Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trafo ze svářečky

Od: david63* odpovědí: 4 změna:

Zdravim

včera jsem sehnal starou svařečku ale měla spálenej primár a nevim jakym drátem to nejlíp navinout na obyčejné trafo výstup cca 24V bych chtěl mít na výstupu nemáte někdo zkušenosti s tímto?

díky za odpověd

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

1x

Konstrukce transformátorů je dána především jeho jádrem.Velikost mezery v jádře,kde bude umístěno vinutí,omezuje maximální proudové zatížení.U svářecího trafa si vystačíš obvykle se třemi závity na 1 V To bude platit pro primár i sekundár.Ne tedy co říká mira.Pokud budeš opravovat ten spálený primár,tak je nejlépe spočítat odmotané závity drátu.

JABRAKA

Přeji hezký den. P."jabraka" co říkám špatně? Podle mě , chceme-li na výstupu - sekundáru , tranformátoru mít max. bezpečných 40 V a na přívodu - primáru je 220 V , je zde převod 5,5 - což dává podle Vašeho (3závity na 1V) primát 660 závitů a sekundár 120 závitů.To je v podstatě totéž , jak píši já . Já jsem pouze neuvadl doporučený počet závitů na 1V. Tedy moje vysvětlení je obecnější a platí pro jakýkoliv počet závitů primáru transformátoru , který budeme mít k dispozici..Bude-li mít primár např.1 000 závitů , sekundár bude muset mít cca 1000 : 5,5 =181 závitů , pro výstup 40V.miro

buss
hodnocení

0x

Info o 24 V je mááálo, jaký proud? Svařovací trafa jsou trošku mimo běžných, při vysokém proudu padá napětí. Pro běžná trafa jsou vzorce jak je spočítat, na intu je toho dost. O trafosvářečkách je např. zde svarbazar.cz/... svarforum s j. Existují sice i svářečky/nabíječky. Odmotat původní primár, spočítat závity a dát drát o menším průměru, ovšem podle odběru.

hodnocení

0x

Pro dobré zapalování oblouku je doporučováno co nejvyšší napětí na prázdno max. však bezpečných cca 40 V. Moderní trafosvážečky mají výstuponí napětí velmi nízké , které se zvýší okamžitě při pokusu zapalit svařovací oblouk. Vinutí jednofázového primáru musí mít cca 5 až 6x více závitů než sekundár..Průřez drátu se volí podle předpokládaného odebíraného proudu. Na velikost svařovacího proudu transformátoru má rozhodující vliv průřez jeho jádra .miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]