Nejste přihlášen/a.
No na pc zdroj bych audio moc neprovozoval to už bych si raději koupil nějaké to trafo , usměrňovací můstek a dobrý kondenzátor.
A to jako proč? Silné zesilovače mívají spínané zdroje aby nebyly moc těžké...U PC ATX zdroje je na závadu leda tak šum větráku ![]()
Protože se to může rušit ale samozřejmě ať ho použije to byl jen můj názor jak bych to vyřešil já.A jinak ani nevim že se používají spínané zdroje v audiotechnice na nětkterých audiowebech spínané zdroje odsuzují každopádně možné to je ale já jsem zatím neměl žádný zesilovač se spínaným zdrojem vždy tam bylo silné trafo , silné diody a dobré kondenzátory třeba čtyři zapojené paralelně.Ale já jsem pořád zvyklí na ten pořádný transformátor a ta tíha mi vůbec nevadí naopak mě i těší.![]()
S velkou slávou před takovými 30 lety přišla fy SONY s hodně silným zesíkem se spínaným zdrojem, být tam klasické trafo tak je to těžké jak sovětský barevný televizor Rubín kde bylo trafo snad 500W, takový zesík bych rozhodně tahat nechtěl ![]()
V tech Rubínech byl toroid mezi námi velmi dobrej a u Sony to byl zesilovač třídy H kde se napětí měnilo v závislosti na výkonu
Rubínů bylo víc modelů a ne ve všech byl toroid a já nepsal, že by nějaké trafo bylo špatné, jen od určitých výkonů je zkrátka těžké a proti spínanému zdroji docela podstatně
. Nevidím důvod proč by vadil v audiotechnice, odstínění a odfiltrování je podstaně snažší, jak z hlediska rozptylového pole transformátoru, tak zhlediska podstaně vyššího pracovního kmitočtu.
Jedná se pouze o frekvenci zdroje. A taky o filtry. Když přesytíš výstupní tlumivku dostane se vysoká frekvece která je neslyšitelná na reprák a odpálí ho.
doplněno 25.08.11 23:24:A mezi námi i v autě má zesilovač s napaájením na principu nábojový pumpy což je spínanej zdroj. Jak jinak by v autě sehnal nějakej výkon. Např typickej šváb TDA1560Q
No výstupní filtr neobsahuje jen tlumivku ale i kondíky - díky frekvenci s podstatně menší kapacitou. Vysoká frekvence,která se dostane na reprák jej přece neodpálí
. Mnohem nebezpečnější pro reprák je neslyšitelná nízká frekvence až stejnosměrné napětí...
Máš pravdu bylo to moc zjednodušené. Nespálý ho vysoká frekvence ale výkon o vysoké frekvenci.
doplněno 26.08.11 00:40:A jestli myslíš že to zachrání nějakej Bušerot tak na to zapomeň. Ten to eště zhorší.
Stejně tak jej spálí jako jakýkoliv signál o vysokém výkonu který reprák snese a Bušerot tam taky není od toho...
doplněno 26.08.11 12:28:omlouvám se a opravuji - ...který reprák nesnese...
Jelikož je maximální odběr 15A, tak Vám jistě nebude stačit adaptér, který dodá třicetinu proudu
Trafo byste potřeboval asi takové new.e-conrad.cz/... k tomu usměrňovací můstek z diod stavěných na takový proud a filtrační kondenzáor s velmi velkou kapacitou.
Pokud jde o reprosoustavu,neboť nevím,co míníš výrazem "TUBA"tam žádný transformátor nepotřebuješ.V autě jseš odkázán na napájení ze sítě auta.Řídíš se údaji,které jsou na zesilovači.Tedy maximální výkon na výstupu a výstupní impedance.
JABRAKA
Jenže on je chce občas provozovat doma
No, aby stačil půlampérový zdroj, musel by poslouchat hodně potichu, jenže takový basák si ve špičkách dokáže říct o mnohem více proudu, a to určitě stačit nebude. S 5A zdrojem by to už mohlo být OK, ale chce to i ten kondenzátor kvůli rázovým proudům, které obyčejný adaptér opravdu neustojí.
A nebo je ještě možnost použít nějaký ATX zdroj z počítače, ten dá na 12V větvi většinou kolem 20A, takže tam už bych problém neviděl
a nějaký kolem 500 Kč by měl stačit
Za ten zdroj samozřejmě taky filtr. Ale mám v praxi vyzkoušené: "no name"autozesilovač "800W"(čína), napájení ATX zdrojem, nějakej Forton 500W, reproduktory Pioneer, nevím typ, byly starší, a kupodivu to hrálo pěkně a bez rušení, a to tam žádnej filtr nebyl. Kdybych neměl odzkoušeno, tak to neradím
ale taky záleží zesilovač od zesilovače
tyhle to byly: arch4.okr.ro/...
mikihans:
ATX zdroj má samozřejmě filtr v sobě, a ten filtr filtruje nějakých 40kHz, které stejně nejsou slyšet, to není jako filtrovat 50Hz zvlnění z normálního usměrněného trafa ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.