Nejste přihlášen/a.
Při práci poslouchám kazetový magnetofon, mám spoustu kazet.. Vždy po čase začne magnetofon hrát falešně, kňouravě, skončila jeho životnost? Zná někdo příčinu? Já mám laický dojem, že páska jde ztuha a tím pomaleji. Nebo to může dělat znečistění pásky? Přitom některé kazety jsou i 15 let staré a hrají normálně. Každý říká něco jiného...
V první řadě vyčistit to černé gumové kolečko, které se vysouvá při stlačení "PLAY", časem se zanáší a prokluzuje. Pak taky vyčistit tu hřídelku proti které to kolečko vyjíždí - vatovým tampónem navlhčeným v lihu. Šahat na seřízení hlavy ja nesmysl. Pokud to nezabere tak kolečko vyndat a na soustruhu (nebo při nejhorším ve vrtačce) jemně obrousit. Pak to můžou dělat vytahané řemínky - vyměnit. Někteří výrobci doporučovali toto čištění provádět zhruba po 10 hodinách provozu .
To kolečko s hřídelkou má na starosti plynulý konstantní posuv pásky, to co točí kazetou, jí pouze navíjí...
Můžete mít jen špatně seštelovanou hlavu. Měl by u ní být šroubek, zkuste s ním otáčet a docílit tak lepšího zvuku (hlava se bude pohybovat dopředu a dozadu podle otáčení). Sám mám doma stereo kazeťák Panasonic z Tuzexu, je mu už pěkná řádka let a dodnes hraje nádherně, i přes 20 let staré kazety a taky hrál jaksi zkresleně a divně, a stačilo "doladit" pozici hlavy
Vadná, vyběhaná kazeta. Kolečka uvnitř drhnou, a mechanismus kazeťáku už kazetu neutáhne. Skončí to namotáním pásku na podávací kolečko a v tom lepším případě vyhozením jen kazety. V tom horším, poškozením mechaniky kazeťáku.
doplněno 29.09.11 22:48:Jo, někdy pomohlo přetočení pásky na konec a zpátky jedním tahem. Tím se srovnaly rozhozené závity pásku na kotoučku, které také umějí drhnout a zpomalovat kazetu..
Kjaniku,
všechny důvody,co popsali kolegové,jsou možné.Ale nejčatěji jde o špatně namotaný pásek v kazetě.Kazeta je přece jen mechanický systém a dost nedokonalý.Obě cívečky jsou vedeny jen trny kazeťáku a stane se,že při navíjení se páska navíjí excentricky.Pak se cívečka tře o třecí folii uvnitř kazety a brzdí.Špatné navíjení může být způsobeno vytahaným páskem,špatnou funkcí kladiček,nebo pokrouceným pouzdrem kazety.Někdy stačí jen poklepat s kazetou na plocho o stůl.Někdy se musí i vyměnit pouzdro kazety.Ale především musí být v pořádku samotná nahrávka.
JABRAKA
Pokiaľ sa zavada prejavuje až po určitej dobe,tak by som hľadal chybu v elektrnike. Pri zapnutí hrá normálne,pozdejšie skresľuje, Ako hrá rychlejšie,pomalšie alebo zvuk stratí kvalitu. Nejaká sučiastka sa zohreje a robi blbosti.Hlavne by som sa zameral na reguláciu motorčeka.Na motorčeku zvykne byť odrušovací kondenzátor aj ten by mohol byť vadný.ak je zlý zvuk ,môže byť zavada v zosiľovači alebo niekde v zvukovej ceste.Pri hraní pasky si si náhodou nevšimol či sa páska neposunula na kladke hore alebo dole?
V elektrice bych to nehledal. Zaměřte se na kazety a na čistotu páskové dráhy. Rozhodně se nepokoušejte jako laik o jakékoliv seřizování. Poloha hlavy má sice vliv na kvalitu přehrávání, ale spíš na přenos vyšších frekvencí. Rozhodně nemůže způsobit kolísání rychlosti posuvu pásku.
Mkat:
tazetel napsal:...některé kazety jsou i 15 let staré a hrají normálně...
já to vidím prostě na zanešenou kladku a hřídelí setrváčníku. To když je v pořádku tak si to bez kolísání porádí i s hodně špatně navinutou kazetou - to dokázaly snad jen kazety značky Emgeton.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.