Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kolik megapixelu

Od: martin00000* odpovědí: 28 změna:

Dobrý den chtěl bych se někoho zeptat kdo má fotoaparát s 6-7-8 megapixely jestli je sním spokojen spiše hledam něco hledačkem panasonic,sony,fuji ne zrcadlovky jak dnes koukám tam se prodavají fotáky už jenom 12-14-16 megapixely které jsou k nepoužití koupím použitý starší ale osvěčený

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Jak k nepoužití? Starší bych rozhodně nekupoval...

hodnocení

0x

u každého X megapixelu si nastavíš v menu focení na rozlišení jaké se ti líbí nepo potřebuješ. Klidně si kup 12mpix a změň na 5mpix a je to!

hodnocení

0x

Mám 12 Mpix kompakt Canon, fotím na 5 Mpix a fotky jsou teda rozhodně hezčí než ze staršího 5 Mpix foťáku. Rozhodně bych netvrdil, že jsou nové foťáky nepoužitelné ;)

hodnocení

0x

Tazatel zřejmě podlehl všeobecně rozšiřovaným poplašným zprávám, že z kompaktu z velkým počtem MPX jsou fotky nepoužitelné, aniž by se přesvědčil na vlastní oči :D

hm,taky to tak vnímám. Ale fotit na 12-14mpix je nesmysl. Tedy pokud mě to focení třeba neživí.

Nesmysl to není, neokrádáme se o možnost výřezu a při dnešních cenách / kapacitách karet o nic nejde ;)

hm*

Už tu o tom byla jednou řeč a ... ty zprávy jsou poplašné oprávněně. Dal jsem si jednou tu práci a pohledal porovnání - a daly se najít fotky stejných objektů ze stejného pohledu pořízené starými (ale na svou dobu slušnými 3 Mp) a novějšími (už nevím 8 Mp?, 10 Mp?, 12 Mp?) foťáky. Výsledek - fakt bída. Ty nové foťáky - barevné bláto, barevné bláto, barevné bláto. Pro stejnou kvalitu fotek se musely ty nové foťáky přepnout do režimu taky těch asi 3 Mpix , teprve pak se detaily měnily srovnatelně, jinak prostě jen rozplizlé rozpíjející se barvy.

Závěr vyzněl tak, že při degradaci na 3 Mpix nové foťáky dávaly o trochu lepší výsledky než pravý 3 Mp foťák (o několik let starší), ale pokoušet se využít plné vysoké rozlišení je akorát ztráta místa. Takže o nějakých dobrých výřezech nemůže být řeč. No ale, sakra, proč teda kupovat X Mpix, když první, co udělám, že to přepnu na čtvrtinu?! No, vlastně, vím, proč: protože dobrá nezrcadlovka se dneska asi sehnat nedá. :(

doplněno 26.11.12 20:24:

Jo, ale: použitý foťák bych radši nebral. Nikdo neví, co se s foťákem dělo.

martin00000*
hodnocení

uvažoval jsem i o zrcadlovce ale nato nemam peníze škoda že zrcadlovka se nedá koupit za 7tisíc ale když už byto bylo za tu cenu tak by to byl asi nějaky paskvil

hm*

Doufejte, že kvalita snad aspoň o malinko zas za ty asi 2 roky, co jsem to hledal, pokročila. Na první pohled ten vámi vyhlédnutý FinePix nevypadá špatně, vyhledejte si na internetu recenze s fotografiemi a podle toho posuďte. Ale prohlížejte ty fotky v plném rozlišení, koukejte na detaily, na slévání odstínů apod., CELÁ fotka na monitoru vypadá vždycky perfektně.

Zkoumáním detailů na monitoru se taky nic nezjistí, rozhodující je PAPÍROVÁ FOTKA.

Zrcadlovka se da nova koupit za cca 9000Kc i s objektivem..a foti hodne dobre.Se zrcadlovkou je ovsem treba umet zachazet..

martin00000*
hodnocení

takže si nemá radší kupovat starší ojetý foták s 7 mega ale mám koupit novější 12-14 mega

doplněno 26.11.12 20:07:

co tento určitě to není nic super megapixel.cz/... za ten peníz jsem nic podobného nenašel

26.11.12 20:08

yes!

martin00000*
hodnocení

ještě mi poradte jakou nabiječku a baterie použit fotoaparát je na 4 tužkovky jeto nepohodlné ale jsou k dostaní skoro všude řekl že jsou všude

Baterie se dnes tady řešili, stačí pohledat...

Sanyo Eneloop s nabíječkou, GP ReCyko+ s nabíječkou, nebo Camelion Always Ready

martin00000*
hodnocení

Dobrý den tak jsem si pořídil Olympus pen e-pm1

digimanie.cz/...

hlavně mi neřekyjte že jeto šrot s Olympusem jsem dřív začínal a byl jsem sním spokojen tak jsem siho pořídil znovu

Ne, Olympus rady PEN neni srot, ale velmi slusna rada fotoaparatu.
Dulezite ale je, kdo stoji z druhe strany fotoaparatu, a zda dokaze vyuzit jeho moznosti.
martin00000*
hodnocení

budu se snažit využít jeho potencial rozmýšlel jsem nad zrcadlovkou ale vyděl jsem rozměry +brašnu a vše okolo tak jsem se rozhodl pro tento kousek nebo není nějak velký i když nemá hledáček jak nikon v1 to neva určitě se sním bude perfektně fotit

Tak zrovna absence hledacku je snad jedina, zato dost podstatna chyba Vami zminovaneho fotoaparatu.Kvuli tomu bych ja osobne sel o radu vys.
Nicmene ja nejsem Vy..a pokud jste s absenci hledacku smiren, je to jen Vase vec.
martin00000*
hodnocení

dokonce jsem hledáček našel a dá se dokoupit ale za nekřestanské peníze ale kupovat jej nebudu

hodnocení

0x

Fotit bez hledáčku je jen otázka zvyku, je sice fakt, že čučením do hledáčku se fotoaparát drží pevněji, ale to je tak všechno. Do dvouokkých zrcadlovek se taky koukalo z dálky (jako na display) a nikomu to nevadilo (dokonce byl obraz stranově převrácený). Dnešní fotoaparáty už většinou disponují stabilizací, takže je jedno zdali se fotí s foťákem u oka nebo s předpaženýma rukama ;)

Hledáček u fotoaparátu nesupluje absenci stabilizátoru.

doplněno 27.11.12 22:35:

Já bych vám dal vy umělci cvakalové do ruky zenita bez stabilizace a displeje a ukažte, co umíte.*smich*

Nesupluje, ale koukáním do hledáčku je automaticky pevnější držení fotoaparátu ;)

Proto jsem zmínil stabilizaci...

No, když má někdo parkinsona, tak mu hledáček stejně nepomůže. Hledáček nabízí daleko více možností využití, ty jsou ovšem cvakalům skryty marketingovou lobby. Hledáček není důležitý. Hlavní je co? Hlavní je zoooom, počet megagigaterapixelů a především tenhlecten dýzajn.

Nejsem si jist tím, že by u kompaktu hledáček nabízel víc možností :D

doplněno 27.11.12 23:09:

Držení foťáku u oka eliminuje hodně nejisté ruce a v podstatě to je jediná opravdová výhoda hledáčku.

Paralaktický hledáček u kompaktu je fakt blbost. Nejisté ruce jsou jedna z malých výhod u hledáčku. Kontrolní otázka. Proč jsou u zrcadlovky v hledáčku takové ty čárky a kolečka?

Celou dobu je tu řeč o tom, že je dnes problém sehnat kompakt s hledáčkem, není mi známo, že by přestali vyrábět EVF nebo DSLR nebo SLT bez hledáčku *haha**haha*.

Čárky a kolečka mi poskytuje i kompakt na displeji, dokonce mi poskytuje i histogram ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]