Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Magnetofon-rozladěné přehrávání

Od: kjanik112* odpovědí: 12 změna:

Při práci poslouchám kazetový magnetofon, mám spoustu kazet.. Vždy po čase začne magnetofon hrát falešně, kňouravě, skončila jeho životnost? Zná někdo příčinu? Já mám laický dojem, že páska jde ztuha a tím pomaleji. Nebo to může dělat znečistění pásky? Přitom některé kazety jsou i 15 let staré a hrají normálně. Každý říká něco jiného...

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

V první řadě vyčistit to černé gumové kolečko, které se vysouvá při stlačení "PLAY", časem se zanáší a prokluzuje. Pak taky vyčistit tu hřídelku proti které to kolečko vyjíždí - vatovým tampónem navlhčeným v lihu. Šahat na seřízení hlavy ja nesmysl. Pokud to nezabere tak kolečko vyndat a na soustruhu (nebo při nejhorším ve vrtačce) jemně obrousit. Pak to můžou dělat vytahané řemínky - vyměnit. Někteří výrobci doporučovali toto čištění provádět zhruba po 10 hodinách provozu ;).

doplněno 30.09.11 05:40:

To kolečko s hřídelkou má na starosti plynulý konstantní posuv pásky, to co točí kazetou, jí pouze navíjí...

lukas7k
Tohle mi pomohlo rozchodit můj starý kazeťák Yamaha kx 480, který dlouho ležel ve skříni. Opatrně jsem obrousil gumové kolečko posuvu šmirglpapírem hrubosti 500 a posuv jede jak má. Asi to kolečko časem na povrchu stvrdlo tak, že prokluzovalo a špatně se posouvala páska. Zvuk byl zpomalený a chrastilo to. Díky za tip. JV.

hodnocení

2x

Můžete mít jen špatně seštelovanou hlavu. Měl by u ní být šroubek, zkuste s ním otáčet a docílit tak lepšího zvuku (hlava se bude pohybovat dopředu a dozadu podle otáčení). Sám mám doma stereo kazeťák Panasonic z Tuzexu, je mu už pěkná řádka let a dodnes hraje nádherně, i přes 20 let staré kazety ;) a taky hrál jaksi zkresleně a divně, a stačilo "doladit" pozici hlavy :)

Ať Vás ani nenapadne na ten šroubek šahat. Pravděpodobně to jen rozštelujete a bez příslušných přístrojů a kalibrační pásky to už nesrovnáte.

lui*
hodnocení

1x

Vadná, vyběhaná kazeta. Kolečka uvnitř drhnou, a mechanismus kazeťáku už kazetu neutáhne. Skončí to namotáním pásku na podávací kolečko a v tom lepším případě vyhozením jen kazety. V tom horším, poškozením mechaniky kazeťáku.

doplněno 29.09.11 22:48:

Jo, někdy pomohlo přetočení pásky na konec a zpátky jedním tahem. Tím se srovnaly rozhozené závity pásku na kotoučku, které také umějí drhnout a zpomalovat kazetu..

des*

Kazeťáky tohle dělaly když byly vytahané řemínky.Musely se vyměnit a šlo to zase dobře.Jsou gumové a poměrně málo vydrží.

buss
hodnocení

0x

Kdyby končila jeho životnost, tak bude blbnout po zapnutí a ne až po nějaké době. To bych spíše viděl v jeho zahřátí.

kjanik112*
hodnocení

Díky, páni kolegové.Na koho se nedostalo, dám bodík jinde.

jabraka*
hodnocení

0x

Kjaniku,

všechny důvody,co popsali kolegové,jsou možné.Ale nejčatěji jde o špatně namotaný pásek v kazetě.Kazeta je přece jen mechanický systém a dost nedokonalý.Obě cívečky jsou vedeny jen trny kazeťáku a stane se,že při navíjení se páska navíjí excentricky.Pak se cívečka tře o třecí folii uvnitř kazety a brzdí.Špatné navíjení může být způsobeno vytahaným páskem,špatnou funkcí kladiček,nebo pokrouceným pouzdrem kazety.Někdy stačí jen poklepat s kazetou na plocho o stůl.Někdy se musí i vyměnit pouzdro kazety.Ale především musí být v pořádku samotná nahrávka.

JABRAKA

mkat*
hodnocení

0x

Pokiaľ sa zavada prejavuje až po určitej dobe,tak by som hľadal chybu v elektrnike. Pri zapnutí hrá normálne,pozdejšie skresľuje, Ako hrá rychlejšie,pomalšie alebo zvuk stratí kvalitu. Nejaká sučiastka sa zohreje a robi blbosti.Hlavne by som sa zameral na reguláciu motorčeka.Na motorčeku zvykne byť odrušovací kondenzátor aj ten by mohol byť vadný.ak je zlý zvuk ,môže byť zavada v zosiľovači alebo niekde v zvukovej ceste.Pri hraní pasky si si náhodou nevšimol či sa páska neposunula na kladke hore alebo dole?

V elektrice bych to nehledal. Zaměřte se na kazety a na čistotu páskové dráhy. Rozhodně se nepokoušejte jako laik o jakékoliv seřizování. Poloha hlavy má sice vliv na kvalitu přehrávání, ale spíš na přenos vyšších frekvencí. Rozhodně nemůže způsobit kolísání rychlosti posuvu pásku.

Mkat:

tazetel napsal:...některé kazety jsou i 15 let staré a hrají normálně...

já to vidím prostě na zanešenou kladku a hřídelí setrváčníku. To když je v pořádku tak si to bez kolísání porádí i s hodně špatně navinutou kazetou - to dokázaly snad jen kazety značky Emgeton.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]