Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Aktivní tuba - Jaké trafo?

Od: punker* odpovědí: 25 změna:
Chci si koupit aktivní tubu,kterou bych měl v autě,ale občas bych ji použil třeba doma nebo někde,ale nevím jaké trafo? bude stačit trafo 12V 500mA na tubu se zesilovačem a těmito specifikacemi: Specifikace:distortion at 1KHz: 0.5% Maxrated power output: 80Wmaximum power output: 400Wcontrol range: +16dB Mincrosstalk: 50dB Mininput sensitivity: 200 2000 mVhigh input sensitivity: 2000 8000mVvoltage: DC (11-14V)consumption amperage: 15A ( max)

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

No na pc zdroj bych audio moc neprovozoval to už bych si raději koupil nějaké to trafo , usměrňovací můstek a dobrý kondenzátor.

A to jako proč? Silné zesilovače mívají spínané zdroje aby nebyly moc těžké...U PC ATX zdroje je na závadu leda tak šum větráku ;)

Protože se to může rušit ale samozřejmě ať ho použije to byl jen můj názor jak bych to vyřešil já.A jinak ani nevim že se používají spínané zdroje v audiotechnice na nětkterých audiowebech spínané zdroje odsuzují každopádně možné to je ale já jsem zatím neměl žádný zesilovač se spínaným zdrojem vždy tam bylo silné trafo , silné diody a dobré kondenzátory třeba čtyři zapojené paralelně.Ale já jsem pořád zvyklí na ten pořádný transformátor a ta tíha mi vůbec nevadí naopak mě i těší.*smich*

S velkou slávou před takovými 30 lety přišla fy SONY s hodně silným zesíkem se spínaným zdrojem, být tam klasické trafo tak je to těžké jak sovětský barevný televizor Rubín kde bylo trafo snad 500W, takový zesík bych rozhodně tahat nechtěl *smich*

juldab*

V tech Rubínech byl toroid mezi námi velmi dobrej a u Sony to byl zesilovač třídy H kde se napětí měnilo v závislosti na výkonu

Rubínů bylo víc modelů a ne ve všech byl toroid a já nepsal, že by nějaké trafo bylo špatné, jen od určitých výkonů je zkrátka těžké a proti spínanému zdroji docela podstatně *smich*. Nevidím důvod proč by vadil v audiotechnice, odstínění a odfiltrování je podstaně snažší, jak z hlediska rozptylového pole transformátoru, tak zhlediska podstaně vyššího pracovního kmitočtu.

juldab*

Jedná se pouze o frekvenci zdroje. A taky o filtry. Když přesytíš výstupní tlumivku dostane se vysoká frekvece která je neslyšitelná na reprák a odpálí ho.

doplněno 25.08.11 23:24:

A mezi námi i v autě má zesilovač s napaájením na principu nábojový pumpy což je spínanej zdroj. Jak jinak by v autě sehnal nějakej výkon. Např typickej šváb TDA1560Q

No výstupní filtr neobsahuje jen tlumivku ale i kondíky - díky frekvenci s podstatně menší kapacitou. Vysoká frekvence,která se dostane na reprák jej přece neodpálí *smich*. Mnohem nebezpečnější pro reprák je neslyšitelná nízká frekvence až stejnosměrné napětí...

juldab*

Máš pravdu bylo to moc zjednodušené. Nespálý ho vysoká frekvence ale výkon o vysoké frekvenci.

doplněno 26.08.11 00:40:

A jestli myslíš že to zachrání nějakej Bušerot tak na to zapomeň. Ten to eště zhorší.

Stejně tak jej spálí jako jakýkoliv signál o vysokém výkonu který reprák snese a Bušerot tam taky není od toho...

doplněno 26.08.11 12:28:

omlouvám se a opravuji - ...který reprák nesnese...

hodnocení

0x

Jelikož je maximální odběr 15A, tak Vám jistě nebude stačit adaptér, který dodá třicetinu proudu ;) Trafo byste potřeboval asi takové new.e-conrad.cz/... k tomu usměrňovací můstek z diod stavěných na takový proud a filtrační kondenzáor s velmi velkou kapacitou.

rv*
hodnocení

0x

pokud budete pouštět velmi potichu, může to stačit. Jinak očekávejte zkreslení, výpadky, přehřátí trafa.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud jde o reprosoustavu,neboť nevím,co míníš výrazem "TUBA"tam žádný transformátor nepotřebuješ.V autě jseš odkázán na napájení ze sítě auta.Řídíš se údaji,které jsou na zesilovači.Tedy maximální výkon na výstupu a výstupní impedance.

JABRAKA

Jenže on je chce občas provozovat doma ;) No, aby stačil půlampérový zdroj, musel by poslouchat hodně potichu, jenže takový basák si ve špičkách dokáže říct o mnohem více proudu, a to určitě stačit nebude. S 5A zdrojem by to už mohlo být OK, ale chce to i ten kondenzátor kvůli rázovým proudům, které obyčejný adaptér opravdu neustojí.

A nebo je ještě možnost použít nějaký ATX zdroj z počítače, ten dá na 12V větvi většinou kolem 20A, takže tam už bych problém neviděl :) a nějaký kolem 500 Kč by měl stačit

A rušení co z něho půjde tipuju vyfouká větráček..?

Za ten zdroj samozřejmě taky filtr. Ale mám v praxi vyzkoušené: "no name"autozesilovač "800W"(čína), napájení ATX zdrojem, nějakej Forton 500W, reproduktory Pioneer, nevím typ, byly starší, a kupodivu to hrálo pěkně a bez rušení, a to tam žádnej filtr nebyl. Kdybych neměl odzkoušeno, tak to neradím ;) ale taky záleží zesilovač od zesilovače

doplněno 25.08.11 16:26:

tyhle to byly: arch4.okr.ro/...

mikihans:

ATX zdroj má samozřejmě filtr v sobě, a ten filtr filtruje nějakých 40kHz, které stejně nejsou slyšet, to není jako filtrovat 50Hz zvlnění z normálního usměrněného trafa ;)

Však já jsem jen reagoval na narážku uživatele hangar ;)

punker*
hodnocení

Dík za rady,použiju ten PC zdroj,ale jak to na něj napojím? je tam moc drátků*smich*

Žluté jsou +12V, černé jsou GND ;) takže žlutý na + zesilovače, černý na mínus :)

punker*
25.08.11 20:12
hodnocení

Dík moc :)

Zdroj ATX je v PCaktivován z matherboardu, při tomto použití je nutno proklemovat:

grafika3d.ic.cz/...

punker*
hodnocení

Tak ATX zdroj mám už doma...ale je tam 12V 25A nevadí to? když tuba má odběr 15A?

Tuba si vezme jen tolik, kolik potřebuje ;) 25A je zdroj schopný dodat, ne že ho násilně tlačí do zařízení ;) Myslím že tuba si běžně vezme tak kolem 5A při větší hlasitosti, těch 15A je opravdu jen špička, kterou si to určitě stejně trvale brát nebude. Nemusíte mít tedy strach to zapojit ;)

punker*
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]