Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plosný spoj

Od: pajec odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, potřeboval bych poradit s timto: hw.cz/... jedná se o to že nevím jaké mám použít LED diody (myslím tím že nevím napětí těch LED) a ještě z jakého obchodu to objednat. Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

Napětí různých barev LED lze najít na internetu, ale nějak jsem si nevšiml, že by o něm v článku byla zmínka. LED můžeš koupit třeba zde. A nezlob se, ale tento dotaz je podle mne naprosto zbytečný. O LEDkách je toho na internetu hodně, obchodů je taky dost, stačí do vyhledávače zadat "prodej elektrosoučástek"...

mkat*
hodnocení

0x

Musiš si kupiť 5 mm zelenu ,červenu a žltu ledku.A malo by to byť v pohode.Každa farba ma trochu odlišne napetie.Tak ich musiš aj zapojiť podla farieb ,aby to spravne fungovalo.

jabraka*
hodnocení

0x

Pro indikaci dosaženého napětí bych zvolil dvoubarevnou diodu,u níž lze překlopení barvy nastavit právě přivedeným napětím.Při poklesu napětí aku obvod zareaguje změnou barvy světla.-

JABRAKA

pajec
hodnocení

takže na to napětí při koupi těch LEDek nemusím koukat?

praivo*

V tomto případě ne.

doplněno 11.02.13 17:39:

A co takhle hledat? Najít tohle trvalo míň času než napsat tenhle příspěvek...

doplněno 11.02.13 19:44:

Diodu bez polovodičů jsem teda ještě neviděl, germaniovou taky ne. To snad nebyly ani ty staré LQ 100 (ještě je někde mám, jsou starší než já).

pajec
hodnocení

a mohl byste mi říct jaké teda to napětí je?

vilfein*

Záleží na jejich barvěm červená má okolo 1,6V, modrá může mít až 3,5V... Velikost úbytku napětí na LED je ovlivněno materiálem, ze kterého je patřičná LED(ale i obyčejná polovodičová - Si, Ge...) vytvořena. Nádhernou ukázku Vám zaslal kolega praivo.

jabraka*
hodnocení

0x

Všechny diody i LED,jsou polovodičové,i když jsou mezi polovodivými materiály velké rozdíly.

JABRAKA

praivo*

No, "diody" byly i elektronky...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]