Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Filtr a předzesilovač nefunguje

Od: lukeos* odpovědí: 17 změna:

Vyrobil jsem předzesil pro subwoofer přesně podle schematu(viz obrázek s navrhnutou deskou).a nefunguje tak jak by měl.na výrobu jsem se ptal z předchozí otazky poradte.cz/... .předzesil vůbec nefiltruje ani nepředzesiluje.akorát se snížila hlasitost.bez předzesil je hlasitost hodně vyšší.A buď tam je nějaké napětí nebo není a buď tam vůbec OZ TL072 je nebo ne, tak je vše naprosto stejné.provedl jsem kontrolu vodivosti mezi všemi součátkami a vše v pořádku.akorát u rezistoru R2 jsem dal místo 47K 56K-protoze v obchode měli poslední jeden. takže by mě zajímalo co stím? můžete poradit? děkuji za odpověď

Filtr a předzesilovač nefunguje

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Čím a jak to napájíš?

lukeos*
hodnocení

nápájel jsem to z nábijecí baterie 6×AA Ni-Cd 8 Voltů 700mA. plus na pin 8 a mínus na pin 4.

a ty země máš napojeny kam?

doplněno 16.10.11 22:50:

Ono přeci nejde pustit napájení jen na piny toho integrovaného obvodu a zbytek mít v luftě :)

lukeos*
hodnocení

to jako mít mínus propojený s GND?

kamill*
hodnocení

1x

lukimu presne určil diagnozu bmbx v prvej odpovedi ale nevysvetlil ,že zdroj musí byt symetrický +8v, nula,-8v .tazatelovi nie je treba iné zapojenie ,lebo aj tam je sym zdroj ..Dám bod

lukeos*
hodnocení

takze nějak takhle?pro jistotu jsem nakreslil dvě varianty a přikláním se k té druhé, jo?

Filtr a předzesilovač nefunguje #2

Ano, druhá varianta je správně *palec*

jabraka*
hodnocení

0x

Luki

.na obrázku ti posílám schemátko vyhýbky(dolní a horní propust) s dělicím kmitočtem kolem 8 kHz.Pokud použiješ součástky blízké těmto,propust bude omezovat horní kmitočty aby ti do SW nešly.Zesílení je 1 takže spíš to hraje s touto propustí méně hlasitě.

JABRAKA

Filtr a předzesilovač nefunguje #3

hodnocení

0x

Jedná se o symetrické napájení, takže GND by mělo být zapojeno uprostřed : +4V , -4V a GND je mezi tím - pak se nediv, že to nefunguje :)

doplněno 16.10.11 23:28:

Jednoduše vyvedeš s prostředka článků GND - budou 3 a 3 články...

jabraka*
hodnocení

0x

Protože je IO operační zesilovač,obvykle napájení je symetrickým zdrojem.

JABRAKA

lui*
hodnocení

0x

R2 a R3 musí být stejné. Dejte tam tedy oba 56k když nemají 47k a bude. Takhle, při různých hodnotách R2 a R3 to bude fungovat špatně nebo vůbec.

Běžně se používají odpory s 20% tolerancí pokud není uvedeno jinak, už vidím jak to nebude fungovat správně nebo dokonce vůbec - vidím to přímo v 3D projekci *haha**haha**haha*

lukeos*
hodnocení

uz jsem to zkousel a mě se zdálo že to funguje v pohodě.takže suber dám tam oba 47K a bude to fungovat ještě líp.

No lip už asi těžko, já si myslím, že rozdíl bude nepostřehnutelný ;). Každopádně je super, že to maká, mrzí mne, že mě nenapadlo už v tvém prvním dotazu kde bude chybka, ale každopádně tohle byde lepší, když to maká jako aktivní vyhybka. Ten pasivní obvod s dvěmi potenciometry mi byl dost nesympatický :)

lui*

Nejběžnější řada E12 má 10% toleranci..

lui:

i tak mi připadá, že zase jen teoretizuješ, nevidím nejmenší důvod proč by to pracovalo špatně nebo dokonce vůbec, konečně tazatelovi to chodí pěkně i s těmi rozdílnými odpory ;)

lui*

Chodí? Tak chodí. Já mu to přeju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]