Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

K čemu jsou krystaly a rezonátory?

Od: fargo* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den

Doma jsem našel nějaké krystaly a rezonátory a zajímalo by mne co mají v obvodech za funkce. Rád bych také věděl jak je popřípadě i zapojit a k čemu by mi byly dobré. Díky

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zjednodušeně řečeno udržují přesnou frekvenci oscilátorů. Využití je v obvodech, vyžadující co nejpřesnější frekvenci - hodiny, vysílače (zvlášť krátko a mikrovlnné) a pod.

fargo*
hodnocení

Takže když mám například krystal na 4,433619MHz tak například na 50Hz nepojede že? A jaké je jejich pracovní napětí?

klusik*

Hehe, pojede. Jde jen o to, že vy máte "etalon" nějaké frekvence. Pro zjednodušení si představte, že chcete signál (přesný), který bude mít frekvenci 440 Hz (komorní A).

Najdete si oscilátor, který má třeba 4,4 kHz (nevím, jestli se takové dělají, jen pro zjednodušení) a uděláte si děličku frekvence (z obyčejné kaskády operáků třeba).

Nebo si můžete udělat vlastní generátor, který bude na nějakém krystalu postaven. Výhoda krystalových oscilátorů proti postaveným ze součástek je především stálost frekvence. U postavených oscilátorů se vám zahřejou tranzistory a už máte o 20 % jinde frekvenci ;) Nevýhoda je, že nikdy nemáte frekvenci, kterou zrovna potřebujete :-D

doplněno 04.08.11 17:36:

A jak tady někdo píše; samo vám to kmitat nebude :) Musíte ho zapojit jako oscilátor. (na druhou stranu, dají se sehnat oscilační součástky, které jen připojít na napětí a jedou ... frekvenci pak řídíte třeba změnou kapacity ;) (např. známý 555...) ;)

lui*
hodnocení

0x

Krystal ani rezonátor ti sám o sobě kmitat nebude. Je to jen součástka, která musí být součástí obvodu, který se nazývá oscilátor. Takže chtít po krystalu pracovní napětí je nesmysl. Stačí takhle? Zatím? Najdi si nějakou literaturu(třeba na webu) o oscilátorech, ale není to nic pro začátečníky.

fargo*
hodnocení

Já začátečník nejsem, jen jsem se s nimi zatím nesetkal

buss

Že by se někdo, kdo se zajímá o elektroniku nesetkal s Xtalem? Když je to v hodinkách a kde všude? Frekvence se dá násobit nebo dělit... v jistých mezích i měnit, popř. použít spolu s LC oscilátorem a ladit od .. do..., radioamatéři ví.

Já jsem se setkal i s krystalkou *hi*

Já taky. A je plně funkční*palec*! (Akorát nemám dobová sluchátka:()

doplněno 05.08.11 17:52:

Vysokoohmová sluchátka sice mám, ale o mnoho mladší, navíc s plastovoými kablíky, takže se vzhledově nehodí. Protože vidím zájem přikládám ještě obrázek vzduchové cívky uvnitř krabičky.

Ale jsme trochu mimo téma, takže dost.

K čemu jsou krystaly a rezonátory?

Ta je krásná - profi a má dva výstupy, že by stereo? Já jsem už z modernější doby, používal jsem germaiové diody, je pravda s vysokoohmovými sluchatky byl problém. Tak jsem přidal 103NU70 za 32 Kčs a hralo to přes VT37 i na repro. A ten krystal jsem také později zkoušel. Kruci, proč tolik pamatuju!

takže znova

K čemu jsou krystaly a rezonátory? #2

Díky za pohled na vnitřní hardware. Neměl jsem šanci vidět takého veterána. *palec*

buss

Juj, ten galenit také někde je a bylo to udělané v krabičce drevené HM, pak s 1NN41 v krabičce od mýdla a pak později přibyl tranzistor NU. Později další hebla... že je toho kupa, takže se tvoří seznam a pak jako balík prodat, není kdo by se tomu věnoval. Jinak to spolkne popelnice... Začalo to tím, že jsem po strýci našel předválečnou literaturu.. bohužel zhavaroval s letadlem ( 3 pajloti v rodině exli).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma rezonátor

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]