Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám starou lendici a vevnitř je polohovací přepínač s několika polohy chlazení.
Zajímalo by mě jak funguje ta změna chlazení? V přepínači je také něajká elektronika která řídí teplotu nebo je to jen přepínač a nějaká řídící jednotka je někde jinde?
Nevíte někdo jak to funguje?
Děkuju za vysvětlení pokud to půjde
je to jednoduché... ten přepínač, o kterém píšeš, je jen mechanický převod, který mění předpětí pružiny spínače kompresoru.. všimni si tenké trubičky vycházející z něj a upevněné na výparníku, to je to studené plechové.
podle chladu nebo zimy se v trubičce- kapiláře roztahuje nějaká látka, která tlačí na spínač kompresoru. podle nastavení toho přepínače třeba větší nebo menší zimu na zapnutí nebo vypnutí a tím se vlastně reguluje teplota v chladničce... také se tomu říká termostat...
doplněno 17.10.11 22:44: Kapilára je v našem případě trubička s velmi malým vnitřním otvorem...v té trubičce je nějaká kapalina, která se teplem roztahuje a naopak. Konec trubičky je zaslepený a druhý připojený na pružný vlnovec. Změnou teploty v chladničce se mění tlak v té trubičce a prohnutím stěny vlnovce se sepne nebo rozepne spínač kompresoru. Jedna rada: když něco nevíš, tak si to napiš ve vyhledavači. Třeba napiš: kapilárahele, není to přesné, jen informační, aby jsi si to věděl představit... náplň v termostatech nemusí být jen vzduch, ale i jiné medium, nějaká kapalina, někde jsem četl i něco o vosku... i to, co se působením toho tlaku roztahuje, může mít i jiný název, nejlépe to vědí chlapi od fachu, počkej, možná se ti někdo ozve a opraví mne nebo doplní...
jen doplnim Hejkala.
Zalezi taky na typu a stari lednice. Samozrejmne jsou i elektronicky rizene, tudiz teplotni cidlo dava pokyn elektronice, ktera zapina nebo vypina kompresor.
JInak to doplneni. termostat je vlastne spinac. Takze po sepnuti spousti kompresor a po vychlazeni plyn v kapilare mechanicky vypne termostat a ten prestane napajet kompresor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.