Nejste přihlášen/a.
Zdravím, jaký typ hrotu je v téhle pájce? FOTO: ondrovo.com/...
Mám stejnou (bez toho luftackyho vylepšení , půvofní hrot je hrozně nemotorný, veliký, kopyto jelito... chci si pořídit tenčí.
Nevím co hledat na google.
Vtipný větráček, hlavně ty volné napájací dráty okolo hrotu :D
K tématu: do trafopájky jsem si vždycky dělal hroty sám, z měděného drátu 1,5mm tlustého a cca 11 cm dlouhého
Můžeš zkusit i 2mm nebo 2,5. Bude se dýl nahřívat, ale zase se tak rychle nepřepálí. A hlavně při prvním rozehřátí špičku ihned pocínovat!
Janku,
Většina těchto trafopájek je konstruována tak,že při použití originálního hrotu má hrot i správnou teplotu.Použiješ li hrot z jiného materiálu,změní se i teplota a pájení nemusí probíhat optimálně.Ale to je jen teorie.V praxi ti vyhoví jakýkoliv měděný instalační drát stejného průměru,před použitím jej musíš ocínovat.Pokud chceš zvýšit teplotu hrotu,stačí jej jehlovým pilníčkem v oblasti hrotu zeslabit,bude tam mít menší odpor a více se ohřeje.
JABRAKA
cepagis, jabraka má pravdu, trafopáječka je tkzv. zkratová a ne odporová. Pokud má smyčka trafopáječky menší vodivost, čili větší odpor tak hřeje méně. Stačí místo mědi použít třeba železo a smyčka (hrot) bude úplně studený
Bavíme se pořád o elektrickém odporu (rezistanci)? Když jakýkoliv vodič pilníkem upravím (zmenším jeho průřez), bude menší odpor? Nejedná se spíš o magnetický tok?
No právě: A jabraka napsal: "stačí jej jehlovým pilníčkem v oblasti hrotu zeslabit,bude tam mít menší odpor" - já jej na to upozornil a Ty jsi napsal, že má pravdu. A teď to vyvracíš
Nejlepší je drát z technického stříbra - nikdy se nepřepálí, nebo koupit tkzv. věčnou smyčku:
Měděná smyčka se přepaluje, protože tekutá cínová pájka, měď leptá a rozežírá. Jakýkoliv jiný kov, který splňuje dostatečnou vodivost vydrží opravdu věčně
Jo, jeden čas se prodávaly hroty z technického stříbra byly relativně drahé - kolem 40Kč kus, ale byly super. Teď používám to co jsem dal odkaz, nevím co je to za matroš, ale díky tomu, že je přibodován na měděné přívody, je to asi jediná slabina, při hrubém, ale opravdu hrubém zacházení může spoj prasknout. Jinak je to hrot opravdu na doživotí, stresové okamžiky kdy smyčka praskne v tom nejnevhodnějším okamžiku už několik mnoho let neznám .
umim si vyrobit nahradni ale nechce se mi s tim sra(ce)t cas, chtel jsem original a mit pokoj. Takhle nez spravim draty budu tejden spekulovat nad pajkou. Toz nikdo typ hrotu nepoznal, asi jsem jedinej s touhle extramasinou, pujdu pomalu pridelat vetracek at to mam komplet
No to je opravdu velká ztráta času, navíc když si koupíš ten věčný hrot co jsem zde doporučil, tak už se tím nikdy nemusíš, zabývat. Naopak, shánět originální hrot do trafopájky mi příjde jako ztráta času, navíc zrovna do téhle, bych asi nesháněl nic a rychle bych se jí zbavil, smyčka situováná takto o 90st (na stojato) je podle mě dost velký konstruktérský úlet, mnohem hůře se s tím pracuje a pochybuju, že to je jen otázka zvyku .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.