Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Snížení napětí ze 40 V na 3 V

Od: axtol odpovědí: 14 změna:

Zdravím,

Prosím o radu pro mě jako laika - jak snížit napětí ze 40 V stejnosměr na 3V (popř. obrázek i extra jednoduché schémátko ze 40 V na 5V). Proud tam bude asi pár miliamér - ale to nevím. Díval jsem se na diskuzi sem www.poradte.cz/el/... , prosím, zda by to šlo vysvětlit tak hezky polopatě i mě. Zřejmě bude stačit jen jiná součástka namísto 7805 (která je jen myslím do 24 V).

Jedná se mi o domovní zvonek, kde při zvonění je napětí 40V a já bych tam chtěl připojit schémátko (generátor melodií), které chce jen 3V (popř. jiné schémátko, které chce 5V).

Moc děkuji všem

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Generátor melodií napájet (byť i upraveným) vyzváněcím napětím je nesmysl, při stisku zvonkového tlačítka generátor vůbec nestačí melodii zahrát. Musí mít své trvalé napájení a tím vyzváněcím jej pouze spouštět.

decadics*

Přesně jak píše bmbx. Generátor melodie by to chtělo připojit k nějakému stálému zdroji napětí, které onen obvod potřebuje. Pak by bylo vhodné, aby napětí, které se objeví u vás doma po stisknutí zvonkového tlačítka seplo na nějakou dobu kontakty relátka (nebo jiného prvku - např. trandíku) Můžete použít relátka s časovou prodlevou, nebo si zbastlit monostabilní klopný obvod, který vám tuto funkci zajistí. Pro vaší aplikaci bych doporučil asi toto: dnaelektro.cz/...

medwed*
hodnocení

0x

A co nejaky obycejny adapter z nabijecky treba na telefon ten ma kolem 3voltu ale ze 40V na 3V netusim...

axtol

trafo se mi tam dávat nechce, když tam nějaký nějaký proud a napětí už je. Nabíc u domovního telefonu není poblíž ani zásuvka. rád bych to měl vše zabudouvané v tom telefonu, takže malá destička se součástkami o pár centimetrech uvnitř by bylo to vhodné řešení.

buss
hodnocení

0x

Nejjednodušší pokud by tam teklo pár mA, tak tam dát příslušně dimenzovaný odpor a na něm utratit 37, popř. 35 V. Nebo zenerovu diodu.
Jinak např. zde: gme.cz/...

axtol

moc tomu nerozumím, ale asi bych se bál, abych neodpráskl něco, z čeho těch 40 V teče. Nebo se mýlím?

Raději beru zpět informaci o těch pár miliampérech, nevím to jistě kolik tam může být - jen mě napadlo, že ten telefon si bude brát asi málo, protože to vše vypadá dost stroze.

Prosím o nějaké zapojení, něco jednoduchého a i pro mě jasného. Vím už, že drát "mínus" bude asi na obou stranách stejná, ale co bude mezi tím plusem?

Děkuji

jabraka*
hodnocení

0x

K tomu odporu bych přidal ještě zenerovu diodu,nejmenší je asi 3,9V / 5W.

Ještě lépe by bylo použít malý transformátorek,který by dával kolem 5V střídavých,po jednocestném usměrnění by ty 3V vyšly.S minimálními ztrátami.

JABRAKA

axtol

na mě ale zatím složité.

Není nějaký ten tranzistor, který by pouštěl jen to co má?

Odpor + zenerka nic složitého není, ale samozřejmě lze použít stabilizátor, existuje LM7803, který stabilizuje na 3V, nebo LM317, který lze nastavit zhruba od 2V výše. Oba mají, ale kolem 35V maximální vstupní napětí co snesou.

hodnocení

0x

Jabraka:

zenerky se dělají i podstatně menší - jak napěťově tak výkonově.

Pokud se jedná opravdu o jednotky miliampér, tak odpor a zenerova dioda je nejjednodušší řešení.

lui*
hodnocení

0x

Jste si opravdu jistý tím, že vyzváněcí proud je opravdu stejnosměrný?

hodnocení

0x

trochu jsem se zamyslel...

velmi skoupá úvodní informace uvádí: ...Jedná se mi o domovní zvonek, kde při zvonění je napětí 40V ... další nic neříkající informace svědčí o tom, že tazatel je laik...
- není jasné, jak k těm 40 V přišel, jakým měřákem a jakým způsobem to napětí měřil, většinou to měří bez zatížení... opravdu to měřil s připojeným zvonkem? nebo jen prázdné dráty?
- proč odhadoval těch několik mA odběru modulátoru, když už měřil napětí při vyzvánění...
- není jasné, jestli je to společný zdroj napětí pro zvonky, třeba v paneláku nebo bytovém domě, nebo jen nějaký amatérský zdroj někde v rodinném domě... může to být i zdroj pro domácí telefony...
- i různí výrobci produkují takové zdroje pro DZ nebo DT velmi podobné, od klasických zvonkových transformátorů 3-5-8 V, přes zdroje 8-12-24 V, a 24V... já osobně nemám zkušenosti nebo vědomosti, že by se někde dávali zdroje s napětím 40 V...
ještě mne napadlo k těm způsobům napájení toho generátoru...
kdysi jsem při různých pokusech používal jako zdroj dočasného napětí kondenzátor elyt o různé vyšší kapacitě, vzpomínám, že jsem měl třeba i 2000 mikroF a větší, bzučák ke kondenzátoru(ům) paralelně připojený dosahoval zajímavé zvukové efekty, po připojení tlačítkem se kondenzátor nabil a bzučák řval jak najatý, po odpojení kondenzátoru od zdroje napětí se v závislosti na odběru měnil zvuk bzučáku podle rychlosti vybíjení... teda podle kapacity kondu...

nevím, už dávno takto neexperimentuji, co tak snížit vyzváněcí napětí nějakým jednoduchým způsobem na přiměřené, usměrněné a nabít kondenzátor, ktorý to napětí ještě i vyhladí, a tím bude napájený modulátor... předpokládám, že tam velký odběr opravdu nebude...
to ovšem budou muset posoudit naši odborníci, co tu píší...

fargo*
hodnocení

0x

Postav si jednoduchý odporový dělič..třeba z 40 na 20V.. já bych pak použil součástku PQ3RD083, ta snižuje napětí (v rozmezí 4-20V) na hodnotu cca 3,3V a to myslím, že ti stačí, není to nic složitého.. já sám mám podobné součástky doma(PQ12RD08, ta snižuje ale napětí z 13-20V na 12V) má maximální proud 0,8A což myslí, že ti stačí(jedná se o regulátor napětí).

To ten reguláto řady 78xx je lepší, ureguluje ze 40 Volt ;).

Ale znovu opakuju, že na melodický zvonek je to k ničemu, ještě tak s tím kondenzatorem aby t o dohrálo melodii, ale z vlastní zkušenosti vím, že i to není zrovna moc dobré...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]