Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám takový dotaz. Potřebuji ke klávesnici napájet mikrospínače. Mám mikrospínače se čtyřma vývodama. Takže mám dvoužilovej kabel, který na konci rozdvojim a každý konec připájim na dva spodní vývody mikrospínačů. Druhý konec kabelu připájim někam na tu desku (plošný spoj) klávesnice. Zjistím např. kam vede cesta z tý folie např. klávesy K. Jenže ty folie jsou pod sebou dvě. Tak nevím.
A ještě jeden problém, když bude na konci ten dvoužilovej kabel, tak na konci zase oddělat izolaci a oba konce připájet nějak vedle sebe tam kam budu chtít? Tzn. tam kam povede cestička z folie na DPS. Díky
Předpokládám, že klávesnici nechcete tímto způsobem opravovat - dneska se mikrospínače ani jazýčkové kontakty v běžných klávesnicích nevyskytují a jde se na to právě přes vodivé gumy, které spínají meandr na fólii. Takže chcete paralelně ke klávesnici připojit spínač. Čtyřvývodový mikrospínač klidně použijte, ale stačí Vám zapojit jen ty dva vývody (dva zůstanou volné). Ta druhá strana bude složitější - jedná se o pokovený plast a pajením (nahřátím) to nejspíše zničíte. Takže napájet na tu desku s řadičem, ale jak sám píšete, musíte vysledovat, kam cestičky vedou. Jedna trasa je vždy společná, druhá vede od spínače...
Ale já ji nechci opravovat. Chci k tomu jen napájet mikrospínače. No, tak ty cesty na ty plošky snad najdu na ty folii.
jen jsem zvědavý, jak to chceš na tu folii zapojit...
kamill:
opravdu kvalitní klávesnici s hallovými senzory jsem naposled viděl od Tesly asi 30 let starou ... Vyplatí se vůbec v dnešní době někomu takové monstrum vyrábět? Dnešní běžné klávesnice jsou tak levné a natolik spolehlivé, že asi ne.
Já to nechci pájet na folii..
btw. opravdu si nechci dělat klávesnici, využití těch mikrospínačů je uplně pro jiný učel a klávesnice k tomu poslouží jako nejlevnější a nejrychlejší varianta (home made výrobek).
Já chápu co chceš dělat, na škole jsem takto využíval starou kalkulačku, vyvedl jsem dva dráty a pak mi to sloužilo jako čítač. Nicméně - to byla stará kalkulačka s mechanickými klávesami. Dnešní fóliové jsou problém - až nějakou rozebereš, podívej se, kolik drátů vede od té malinké DPS, kde je mimo IO pár odporů, diod a ty tři LED. Opravdu si myslíš, že každá klávesa (řekněme že jich je 101) má svůj drát? Nemá, je to zapojené v matici, jak tu někdo napsal. Takže musíš vysledovat, jak to je zapojené a pak zkoušet. Samozřejmě "napájet" to na fólii paralelně ke klávese by bylo nejjednodušší. Neexistují nějaká vodivá lepidla?
To bmbx: vyplatí, ale pro speciální použití. Třeba v průmyslových aplikacích a všude tam, kde musí být zajištěna spolehlivost - třeba letectví. Takovým klávesnicím třeba nevadí vysoká vzdušná vlhkost. Nicméně - pro domácí použití se opravdu snad jiné než "fóliové" klávesnice dnes nedělají, cena by totiž byla úplně jiná než současná stovka, dvě...
cepagis.
teď s tebe mluví teoretik
Měl jsem rozebranou bytelnou klávesnici z nějakého vojenského zařízení a byla tam klasická klávesnice s vodivou gumou a v letectví? Tam je to ještě horší, tam jsou běžně použité klávesnice s bublinovou promačkávací plastovou fólií - čili ještě horší a méně kvalitnější, než ta nejobyčejnější klávesnice k PC. Ono s těmi hallovými prvky by to bylo až moc spolehlivé a v letectví musí firmy taky vydělávat na náhradích dílech
To, že pilotovi přestane fungovat nějaké tlačítko na FMS nikoho neohrozí a vymění se díl za čásku v korunách s pěti nulami
poznám viac druhov klávesnicových kontaktných systémov ,ale keď tazatel písal o 4 vývodoch jeho kontaktného mikrospínača,tak ma hned napadlo ,že aj bezkontaktné hallové hradlo má tiež 4 vývody, ale prepojit a porovnat sa tieto prvky nedajú. Tazatel zrejme ten rozdiel nepostrehol ,radcovia rozdiel poznaju. Pekný večer.
Takže jestli jsem dobře pochopil, tak jeden ten vývod na DPS klávesnice má třeba 4 klávesy? Takže od spínače přikládat drátky a zkoušet jaká klávesa se napíše? A tu kterou budu chtít tam to napájim? Jedna klávesa je např. uplně nahoře na tom vývodu a druhá třeba veprostřed a třetí až dole na vývodu? (příklad)
No, ke stejnému vývodu povede víc kláves, ale každá bude napojená druhým koncem k různým vývodům - každá klávesa má přeci dva.
takže proto jsou dvě folie že? Tam dvě folie a u mě zase dva drátky od jedný klávesy. Takže mam dvoužilovej kabel přípajenej k mikrospínači, druhej konec taky rozdělim a jeden konec přijde do jinýho vývodu a druhý konec taky do jinýho (to zjistím podle ty folie). No a když pak budu muset k jednomu vývodu napájet další drátek, tak jak to udělám? Kam ho napájím? Někam těsně k němu? Nemůže to pak zkratovat, případně to brát jako když třeba mačkam víc spínačů najednou apod.? Docela by se mi hodil nějakej easy nakres v malovani. Od mikrospinace se ctyrma vývodama až k DPS klávesnice. A jak to napájet když u jednoho vývodu na DPS budou muset být třeba tři drátky. Díky moc.
P.S. nějak takto www4.picturepush.com/... (jen příklad). Kabely jsem spletl, mam dvoužilovej a jen na koncích rozdělanej.
obrázek napoví
doplněno 12.10.11 16:58:samozřejmě, že by to stačilo... jen to má jednu vadu...
jsi v tom zřejmě ne moc zkušený, dlouhé a časté spájkování moc dobře těm tištěným spojům dobře neudělá... párkrát vyhřeješ, odlepí se od podkladu a utrhne... a ty kontakty nejsou zrovna nejširší a když ti ujede ruka, tak můžeš spojit dva spolu...
a dále, stane se, že jeden kontakt bude společný pro více tlačítek, ... když si to nakreslíš, tak to zjistíš... a tlačítka budou zřejmě spolu, takže bude míň drátů
Díky, ale jaký je důvod? To by nestačilo pájet vlastní dráty od každýho mikrospínače přímo na DPS. Než je takhle propojovat?
Je to proto, jak psal hejkal. Časté pájení na desce plošných spojů je zničí a ty něž napojíš všechny drátky tak to bude mít deska za sebou. Prostě to chce opatrně napojit drátky na desku a další drátky už napojovat někde dál. Nebo by možná nebylo špatné si z té desky klavesnice napojit nějaké kontaktní pole, nebo něco jako malou svorkovničku, nebo cokoliv jiného - fantazii se meze nekladou a z tohoto místa pak provádět další propojování na mikrospínače.
aha..ale tim pádem stačí na ten vývod z klávesnice jen teda jeden drát? To potom nerozpozná kde je která klávesa ne?
pokud je to zapojené v matici...na obrázku máš jen jedno tlačítko mezi dvěma vývody... mezi třemi a více vývody přibydou další dráty
Už to chápu, díky moc. Ale jen dotaz, u těch společných drátů, to se může pájet takhle vše na začátek toho spol. drátu? Neměl by se spíš jeden dát tam kde jsou, ale další někam do něj dal? (Tzn. odizolovat někde dál a do něj to připájet). Ale neber to vážně, je to jen dotaz, vim, že já nejsem ten co by měl řikat jak to ma být ..
Ještě bych měl dotaz. Už to skoro mám, ale ještě dotaz ohledně povrchu na tom DPS. Vypadá to jako uhlík (?). Ale to musím nějak odstranit předpokládám, nebo pájet rovnou na to?
Cestičky jsou dělány většinou uhlíkem, na to se pájet nedá, jedině lepit vodivým lepidlem a le to je nic moc...
Pokud se jedná na uhlík na te destičce elekroniky klávesnice tak pod ním by měla být měď na kterou se samozřejmě po odstranění uhlíku pájet dá, ale je otázka jestli tam ta měď je - to chce opatrně zjistit a kousek odškrábnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.