Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jaký fotoaparát byste doporučili pro fotografa začátečníka. Teď mám jen kompakt a fotím tak normálně, na výletech, narozeniny... Chtěla bych se tomu ale věnovat víc a proto bych si chtěla pořídit i nový fotoaparát, nejlépe zrcadlovku. Vůbec se v těch foťácích nevyznám a proto prosím o radu podle čeho vybírat, na co si dát pozor nebo jestli víte konkrétně jaký typ je vhodný pro začátečníka.
Děkuji moc
Pro účel "učení se fotit" je v podstatě jedno jaký konkrétní typ to bude, hlavně musí umět "M" (tedy plně manuální režim).
Pokud Vás fotografování bude bavit..a chytne Vás na další léta, pak si časem stejně pořídíte vyšší řadu než se kterou budete začínat...a nebude se to týkat jen těla, ale i objektivů.
Říci Vám "kupte si Nikon D700 a k tomu tři skla 20mm/24-70 a 80-200/f2,8, tak Vám to stejně nebude nic platné, protože to jednak nezaplatíte...a jednak to v začátcích ani nevyužijete. Také je možné že zrcadlovku nikdy "nepochopíte"...a vrátíte se za rok pokorně ke kompaktu, pak by jakákoliv vyšší investice byla pro začátek zbytečná.
Donedávna jsem fotila se Zenitem a Praktikem, pak jsem si koupila právě ten kompakt a teď bych se chtěla vrátit k zrcadlovkám ale nevím podle čeho ten digitální foťák vybrat. U mě platí, čím větší výběr tím hůř se vybírá. Ale děkuju, máte pravdu, že když mě to chytne bude lepší si časem koupit něco z vyšší řady než to pořizovat hned na začátek
Tak pokud umíte fotit se Zenitem a Praktikou, pak pro Vás přechod na DSLR nebude zase tak složitý. Zákonitosti expozice, vazba clony a času jsou pořád stejné...a jediné co může být problém je menší expoziční pružnost a post processing, ale to zase máte už více či méně odzkoušeno na digitálním kompaktu.
Ahoj, tech parametru je vic dle kterych se da vybirat, proto asi neporadim. Byt Vami, pokud se chci foceni venovat, navstivte stranky www.digiarena.cz, tak je popsane snad uplne vse, a plus pro Vas bude, ze se neco dozvite, necemu porozumite. Je tam take diskuse - hojne uzivana, kde tomu snad kluci opravdu rozumi a poradi.
Ja bych jen poradil, ze pokud investujete do draheho tela, a levneho objektivu - SPATNE, na dobrou fotku je potreba dobry objektiv.
Takze pokud mate 20 000, investoval bych do tela 12 000 a 8 do objektivu. Ne kazdy si toto vyvazeni uvedomuje.
Technická kritéria jsou pěkná věc, doporučovala bych ale dbát ještě na jedno - aby se dobře držel, sedl do ruky (a nebyl moc těžký). Zvlášť ženské mají často malé ruce a nemusí pro ně být pohodlné všelijak přehmatávat.
Nezavrhovala bych nutně kompakt - myslím, že u dobrého foťáku začátečník ještě dlouho nedosáhne na hranice jeho možností. Teď mám podruhé Panasonic, tentokrát Lumix GF1 - má výměnné objektivy, velice inteligentní auto (ne vždy je chuť na velké umění ), manuály, je lehoučký, má dobře řešený blesk (a celý je vlastně dobře řešený
), dobře se s ním nahrává video - spokojenost naprostá. Tolik tedy osobní zkušenost.
Zopakuji totéž.
JABRAKA
Koupil jsem si zrcadlovku,ale bez dalšího příslušenství je jako kompakt.Kompakt mi ještě dal i video se zvukem,tato zrcadlovka ne.
A ještě je dost těžká,když někam jedu,abych měl tašku ještě pro foťák samotný.
JB
"Koupil jsem si zrcadlovku,ale bez dalšího příslušenství je jako kompakt."
Ne..i bez jakéhokoliv příslušenství (vyjma objektivu) je zrcadlovka pořád zrcadlovkou...se všemi svými výhodami (a nevýhodami, tedy alespoň pro někoho).
"Kompakt mi ještě dal i video se zvukem,tato zrcadlovka ne."
Fotoaparát má sloužit k fotografování...videokamera k natáčení videosekvencí..alespoň podle mne. Nicméně i DSLR dnes video běžně umí...Je však otázkou zda uživatelé od DSLR nebudou za dva roky chtít i to, aby uměl grilovat...a chladit pivo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.