Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Babeta - regulátor

Od: blesk1996 odpovědí: 7 změna:

Čau, chtěl jsem se zeptat máme babetu a chci na ní dát ledky ty 6V žárovky sotva svítí napadlo mě udělat stabilizátor s 7805 ale vím že tam je úbytkové napětí 2,5V takže to nepude. Máte nějaký nápad? Jo a chci se zeptat je na babete AC napětí nebo DC? dík

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzek*
hodnocení

0x

No to mas pravdu, nevim jak napeti na te babete moc kolisa, ale co pouzit obycejny rezistor (vykonovy)?

Jinak myslis, ze ze svetla LED diod uvidis lip nez zarovky? To led svetlo me moc dobre na noc neprijde.

blesk1996
hodnocení

To s těma diodama jsem trochu přehnal ne na svícení normálně ale nějaké menší přisvicovadlo ale hlavně mi de o to že na netu čtu že na babtkach hodně praskají světla přepětím tak to chci i nějak stabilizovat.

hop®
hodnocení

0x

Na Babetě je AC, slouží jen pro žárovky těm je to jedno a pro klaksón, ten to potřebuje. Elektrika je vyráběná magnetem (to magneto, ne ten magnet), napětí závisí na otáčkách, žádná regulace tam z fabriky není. Klasické LEDce stačí menší napětí, musel bys z LED světel vyoperovat tu elektroniku. Potom tou 7805 vytvořit nějaké stálé napětí a rezistorem doladit proud do LED...

blesk1996
hodnocení

JJ s těma led vím co dělat ale de mi o to jak to stabilizovat?

Možná by to bylo rozumější stabilizovat zenerovou diodou ;)

doplněno 02.09.11 16:58:

Usměrnit, změřit pod předpokládanou zátěží na nějakejch nižších otáčkách kolik to dává. Podle toho tam dát odpor a zenerku a odpor na ledku - pak budeš mít záruku, že od těch nízkých otáček k vyšším se svit LEDek měnit nebude a nic ti nesežere 2,5V

lui*

Když už to musí být, tak postavit zdroj proudu, ne stabilizátor napětí.

Pokud bude chtít víc různých LEDkových světýlek, tak bude lepší zdroj napětí a proud omezit odpory, jinak by si musel na každé světlo dělat zdroj proudu. Proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě, že? *smich* Nehledě na to, že LED auto/moto žárovky jsou k mání 6 nebo12V už hotové.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]