Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet

Od: annnys odpovědí: 14 změna:

Zdravím,

potřebuju poradit, vůbec si nevím rady s výpočtem:

Výpočet

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Serioparalelní zapojení, rozpitvat, pan Kirchhoff by věděl jak použít zákon páně Ohma...

dzordz*

To si nejsem jistej, jestli by Kirchhoff tohle zapojení zvládnul spočítat. Zdá se mi, že je nutná trojúhelníková transfigurace z jedné strany, spočítat nový obvod (a konkrétně i druhou stranu původního) a pak to transfigurovat zpátky.

hankauk*
hodnocení

0x

Nemohli byste mluvit česky? Jsem ráda, že tomu vůbec nerozumím. *nevi**smich* Ovšem kolega "kartaginec" toho hodně ví, možná by pomohl?!

cepagis*
hodnocení

0x

Nevím kde v tom kolegové vidí sérioparalelní zapojení, já v tom vidím můstek...

doplněno 09.09.11 13:44:

A než začnete transfiguraci, zkuste toto: home.zcu.cz/...

dzordz*

Cepagis má pravdu, je to můstek (doteď jsem o ničem takovém nikdy neslyšel :)).

Bude výsledek spočítaný přes trojúhelníky stejný? Nebo z toho galvanometr udělá odlišnou úlohu od té, kde by byl místo něj taky odpor?

Základni zapojení přesného měření odporů odporovým můstkem ;)

rew
hodnocení

0x

Podle mě je to takto:

Napětí se rozdělí úměrně odporům,

To znamená že mezi póly R1 bude 2*6/(40+6) cili 0.2608 V

Na R3 bude 1V protoze R3=R4, nebo chces-li tak 2*20/(20+20) = 1V

Takže na severním pólu galvanometru je 0.2608 V a na jižním je 1V takže na galvanometru je napětí 0,7392 V a protože má odpor 100 Ohmu, poteče jím proud 0,7392/100 a to je 0,007392 A

Co?

rv*

a co když má galvanometr 0 Ohmů? To jím poteče přímo nekonečno.

cepagis*

A proč by měl 0 ohmů, když je v zadání RG=100?

rv*

Nula Ohmů nemá, ale pokud by úvaha byla správná, tak bude platit i pro nulu. A protože pro nulu evidentně neplatí, úvaha není správná.

petapeta*

To rew

Jak to máte vypočteno, by platilo pouze v případě, že by galvanometrem neprocházel proud, čili I1 = I2 a I3 = I4. A to neplatí. Použil bych Kirchhoffovy zákony: http://1url.cz/6MzM

doplněno 09.09.11 23:54:

Doporučil bych metodu smyčkových proudů, viz např. uart.cz/...

doplněno 10.09.11 00:16:

A takhle bych volil smyčky

Výpočet #2

annnys
hodnocení

Takže kdyby jste měli dát dohromady celý výpočet a průběh výpočtu, dá to někdo dohromady?:(

petapeta*
Stačí vyřešit tuto soustavu tří rovnic o třech neznámých:
R1Ia + RG(Ia _ Ib) + R3(Ia _ Ic) = 0
R2Ib + R4(Ib _ Ic)+ RG(Ib _ Ia) = 0
R3(Ic _ Ia) + R4(Ic _ Ib) _ Ue = 0
doplněno 10.09.11 00:40:

Ještě jednou. Závorka u první rovnice je moc malá.

R1Ia + RG(Ia _ Ib) + R3(Ia _ Ic) = 0
R2Ib + R4(Ib _ Ic)+ RG(Ib _ Ia) = 0
R3(Ic _ Ia) + R4(Ic _ Ib) _ Ue = 0

buss
hodnocení

0x

A chlubit se budeš cizím peřím, než zapnout mozek?

doplněno 10.09.11 00:56:

Já bych to udělal tak, když bych nevěděl jak na to výpočtem, že bych ten obvod prostě z odporů byť přibližných složil a měřil a tak se dobral i přes pár výpočtů k výsledku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]