Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obrazovka televize

Od: miro® odpovědí: 12 změna:

Dobrý a příjemný den.Chtěl bych si ověřit svůj názor na zobrazování obrazu na stínítku televize. Obrazovka televize ať klasická , LED a nebo plasma , bez ohledu na přijímaný signál ( analog a nebo digi) potřebuje pro konečné zobrazení na stínítku , analogové a nebo digitální informace.Je to stéjné i u monitoru PC , případně dalších zobrazovacích jednotkách , telefon a pod. Děkuji. miro

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

0x

Slovní spojení LED (nebo plasma) obrazovka je nesmysl. Obrazovka je obrazovka, LED je LED, LCD je LCD a plazma je plazma... Totéž se stínítkem, stínítko je pouze u obrazovky (CRT). Ale jestli dobře chápu dotaz, zajímá Vás, jaký signál budí jaký zobrazovač - u starých obrazovek je to analog, u novějších a všech LED, LCD a plasma pak digitál...

hodnocení

To platí i tehdy , příjímá-li se signál výhradně analogový? Jaký je výstupní signál z DT tuneru televizoru a nebo ze settopboxu - digitální a nebo analogový? Mě by to zajímalo- děkuji miro.

doplněno 19.08.11 17:37:

V případě příjmu analogového signálu npř. plasmou nebo LCD televizí , by anal.signál musel televizor převést do digitální formy.

Ze set top boxu leze analogový signál ze SCART konektoru, digitální signál je v HDMI.

cepagis*

Něco jiného je příjem signálu - ten je buď analog nebo digitál, ale to se týká kódování přenosu informace. Ale zobrazování absolutně nesouvisí s příjmem. Staré televize s obrazovkou (neboli CRT) vykreslovaly signál analogově, v podstatě rozsvícení toho kterého bodu bylo zapříčiněno intenzitou paprsku, který dopadl na stínítko (luminofor). Tento signál byl spojitý. Moderní CRT a ostatní zobrazovače pracují již na digitální bázi (nemusí to být nutně I / 0 - bod svítí nebo nesvítí, ale více hladin, což znamená více barev). Vzato do extrému, i starodávná televize s předřazeným STB může přijímat digitální signál, který nakonec vykresluje analogově.

hop®

Cepagis, souhlasím, ovšem s výjimkou poslední věty!

Cituji: Vzato do extrému, i starodávná televize s předřazeným STB může přijímat digitální signál, který nakonec vykresluje analogově. NE, starodávná TV neumí a tedy nemůže přijímat digitální signál, proto tam je ten předřazený STB, který ten digitální signál přijímá, a převádí do analogového. Sorry, ale toto už není extrém, to bych nazval jako zavádějící informaci (i když to je pro někoho pouhé "slovíčkaření"). Trošku analogie: Dříve, po rozšíření vysílání Československé televize na dva programy si také každý musel ke starší televizi koupit konvertor, protože televize "uměla" pouze 1. až 12. kanál. TV mohla zobrazovat 2. program, ale neuměla jej přijímat, proto musel být předřazen ten konvertor.

cepagis*

Ale Hope, vždyť tak jsem to myslel*smich* Říkám, že když si před stařičký Ametyst koupíš STB (to je ten konvertor), tak budeš přijímat digitál a zobrazovat jej analogově. Ale možná jsme se špatně pochopili...

hop®

Nechci Tě podceňovat a věřím, že jsi to myslel správně. Ale když ještě zkrátím moji citaci z Tvé odpovědi, tak z toho fakt vyleze nesmysl, kvůli kterému jsem se ozval! *smich*

"starodávná televize může přijímat digitální signál" *stop*

cepagis*

Ale Hope, to co jsi uvedl jsem nikdy nenapsal, to je vytržené z kontextu*smich* Já tvrdím že "i starodávná televize s předřazeným STB může přijímat digitální signál, který nakonec vykresluje analogově." Možná jsem mohl napsat soustava STB a staré televize. Ale víc neustoupím*frajer*

hodnocení

Děkuji za názory . Z těchto jsem ale jednoznačně , jako laik, nepochopil , jaká modulace kmitočtu - dogi a nebo anal. (spojitý ).- vyklresluje obraz na obrazovce u LCD , plasma a pod. Je rozdíl , je-li set top box externí a nebo digi tuner uvnitř trelevize , což podle mě je interní set top box? Děkuji . miro

cepagis*

Zjednodušeně: Příjem signálu je proces A, pak je ještě několik procesů uvnitř TV (demodulace, dekódování,...), nazvěme je třeba B-Y. No a proces Z, ten poslední, je vykreslování na stínítko (v případě obrazovky) nebo zobrazování jiným zobrazovačem (LCD, LED...) No a každý z těchto procesů může být buď analogový nebo digitální. Před třiceti lety byl celý řetězec analogový, před deseti kombinovaný, teď je vše v digitálu... Takže máte pravdu, STB je vlastně digitální externí tuner, který převádí digitální vstupní signál z antény na analog staré TV, která jej dokáže zpracovat. Interní digi tuner uvnitř televize přijímá digitální signál a dále s ním pracuje jako s digitálním.

doplněno 20.08.11 10:17:

Ještě z praxe: když jsem si před patnácti lety kupoval kapesní rádio, začaly letět ta digitální. Nejednalo se samozřejmě o příjem digitálního signálu, ale o digitální ladění (PPL smyčku). Pak začaly letět digitální CRT monitory. Neuměly přijmout digitální signál (neměly digitální vstup), ale ta digitalita byla v tom, že namísto koleček na nastavení jasu a kontrastu byly najednou "čudlíky"... pak první telefony bývalého Eurotelu (síť NMT) - přenos analogový, ale některé procesy digitální. Takže když se rozlišuje analog nebo digitál, musí se vždy uvést, kterého procesu se to týká...

hodnocení

Ten můj dotaz se týká , uplně toho posledního procesu - vykreslování obrazu na zobrazovací jednotce. miro

cepagis*

Dnes již vše digitálně - každá barva má svůj kód (seskupení jedniček a nul). Zobrazovače LED, LCD, OLED, plasma... ani jinak pracovat neumí. Prostě svítí nebo nesvítí. Většinou se vychází ze tří barev (RGB), takže třeba ta plasma má tři komůrky vedle sebe a podle povelů se "rozsvěcí". Podobně ostatní zobrazovače. Nevýhodou zrovna té plasmy je to, že rozměr komůrky pro zažehnutí plynu nelze donekonečna miniaturizovat, proto se plazmy vyrábějí až od větších úhlopříček.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]