Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypadne proudový chránič při připojení antény

Od: jenyk® odpovědí: 18 změna:

Přátelé kamarádi. Mám problém se kterým si nějak nevím rady a hlavně mě to nějak hlava nebere. U synovce na hotýlku jsme měnili starou CRT televizi za LCD. Televizi jsem dal normálně do zásuvky a připojil anténu a v tom okamžiku vypadnul proudový chránič. Zapojení do jiný zásuvky ve stejným pokoji - stejný výsledek. Přenesl jsem televizi do jinýho pokoje a vše normálně fungovalo. Jen tak ze zajímavosti jsem přenesl televizi zpátky do původního pokoje a zase samozřejmě po připojení antény vypadnul proudový chránič. Když jsem natáhnul z vedlejšího pokoje prodlužovák tak vše normálně funguje. Není tu někdo znalej kdo ví v čem by mohla být chyba?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

tvoj problem sposobuje galvanicke spojenie, ktore musis odstranit. Na to posluzi napr. toto. Je toho na trhu hodne.

alza.sk/...

hop®
hodnocení

0x

1) Zásuvky v "problémovém" pokoji jsou zapojeny přes chránič, který vypadává?

2) Zásuvky ve vedlejším pokoji jsou zapojeny přes chránič? Jsou na stejném okruhu jako "problémový" pokoj?

3) Máte na anténě zesilovač? Pokud ano, jak je napájen?

hodnocení

Ano, chránič je jeden pro patro, každej pokoj má svůj jistič. Takže chránič je stejnej na obou pokojích. Jestli má anténa zesilovač netuším neb jsem tam u toho nebyl a zjistím to nejdříve zítra. Ale vzhledem k tomu, že jsou antény rozvedeny asi na dvacet míst, předpokládám, že tam asi nějaký zesilovač bude.

hop®

Nejdříve mne napadla možnost chybného připojení zdroje zesilovače antény, ale jak nad tím přemýšlím, je spíše pravděpodobnější závadou nějaký svod v nové TV mezi uzemněnou anténou a napájecí částí TV, který je na hranici vybavovacích parametrů chrániče. Zkoušel jste jiné pořadí zapojení? Například při zapojené TV i anténě nahodit chránič, či nejdříve zapojit anténu do TV a pak TV do zásuvky? Případně, máte-li měřák, zkusit změřit případné napětí mezi vnějšími (obvodovými stínícími)kontakty anténních konektorů (zásuvky a zástrčky).

zkrat*

Znamená to, že oba pokoje jsou zapojené za jedním společným proudovým chráničem a každý pokoj má vlastní zásuvkový okruh s jističem? Pak je problém někde v instalaci za jističem pro ten postižený pokoj. Jak je udělaná elektroinstalace v tom pokoji? Dvouvodičová nebo už třívodičová, jestli třívodičová, není někde spojený nulák a zemnící kolík? Nevyskytuje se tam nějaký prodlužovák domácí výroby - buď jen dvoužilový nebo zapojený s propojením nulové zdířky a zemnícího kolíku? Jiné spotřebiče připojené do stejné zásuvky chránič nevyhazují?

hodnocení

Ano, oba pokoje jsou za jedním společným chráničem a každý pokoj má svůj zásuvkový okruh se svým jističem. Když je instalace přes chránič tak asi bude třívodičová, ne? Když dám samotnou televizi do zásuvky tak normálně jde, ovšem jakmile připojím anténu vypadne chránič.

zkrat*

Třívodičová by měla být. Ale už jsem to viděl i s dvouvodičovou verzí - majitel si udělal novou rozvodnou desku s chráničem a pak se hrozně divil, proč mu vypadává. A viděl jsem i spoustu prodlužováků domácí výroby, buď čistě dvouvodičových nebo s propojením nulové dutinky a zemnícího kolíku a tak se raději hloupě ptám.

Píšete, že když připojíte TV na prodlužovák z jiného pokoje, je to v pořádku - i s připojenou anténou? Jestli ano, pak bych hledal nedotažený spoj na nulovém (světle modrém) vodiči, případně nějaké propojení mezi ním a žlutozeleným ochranným vodičem, může to být klidně i naříznutá izolace vodičů v krabicích - na vybavení chrániče stačí i větší svodový proud.

hodnocení

Aby bylo úplně jasno, když dám v prvním pokoji televizi do zásuvky normálně jde pustit, samozřejmě jelikož není připojená anténa je vidět pouze zrnění. Jakmile připojím anténu spadne chránič. Odnesu televizi do vedlejšího pokoje funguje i s anténou. Když televizi vrátím do původního pokoje a z druhýho pokoje natáhnu prodlužovák můžu ji v původním pokoji dát klidně na anténu a televize funguje jak má. Jedná se LCD Sharp, a má připojovací šnůru stejnou jako třeba počítače, na všechny tři fousy.

mkat*
hodnocení

0x

Skus zistit kde je antenny zosilovač a odpoj ho od siete(230V).Potom skus zapnut telku a pripoj antenu.Skus ešte dat opačne zastrčku do zasuvky.

Ja som mal podobny pripad ked som zapol telku a antenu som položil na zabradlie balkona vyhodilo mi istič.Ale nie stale,zaležalo ako som mal vloženu vidlicu v zasuvke.Balkon bol asi ukostreny a ked som mal opacne vidlicu v zasuvke tak som mal na kostre telky fazu,preto vyhadzovalo istič.Budeš mat niečo podobne.

lui*
hodnocení

0x

Vlado: To co navrhuješ je sice řešeni problému na který se tazatel ptal. A tím by to mohlo skončit. Problém nejspíš způsobuje spínaný napájecí zdroj TV. Proč, to by bylo na delší vysvětlování.

Jenyk: Nicméně: Ale v jedné z těch zásuvek je něco špatně. Já to tipuju spíš na tu která ten chránič nevyhazuje. Zatímco ta druhá, funguje správně a vybaví chránič, tak jak má, ta první ho nevybaví. Já tipuju na zkrat mezi PE a N, tedy mezi zelenožlutým a modrým. Nežádoucí napětí na kostře TV, nejde mimo chránič vodičem PE ale N vodičem zpět a chránič nevybaví. Já bych doporučil kontrolu zapojení zásuvek elektrikářem.

snazil som sa len drzat temy.

Ak by bol skrat medzi spominanymi vodicmi, prudovy chranic vybavi okamzite. Nieco ale v poriadku nebude, s tym suhlasim.

hop®

Lui, pokud by byl zkrat mezi PE a N, chránič by vybavil po připojení TV (nebo jiného spotřebiče). Ne až při pokusu a připojení antény...

lui*

HOP: No já si myslím, že právě tím připojením antény dojde teprve k připojení na PE. V té zásuvce(okruhu zásuvky) co nevyhazuje chránič, je podle mě na PE něco-někde špatně.

Vlado: promiň jestli to tak vyznělo, se omlouvám. To nebyla kritika na tebe. Naopak. Dobrá rada v té situaci. Já se jen dál snažil upozornit ne to další, co nebylo předmětem dotazu.

zkrat*

Myslím, že něco špatně může být i v tom okruhu, který chránič vyhazuje. I když tady by asi muselo jít už o kombinaci dvou závad - spojení PE a N a přerušený PE někde mezi tím spojením a rozvodnicí. Stará crt tv problémy nepůsobila (a nedělal by to ani jiný spotřebič s jen dvoupólovou vidlicí), protože ty jsou připojené dvouvodičově (L, N), ale po připojení TV s třívodičovým přípojením se uzavře okruh přes uzemění antény. Dokonce by v takovém případě fungovaly i všechny třívodičově připojované spotřebiče - dokud by nebyly nějak spojené s jiným uzeměním. Jen by nefungovala ochrana proti dotyku...

hodnocení

0x

Zdravím.

U mnoha např. pozemních dig. přijímačů se objevuje na antením konektoru napětí, možná je to stejný případ jako u zmíněného televizoru. Zkuste vypnout v přijímači napětí pro napájení předzesilovače. Možná (!) to bude ten problém.

hop®

Ano, proto jsem mimo jiné doporučoval i změřit napětí mezi TV a anténou... *nevi*

ferda60*
hodnocení

0x

Jen tak cvičně bych zkusil spojit přímo konektor od antény (stínění - vnější vodič) s ochranným kolíkem v zásuvce, zkrátka z toho "vynechat televizi". Pokud to vypadne i takhle, je chyba v elektroinstalaci toho pokoje.

davo20
hodnocení

0x

Zdravim.Mám stejný problém přestěhoval jsem se do noveho bytu zapojil televizi do zasuvky ale kdyz jsem zapojil antení kabel tak mi to vyhodilo hlavní jistič.Vubec si s tim nevím rady a nemuzu prijid na to co by to mohlo bejt :( dokonce jsem si nechal namontovat novou zasuvku od kabelovky a kdyz tam zapojim antení kabel s televize tak to hned vyhodi pojistky :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]