Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vybrat sluchátka?

Od: seznammih* odpovědí: 16 změna:

Přeji dobrý den

Podle čeho si "audio maniak" vybírá sluchátka v prodejně? Já si dycky vybírala sluchátka spíše podle značky, typy sluchátek a vzhledu :D a u některých poznám, že je zvuk strašnej (Hama za 39 kč) nebo jestli je zvuk pěknej, čistej a hlavně nerozbijí se mi po třech měsících, jako sehnnheiser za 600 nebo kolik stály už :) (mám je furt). Pak je otázka, jestli je ten zvuk opravdu objektivně čistej, nebo je čistej jen pro někoho, kdo celou dobu používal šitský sluchátka.

Vybírala bych si asi podle toho furt, ale v poslední době za mnou lidi chodí, abych jim pomohla vybrat ty správná sluchátka, ale když kouknu na obal sluchátek a na jeho parametry, tak mi to naprosto nic neříká :D

poradíte mi, na co mám jako zákazník koukat, pokud vyžaduju čistý kvalitní zvuk , které budou hrát nahlas a jak při vysoké hlasitosti, tak potichu budou hrát dobře? že to ještě potom záleží i na mp3 samotné je jasné.

A prosím - jsem typická holka, která elektronice rozumí jak koza petrželi :D takže rosím srozumitelně, jasně a jako pro blbečka, nebo jak pro malý děcko :D

doplněno 21.08.11 12:41:

Mám na mysli ty malá sluchátka do uší, takový ty pecky (né ty špunty, jde zvuk je až u bubínků) né ty veliký klasický.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

V podstatě nechápu co chcete poradit...

Nejdříve si stanovte nějaký cenový limit, který je pro Vás maximální.

Pak si vezměte do prodejny CD se skladbou co máte perfektně naposlouchanou...a tam porovnávejte která ze sluchátek v dané třídě hrají podle Vás nejlépe.

Prodejna by samozřejmě neměla být v supermarketu, kde hraje z amplionů reklama...Daleko lepší je klidná zastrčená prodejna, nebo HiFi studio (tedy za předpokladu, že Vás finanční limit není max.500Kč).

Cena kvalitních sluchátek začíná někde na 3500Kč a výše..

Na druhou stranu, pokud chcete poslouchat hip hop v tramvaji cestou ráno do práce, pak je v podstatě jedno co koupíte.

Mám doma i jedny sluchátka z roku 1992 /Sony MDR-V3 - tehdejší cena 1250Kč/...a hrají i dnes špičkově (dnes by jejich cena byla ovšem trojnásobná), pak mám druhé...za 6500Kč (Sennheiser HD560II Ovation), tak jsou ovšem ještě o třídu lepší ale také 2x větší, takže např. do tramvaje, na kolo...či na procházku dost nevhodná.

Pak také záleží na tom, jak dobrý máte sluch..., pokud Vám končí slyšitelný rozsah na 14kHz, pak pro Vás extra drahá sluchátka také nemají moc smysl.

To ale musíte vědět Vy, co slyšíte...a jak mezi jednotlivými výrobky vnímáte (či nevnímáte) rozdíl.

seznammih*
hodnocení

No já myslela takové ty špunty do uší klasické, né ty veliké. Cena nehraje roli, ale kolem těch 500 je tak nějak standart.

Poslouchám všechnomožný, ale Hip Hop u mně teda opravdu nenajdete. Spíše poslouchám tvrdou muziku a muziku, která se nehraje v rádiích. Jak se tomu nazývá mainstream, nebo udnerground? :))

ehm neumím si představit, jak moc je rozsah 14kHz, ale sluch mám takovej, že mám ráda hlasitou hudbu a textům v tichou hudbou nerozumím.

Ještě jsem neslyšel žádné "špunty" co hrají dobře...tedy podle mých měřítek.

Takže v oblasti špuntů Vám bohužel neporadím.

seznammih*
hodnocení

Tak jinak - klasická sluchátka používáte na doma, nebo na cestu někam?

Pokud používáte na cestu někam, jaká sluchátka byste mi doporučoval? Zkoušela jsem jednou takový špunty, co se zavedou až k bubínku a byl to hnus. Jsem dobře neslyšela muziku, ale svoje otřesy a z basů mi dunělo v hlavě ještě druhej den. Potom jsem zkoušela takový s klipy za uši. To jsem měla však pocit, že okolí slyšelo víc mojí muziky, než já a ještě jsem slyšela okolní rachot. Nejvíce jsem spokojená s pecky, ale klidně vyzkouším i jiné typy. Klasické typy jsem nějak nezkoušela, protože co jsem vyzkoušela v obchodě na hlavu. tak mi to akorát padalo, svěděli mi po chvilce uši, ale zvuk jsem nezkoušela. Nevěděla jsem, že je možnost zapojit si vlastní mp3 a navíc jsou docela nepraktické - těžko si je strčím do kabelky, kde se mi sotva vejdou moje osobní věci :)

sluchátka na doma na ty taky přemýšlím, že bych si je pořídila, ale není to momentálně to, co bych potřebovala.

dzordz*

Ve specializovaných prodejnách vás sluchátka určitě nechají vyzkoušet, i ty pecky, které chcete, ale u intraaurálních se možná budou vzpírat, pokud zrovna nebudou mít náhradní koncovky přímo na zkoušení.

Asi nejdůležitějším je subjektivní pocit, jak moc se vám jejich zvuk bude líbit. Pak také záleží na frekvenčním rozsahu a na čistotě jejich podání. Pokud chcete realistický zvuk, neberte ty, co mají bass boost, extra bass a podobně, i když i to závisí na osobních preferencích.

Z těch, co jsem osobně slyšel a zkoušel, jsem si vybal q-jays (to jsou ty intraaurální, co se zasunou až do zvukovodu), 20Hz-20kHz, 119€, mají dvoupásmový reproduktor, basy obvykle nutno trochu zesílit na ekvalizéru, celkové podání zvuku naprosto precizní a čisté, v téhle cenové skupině mi připadaly lepší než srovnatelné sennheiser a horší než srovnatelné ultimate ears (ty byly ale dražší, o dost). Nevýhodou asi tak cena a obvyklé nevýhody těch intraaurálních (menší rozsah, šum při šoupání kabelu o límec košile, nutná údržba).

Matka měla dřív panasonic RP-HJE180 (klasické špunty), 6Hz-25kHz, cena něco přes tisícovku, ty se mi ale zvukově nelíbily vůbec. V červnu jedno přestalo hrát, tak je reklamovala a vyměnila za sony MDR-EX300SL, 5Hz-24kHz, za 990, je to takový mix mezi špunty a těmi druhými, v podstatě větší reprák jako u špuntů, z kterého jde ta gumová koncovka pro zastrčení do ucha. Mno a musím říct, že bych se do nich hned zamiloval, jsou to snad nejlepší sluchátka, jaká jsem kdy slyšel (teda krom těch ultimate ears, ale ty stojí tak 6x víc), a to i v porovnání s těmi velkými na uši zvenku :)

doplněno 21.08.11 13:21:

K vašemu příspěvku výše - u těch vnitřních dost záleží na tom, jak vám přesně který model sedne, někdy ani změna velikosti koncovky nemusí pomoct, budete pořád slyšet špatně nebo vás z toho bude bolet hlava. Na některé se místo silikonových návleků dají koupit pěnové, které pasují líp a ten pocit s nimi je jiný. Já mám už čtyři roky ten první typ a nemůžu si stěžovat.

hodnocení

0x

Kvalita zvuku je dost subjektivní vjem. Sluchátka bych nekupoval podte toho, kolik stojí a jak vypadají (konstrukce ale má taky co říct) ale podle toho, jak hrají. Tedy ať si zákazník vezme s sebou do prodejny svůj oblíbený žánr muziky a vyzkouší několikery sluchátka. Pak se může sám rozhodnout. Údaje na neznačkových sluchátkách jsou často zavádějící a smyšlené.

seznammih*
hodnocení

To jako zabalený sluchátka mám rozbalovat jo? :D Nebo to jsem nevěděla, že mi můžou prodavači nabídnout k odzkoušení

hodnocení

0x

Já doporučím něco z těchto stránek:

alza.cz/...

když si tady vybereš pecky, které mají napsán frekvenční rozsah 6-23 000Hz tak neuděláš chybu. Jsou odzkoušené a ze všech výrobců jsou jednoznačně nejlepší. Kdo si je pořídil tak je maximálně spokojen. Najde se plno chytrolínů, kteří budou tvrdit, že ten frekvenční rozsah je mimo možnosti lidského ucha, ale ono se to tak brát nedá a nebudu teď tady rozebírat proč. Ty sluchátka hrají opravdu bezkonkurenčně dobře a hlavně mají téměř nezničitelný kabel, což se o většině sluchátek od věhlasných firem (a tímpádem podstatně dražších) říci opravdu nedá.

doplněno 21.08.11 14:09:

pro martincakl:

dobré špunty ničím nenahradíš - nemají čím zničit zvuk, když dobrá membrána přenáší akustický tlak téměř přimo na bubínek, ale přesvědčovat tě nebudu :). Creative k nim jednoznačně patří, strčí do kapsy kdejaké drahé značkové věhlasné krámy :)

jofa*

Přidám jeden typ na špičková sluchátka (pecky). Sice trochu dražší, ale zvuk přímo excelentní. bontonland.cz/...

Vsadím se, že se u nich při troše horšího zacházení přeruši tak do půl roku kablík, to u Creative nehrozí :).

seznammih*
hodnocení

Děkuji za odpovědi, ale já momentálně nesháním žádná konkrétní sluchátka. Mě jen zajímá, podle čeho se dá v obchodě vybrat kvalitní sluchátka *hi*

No podle toho jak budou vyhovovat, ale to platí pro všechno *smich*. Já doporučil konkrétní firmu, protože svojí trvanlivostí a bezporuchovostí a kvalitou zvuku překonaly několikanásobně dražší KOSS s doživotní zárukou. A doživotní záruka je opravdu k ničemu a otravná když se to musí každého půlroku dávat opravit.

jofa*

bmbx: Mám v šuplíku asi deset různých sluchátek a kablík k těmto sluchátkám je úplně o něčem jiném. Je poměrně tuhý, zřejmě s nějkým ocelovým lankem, či jak to mají dělané. Josef.

no, tuhý kablík není žádná záruka tvanlivosti a navíc je u takových sluchátek dost nepohodlný. Creative jej mají až neuvěřitelně měkkoučký a vydrží opravdu moc - prověřeno několika lety a několika uživateli. Taky mám sluchátek plný šuplík...*smich*

hodnocení

0x

Já jen co sluchátek se týče doporučím u někoho kdo bude hledat něco co lze zavrtat do uší ale má to zcela odlíšný tvar od většiny výrobců a hraje to relativne dobře i při rychlé jizdě na kole doporučím toto.. top-top.cz/...

A jak psali jiní je to vše individuální.. pomoct mohou asi nejvíce recenze na netu ale ty jsou většinou u sluchátek s min, cenou 1k czk

raadek*
Je to seznammih docela složité zaměřit se na nějaké údaje napsané na obalu. Každý máme různou kmitočtovou křivku slyšitelnosti a každá sluchátka mají jinou kmitočtovou křivku reprodukce. Samozřejmě také záleží na zdroji zvuku, který ještě více zvuk zkreslí. Prostě si poslechněte různá sluchátka a vyberte ty subjektivně nejlepší. Mě osobně vyhovují pecky Sony. R.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]