Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak funguje koncák?

Od: dussenco odpovědí: 8 změna:

Dobrý večer,

nevíte někdo jak funguje koncák neboli koncový vypínač na nějakém zařízení stroje? Když z něj vytáhnu takovou tu kovovou vidlici tak se zařízení zastaví. Jak to je však v tom koncáku udělané? Ta vidlice mi spojí nějaký obvod proto je kovová? Ta vidlice je totiž šroubky uchycena k zařízení, nechápu jak to tedy funguje? Nemůže mi tedy spojit obcod když je spojena s kostrou zařízení ne?

Nevíte někdo jak to je?

Děkuju Dussenco

Jak funguje koncák?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

koncový vypínač vypíná na konci... teda na konci určité dráhy něčeho, např. posuvné brány..

a vypíná tak, že v místě, kde má vypnout, jeho mechanika ovládaná právě tou branou rozepne kontakty a přeruší nějaký obvod elektrického ovládání... u té posuvné brány se zastaví posun...

ta tvoje vidlice je právě tou mechanickou částí, která ovládá elektrickou část... některé koncáky mají místo vidlice třeba kladku (kolečko) na konci, jiné páku s kladkou, některé koncáky už nejsou mechanické, ale optické, nebo magnetické...

obvody jsou od kostry zařízení odizolované, oddělené...

doplněno 08.10.11 22:13:

obrázky různých koncáků najdeš třeba na http://jdem.cz/r6rv9

nebo industrial.omron.cz/...

obrázek, jak to funguje mechanicky máš třeba na sensing.honeywell.cz/...

www05.abb.com/...

a když vydržíš až sem, tak na lovato.cz/... máš krásný popis funkce a složení takových koncáků...

hodnocení

1x

To, co je na fotce je bezpečnostní spínač. Ta vidlička nepropojuje přímo žádné kontakty,má pouze mechanickou funkci, zapadá do plastového mechanismu, který pak spíná klasický mikrospínač - bývá většinou s funcí NO i NC (česky řečeno spínací i rozpínací).

Bývá to zhusta na krytech různých strojů, poslední dobou to eurolegislativci vylepšili ještě tím, že tento spínač má na sobě takové ruční točítko, kterým je potřeba dobu točit, než jde kryt otevřít. Sranda nastává, když nekdo zabere a točítko strhá - pak to nejde otevřít vůbec. Už jsem do pár strojů kvůli tomu prolízal jako Copperfield :)

buss
hodnocení

0x

A také se používaly rtuťové "prasátka"

Eště ho mám schovaný:). Akorát nevím, co s ním*nevi*.

buss

Třeba na dveře/vrata a zvonek a pod. pro info otevření/zavření a pod. ...

Když já nemám kompletní spínač, ale jen to prasátko.Vzhledem k jeho křehkosti ho přímo na vrata přibít nemůžu:(. Ale je krásný;).

magdon:

co by ti bylo prasátko platné na vratech, když funkce je závislá na gravitaci? *smich* Leda tak nějaký poklop...

hodnocení

0x

"koncák" je jakýkoliv spínač, spínající nebo rozpínající v koncových polohách čehokoliv, kde je to potřeba ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]