Problém je v tom, že korunka při koupi dotažená vůbec nebyla, takže když jsme hodinky nastavovali stačilo ji vytáhnout a zase zacvaknout jak jsem psala původně a hodinky normálně šli... takže mě vůbec nenapadlo, že bych to měla dotahovat...

bajbic*
hodnocení

0x

Jako sorry, ale hodinky SECTOR za 5 tacu by snad mely byt vodotesne i v pripade nedotazene korunky. Mate nekdo zkusenostmi s ostanima hodinkama? Jak jsou na to hodinky diesel? nerad bych si poridil vodotesne hodinky, ktere jsou "vodotesne" jen tak napul *smich*

fatuu
hodnocení

hlavně počáteční cena hodinek byla 10 000,- , ale my je koupili v rámci 50-ti % slevou...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]