Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kvalita obrazu na 80cm televizi

Od: jarmek* odpovědí: 8 změna:

dobry den chci si koupit televizi která má úhlopříčku 80 cm a programy budu chytat v obyčejné kvalitě, nikoli HD. Proto se bojím že obraz bude na 80cm obrazovce rozmazaný. TV budu sledovat asi z dálky 2 metrů. Nebude lepší koupit už jen kvůli tomu menší TV 60cm?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jaroslaw
hodnocení

0x

dobrý den, máme LED PHILIPSe Full HD 82 cm , digitální pozemní příjem ne HD a ze vzdálenosti 2 m naprosto v pohodě, vůbec se toho nebojte...

jarmek*
hodnocení

právě budu sledovat filmy ve full HD 1080p na to se těšim už :D jen sem se bál když budu sledovat normálně TV...

jaroslaw

jasně, filmy ve full HD 1080p, DVD přehravač apod, je škoda volit menší TV, vůbec se toho nebojte..

jofa*

Dobrý den. Neznám Vaše finanční a prostorové možnosti na sledování televize, ale pokud se těšíte na Full HD, tak bych zvolil miniámálně tv 42" ( 107 cm). HD na 80 cm obrazovce, jak bychto nazval, prostě není využito. HD bylo zavedeno právě pro velké formáty tv. Teprve na uhlpříčce metr a výše si vychutnáte HD obraz. HD i na metrovce se sleduje ze 2,5 metrů. To ale jen moje poznámka a zkušenosti. josef.

doplněno 14.09.11 20:47:

Oprava: bych to... Josef. A pokud máte HD tv, tak bych se pokusil i o příjem v HD.

Jofa:

velikost obrazovky, fotografie, jakéhokoliv obrazu se odvíjí vždy od pozorované vzdálenosti - oko nesmí vnimat jednotlivé body obrazu a pak je celkem jedno, zdali je to STD nebo HD ;)

doplněno 14.09.11 21:03:

...a obráceně...

a pokud tazatel píše, že bude koukat ze 2 metrů, tak kukáním na přes metrovou obrazovku už je nebezpečí, že jí celou najednou zrakem neobsáhne a navíc budou zřetelné jednotlivé pixely - to už je špatně.

doplněno 14.09.11 21:06:

a HD je využito i na podstatně menších uhlopříčkách pokud tomu odpovídá pozorovací vzdálenost...

jofa*

Na 107 cm ve Full HD i ze 2.5 metrů žádné jednotlivé pixely nejsou vidět. Právě, že na HD se můžete koukat podstatně blíže než bylo zvykem na SD. Blíže obrazovce jste " vtažen" více do děje filmu... . Ale to už jsme někde jinde.

doplněno 14.09.11 21:17:

Nechtěl jsem to napsat ale mám to doma, tak to vidím. Běžně na HD koukám 107 cm/ 2.5-3m. Dál od tv už je to mimo. A vidím ještě dobře.

doplněno 14.09.11 21:18:

Nechtěl jsem to napsat ale mám to doma, tak to vidím. Běžně na HD koukám 107 cm/ 2.5-3m. Dál od tv už je to mimo. A vidím ještě dobře.

Tazatel psal 2 metry a protože měl strach z 80cm úhlopříčky, že bude velká, dá se předpokládat, že to je vzdálenost maximální.

Já mám doma taky velkou obrazovku a navíc ještě projektor - tak to vídím taky *smich*

hodnocení

0x

Pro sledování běžné kvality TV se od nepaměti doporučovala pozorovací vzdálenost 3-4x uhlopříčka TV. To platilo pro formát 4:3, Vaše TV je 16:9 což je při srovnatelné "velikosti" obrazu větší uhlopříčka než u 4:3, takže se do doporučených kritérií uplně krásně vejdete. Není čeho se obávat, je to přesně tak jak to má v ideálním případě být ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]