Nejste přihlášen/a.
Zdravim
našel jsem na internetu výpočet transformátoru a nerozumel jsem tomuto výpočtu teda spíš jak ty hodnoty odvodily je to tučně
Dále spočítáme počet závitů na 1V a z toho potřebné počty závitů na primáru a sekundáru.
záv/1V = 45 / S = 45 / 6,32 = 7,12 z
np = záv/1V * Up = 7,12 * 230 = 1636 z
ns = záv/1V * Us = 7,12 * 15 = 107 z
mohl by jste mi s tim nekdo vysvětlit?
Děkuju za odpovědi
Nooo ještě se na sekundár přidávalo 10 %. Je to zjednodušený výpočet, myslím pro sycení 1T. Ale někde na intu, pro radioamatéry je i kalkulačka. A drát pak podle proudové hustoty. Ale jsou na to i tabulky.
Jen trochu doplním - výpočet stanovuje počet závitů na jeden volt pro optimální využití magnetických vlastností jádra transformátoru (proto mají plechy různých vlastností jiné počty závitů na 1V). Pokud se zvolí větší hodnota (více závitů na 1V), jádro nebude zcela magneticky nasycené a nepřenese takový výkon, jaký by přenést mohlo - bude nevyužité. Pokud zvolíme hodnotu menší, bude jádro přesycené - zvětší se ztráty a transformátor se bude nadměrně zahřívat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.