Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

PIR čidlo pohybu a LED žárovka

Od: zdimera odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

chci se zeptat,proč některá čidla pohybu neumí pracovat s LED žárovkou? Mám čidlo firmy Hutermann,které s klasickou žárovkou pracuje normálně,LED žárovku taky normálně sepne,ale neumí ji vypnout,žárovka místo aby zhasla,začne blikat.Na internetu jsem ale viděl spoustu čidel u kterých je přímo napsáno:Spíná spolehlivě i LED žárovky,čímž je doufám myšleno,že je umí i vypnout:).V čem je problém?Děkuji.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lerak*
hodnocení

2x

Největší pravděpodobností je problém v malé spotřebě. Protože se jedná o zařízení s triakem, tak nedochází k rozepnutí. Triak zůstane přidržen i malým proudem.

zdimera

Nakonec me napadlo napsat primo do fy Hutermann,kupodivu hned odpovedeli.Takze spinaci prvek je skutecne rele,ale problem je v tom,ze paralelne ke kontaktu rele je jako ochrana zapojen zhaseci kondenzator.No a maly proud prochazejici pres tento kondenzator staci udrzet LED zarovku sepnutou i kdyz rele rozepne.Nabidli ze zdarma v servisu kondenzator vyndaji,cimz by to melo fungovat i pro LED(cidlo je v zaruce).Takze dekuji moc vsem za odpovedi a uzaviram tema,diky

hop®
hodnocení

0x

Jednodušše řečeno v principu funkce a zapojení. Pro porovnání uvádím parametry dvou těchto čidel.

doplněno 14.08.11 01:22:

...první typ je vlastně napájen proudem, který prochází přes zhasnutou žárovku. U LEDek či zářivek je tento proud tak malý, že je nutné přivést k čidlu i nulák a svítidlo je pak spínáno relátkem...

doplněno 14.08.11 01:25:

...podobné rozdíly jsou i mezi elektronickými stmívači...

PIR čidlo pohybu a LED žárovka
zdimera
hodnocení

Jestli tomu dobře rozumím,čidlo které má zapojený i nulák (3vodič.zapojení) a spínací prvek je relé by mělo umět spínat i LED žárovku? Mé čidlo připojený nulák má a spínací prvek je pravděpodobně relé,nebot při spínání je slyšet charakteristické cvakání a přesto LEDku neumí...

hop®

Podrobnosti o Vašem čidlu se dají dohledat, pokud upřesníte typ. Blikání méně kvalitních LEDek či úsporek je možná trošku na jiné téma, občas bývá způsobeno indukovaným napětím v delších přívodních kabelech. Zkoušel jste čidlo vyřadit a zapojit pouze s vypínačem? Chyba nemusí být ve snímači...

zdimera
hodnocení

Tak jsem zkusil LED žárovku spínat vypínačem a vše funguje tak jak má,což jsem si i myslel,protože žárovku mám už delší dobu a svítil jsem s ní v lustru a v lampičce bez žádných problémů,tak nevím...

zdimera
hodnocení

Jinak čidlo je Hutermann typ Cell K2 a v návodu kněmu jsou závady a možné příčiny.Jako první závada je uvedena právě ta moje a jako jedna z možných příčin je že ve svítidle je žárovka s nižším či vyšším příkonem než je povoleno v technických parametrech.No a vtechnických parametrech žárovka do 1200W a zářivka do 300W,spodní hranice není uvedena.

buss

no a u toho prvního je uvedeno 40 - 300 W

hop®

Při specifikaci technických parametrů pravděpodobně podcenili minimální možný odběr žárovky... *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]