Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Tavidlo vhodné pro SMD

Od: honzek* odpovědí: 18 změna:

Zdravím, muzete mi prosim nekdo doporucit tavidlo, se kterem se da pajet technikou SMD integrovane obvody?

Cetl jsem, ze jsou na to dobre tekuta tavidla. V jednom clanku jsem sice nasel, ale tavidlo stalo 500Kc - coz ochotny rozhodne nejsem dat.

Tak prosim pokud mate nekdo s timto zkusenosti, dejte vedet.

Diky diky

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Není problém použít běžnou kalafunu, připadně jí rozpustit v lihu a nanést na pájené spoje. Ideální je na spoje nanést kalafunový lak, nechat zaschnout a pak pájet. Když se nenechá zaschnout, tak se při pájení odpařuje líh a spoje nejsou tak kvalitní - ale to je můj osobní názor.

jabraka*
hodnocení

2x

Neutrální roztok chloridu cínatého se stejným množstvím roztoku kalafuny v lihu.Samozřejmě to není na pájení vlnou.

JABRAKA

Jabraka, SMD se vlnou nepájí, smetla by součástky ;). SMD se dělá třeba horkým vzduchem, zkoušel jsem normální horkovzdušnou pistoli a s velkým uspěchem - jak demontáž tak montáž mnohanožičkových čipů s roztečí nožiček 00nic, ale na vše ostatní používám radši 6-12W mikropáječku.

kamill*
hodnocení

1x

súciastky pre plošnú montáž sa nespájkujú trubičkovým cinom a tavidlom -kolofoniou?,lakom? ,ale z dat plošného spoja sa napr laserom vypáli šablona len súčiastok SMD .Cez túto šablonu ,sa na jednotlivé plošky IO /tranzistoru,ale i rezistoru/ cca 0,4x1,2mm nanesie "pasta". Pasta je tekutý bezolovnatý cín + tavidlo . Osadzovaci automat vákuovou pinzetou položi sučiastku na miesto a v taviacej peci -infra peci ,alebo len horúcim vzduchom sa pasta pretaví v cín .Súčiastky sa fixujú v príprave kvapkou lepu na brušku súčiastky . Súčiastky ,ktoré maju drotové kontakty sa prevlečú do vrtaných dier a spájkujú sa najprv cínovou vlnou .Mnohé malé firmy kooperujú a poskytujú službu spájkovania aj vlnou a SMD aj ručne. Obrátte sa na takúto firmu,lebo vy rozhodne nemáte ani oči, ani zručnost 20 ročnej slečny,ktorá to robí denne a vy zničite aj plošak aj IO .Pasta je málilinko podobná tej ,ktorou sa spájkujú medené rúry rozvodou kúrenia a vody

kamill:

*haha* pochybuju, že tazatel disponuje vybavením pro SMD pájení *haha* a pochzbuju, že si jej hodlá pořídit

my "amatéři" dokážeme pájet SMD součástky i pomocí obyčejné mikropájky, 0,5mm cínu, kalafůný a bez vakuové pinzety, budeš se divit, ale s mikropájkou jsem dělal kusovou výrobu se SMD součástkami pro jednu firmu zabývající se kapesními počítači - byli spokojeni.

To všechno co popisuješ by se jim totiž vůbec nevyplatilo pořizovat, už jenom to SMD tavidlo by byla zbytečnost a zbytečně by jim zvýšila cenu. finálního výrobku.

honzek*
hodnocení

Jo jo, ja prave take slysel, ze se to da letovat v domacich podminkach :-D Mikropajku mam, cin take. kalafunu taky. Ted tedy bych predpokladam mel poridit ten lih na rozpusteni kalafuny? Nebo stacilo by redidlo (udajne to tu kalafunu taky rozpusti)? A pak je prej dobra licna na odsati prebytecnyho cinu... Nevim kde licnu sehnat :-D

například tady:

pselectronic.cz/...

doplněno 28.09.11 22:00:

já jsem ale v životě nic takového nepoužil, na vše mi stačila odsávačka i když v některých připadech bych jí asi ocenil, ale zrovna nebyla po ruce *smich*

honzek*
hodnocení

Ahaa, super. Ja totiz hledal uplne spatne :-D

1) napsal jsem pouze "licna"

2) hledam jsem v GM electronic - kde ji nemaji

:-D Takze se omlouvam a dekuji

honzek*
hodnocení

Jeste se Te prosim zeptam, jak delas DPSky?

Delas je nejspis fotocestou, za pomoci fotocitlivyho spreje (positiv 20), nebo za pomoci fotocitlive DPSky?

lui*
hodnocení

1x

SMD se pájí i vlnou. Součástky ale musí být přilepené lepidlem.

Používat kalafunu na SMD je k ničemu. Tak možná na připájení nějakého odporu nebo kondu. Ale chtěl bych vidět, jak někdo pájí Quadpack pouzdro s použitím kalafuny. Dnes se používá při ručním pájení SMD, hlavně těch s roztečí 1,27 a 0,635 tavidla pro SMD. Tvrdit, že práce s kalafunou je stejná jako s tavidlem, může jen ten, kdo nikdy s kvalitním tavidlem nepracoval. Dnes si stále vystačíte s téměř jakoukoliv mikropájkou, pouze musí mít přiměřeně slabý hrot. Naopak potřebujete kvalitní trubičkový cín - mám na mysli cín minimálně s přídavkem mědi, lépe s přídavkem stříbra. Stejně tak záleží na obsahu a kvalitě tavidla uvnitř trub. cínu. Hovořit o tom, že pro pájení SMD je třeba cín s průměrem max 0,7mm, lépe 0,6 nebo 0,5mm, je doufám zbytečné.

A pro tazatele. Po značce a dodavateli tavidla se ti podívám zítra v práci. Jako u všeho platí i tady: Není všechno zlato, co se třpytí.

kamill*
hodnocení

1x

bmbx +1 Ja tazatelom radím iba vtedy,ak mám "pretlak"vedomostí a skúseností v odbore a viem vysvetlit. Rada je profesionálna a správne som poradil ako sa to robí a kam sa má tazatel obrátit so zapájkovaním trebars 256 nohového IO s krokom 1,27mm.Pracoviská sú aj po odborných školách,aj elektrofakultách aj minifirmách a za peniaze urobia . Radám ,že má použit lieh,riedidlo,kolofoniu chlorid cínu a horkovzdušnú pištol so 700 stupnami , alebo pasta je zbytočne predražujúca sa smejem a určite každý kto vie .A velmi sa čudujem "faninkám" ,ktoré vám za takéto diletantstvo davajú body! A nevadí mi to

hodnocení

0x

lui:

samozřejmě, že jsou lepeny lepidlem, ale cínová vlna je na SMD přežitek, pochybuju, že tazatel chce pájet Quadpack. *smich*. Nikde nevidím zminku o tom, že by zde někdo psal, že kalafuna je rovnocená náhrada kvalitních tavidel pro SMD.

kamill:

já vím, že si nadupaný profesionálními radami, ale ty jsou pro tazatele jaksi k ničemu *smich*. Neptal se jak pájet SMD, ani co je k tomu potřeba, přečti si znovu otázku.

pro oba:

například v GM nabízejí stavebnice obsahující součástky SMD, kdyby si kutilové chtěli stavět nějakou ptákovinu a museli by se řídit vašimi radami, tak se na to z vysoka ... a stavebnice jsou NEPRODEJNÉ *haha*

honzek*
hodnocení

No tady se to teda zvhlo - ale to vubec nevadi *smich* Potrebuji pripajet SMD integrac na desku budouciho programatoru Atmelu *smich* S SMD nemam po pravde moc zkusenosti, ale to prece musim dohnat. *smich* Potrebuji si sehnat nejaky vybaveni, mikropajku mam, kalafunu taky, no a ten zbytek...

Nemyslim si, ze bych to zezvladl po trochu nastudovani :) Ale pravda, pajeci vlnu doma opravdu nemam *smich*

Pokud budeš chtít nějaké rady, tak pokud bude v mých silách tak rád pomohu, ale pouze přes vnitřní poštu. On by se mohl najít nějaký velký teoretik, který by tvrdil, že to a to je velký nesmysl a že takto se to dělat nedá a doporučoval by ti samozřejmě lepší řešení, ale pomocí profesionální výbavy *smich*.

Samozřejmě, že by sis to mohl nechat udělat, jak píše kamill, ale to bys sis mohl rovnou ten ATMEL nechat naprogramovat a nepachtit se s prográmátorem, že? Jsou prostě lidé, kteří nikdy nepochopí radost z vlastní práce, byť i neprofesionálními prostředky ;)

honzek*
29.09.11 10:00
hodnocení

OK, diky :)

lui*

Jak jsem slíbil, posílám odkaz na Rework tavidlo. Mají ho o něco levnější než v GM a mají jen 10ml balení. To ti vystačí na hodně dlouho. A věř, že se to vyplatí, do tohoto tavidla investovat. Práce s ním je neskonale příjemnější než s kalafunou. Odstraňování zbytků tavidla z DPS je snazší.

web.elchemco.cz/...

A těch žabomyších válek si nevšímej. Nejsou určeny pro tebe, to tě nezajímalo. Jsou spíš pro doplnění nebo opravu, pro budoucí čtenáře našich odpovědí.

doplněno 29.09.11 21:05:

Jo, a k té cínové vlně. Ta jde nahradit tak, že si uděláš větší kuličku cínu na jednom krajním vývodu, a hrotem si tu roztavenou kuličku stáhneš postupně po vývodech na druhý konec IO. Takhle se dá zapájet celá jedna strana vývodů najednou. Tohle ale právě s kalafunou neuděláš. S tou pájecí pastou ano.

jabraka*
hodnocení

0x

Dal jsem sem recept na roztok,kterým jsme pájeli řadu věcí.Je jednoduchý k použití a rozhodně bych ho doporučil v amatérských podmínkách.Není agresivní a nemůže poškodit pájenou součástku.Bez cínu se to ale neobejde.

JABRAKA

kamill*
hodnocení

0x

p.honzek nič sa nezvrhlo ,sú to ,horšie a lepšie rady pre vás ,ale asi zbytočne, lebo ste si nevybrali dobre ,preto napíšem jednoduchšie. Ruský Kamaz,Zil,Volgu aj Žigulák opravíte francúzákom,kladivom, pajsrom a hlavne silou!Na opravu VW, Fiatu a Superbu treba tester,pc a hlavu! Po "preškolení" v poradni máte len guráž,len mikropájku, len kolofóniou a ostatné chcete doštudovať. Dobre,začnite tu! : google - microprint flux pasty-tavidlá/ a ďalej - teplovzdušne spajkovanie /pracoviská plošnej montáže/ od 5kg Úsmevné je, ked pišete ,že doma ozaj nemáte cínovú vlnu - je to totiž 4m dlha 500kg mašina so 100kg roztaveného cínu.

doplněno 29.09.11 18:54:

ak vo vašom okolí nenájdete dobrú dušu ,ktorá vám plošnú montáž urobí,ponúkam vam túto prácu grátis.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kalafuna pájení
Otázky na téma tvrdé pájení

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]