Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak fotit u umělého osvětlení

Od: patrikus® odpovědí: 12 změna:

Zdravím, udělali jsme si takové domácí fotostudio, natáhli halogeny, vytvořili pozadí e si vyfotíme toho naeho prcka, ale bohuel větina fotek je rozmazaných, ikdy mám clonu na největí číslo, závěrku kdy hodím na 1/30 tak jsou fotky skoro černé, jsem začátečník, tak budu moc rád za radu co dělám blbě, děkuji

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Bohuzel se zde projevil ten fakt, ze sebedrazsi fotoaparat neudela bez dobreho fotografa dobrou fotografii.Nejen ze nemate ani ty nejobycejnejsi zaklady fotografovani, ale bohuzel ani sviceni sceny.Zkuste nejdrive precist par knih ci clanku o fotografovani, a hned nasledne o nasviceni sceny, ci zableskovych rezimech atd.I kdyz se Vam podari udelat nerozmazanou fotografii, tak mate velmi ostre a rusive stiny za prckem..i to je treba odstranit.Lepe to jde udelat i se systemovym bleskem.., pokud ho umite pouzivat.Opravdu zacnete od zakladu...vyplati se to.
hodnocení

Děkuji za názor, jak jsem se již zmínila jsem začátečník, takže z výše vložených příspěvků budu ráda čerpat .

filipobr

Zkuste mrkntou na tipyjakfotit.cz/... . Napsal jsem článek, který by Vám mohl pomoci. Přeji hodně úspěchů. Filip

mowla*
hodnocení

0x

Clonu musí dát na nejmení číslo (nejmení moné)...

Závěrka na 1/30 je - pravděpodobně, moc dlouhý čas - "prcek" se ti hejbne, zkus aspoň 1/60 (raději jetě méně) - alenetuím čím a na co fotí, to u pak experimentuj...

;)

14.01.13 18:23
hodnocení

děkuji:)

hm*
hodnocení

0x

Jak píe @mowla , asi máte dlouhý čas.

Jsou ty fotky "měkce rozpitě" rozmazané celé, tzn. i nábytek apod., nebo je prcek "rozhýbaný" (tzn. je třeba rozmazaná ruka, se kterou pohyboval), nebo máte fotky tzv. strené (ve na fotce je přetaené jedním směrem)?

Polote vedle prcka třeba hračku tak, aby si s ní nehrál. Kdy bude hračka ostrá a prcek rozpohybovaný, musíte zkrátit čas (a ubrat clonu, jinak bude jen tma).

hodnocení

no vkládám foto jak to asi vypadá, některé se trochu povedly, ale nejsou úplně ostré oči a zdaleka to není pěkné studiové foto.

Jak fotit u umělého osvětlení
hm*

Nojo, tam se prcek mele. Musíte pouít mnohem kratí čas a úměrně tomu i zmenit clonu (případně troku zvýit citlivost, ale ne na moc, jinak se na fotce objeví um; citlivost zvětte jen tehdy, kdy u nemáte k dispozici mení clonu a nejde pouít silnějí světlo a pořád je to málo).

doplněno 14.01.13 18:13:

Časy: 1/30 je dlouhý, 1/100 je kratí, 1/1000 jetě kratí, ...

hodnocení

děkuji já to jetě zkusím zítra :)

hodnocení

0x

Pokud se fotí z ruky takm platí, e čas musí být maximálně převrácená hodnota hodnoty pouitého ohniska objektivu, přepočítaného na kinofilm. Take například - pokud je foceno objektivem, který odpovídá ohnisku 100mm tak čas by neměl být delí jako 1/100sec - tímto se omezuje rozmazání způsobené chvěním rukou.

Druhá věc je jak rychle se objek hýbe, při rychlejích pohybech je nutno čas jetě zkrátit.

doplněno 14.01.13 18:09:

Podle toho jak málo je rozmazané poyadí a jak moc je rozmazané děcko je jasné, e se jedná o pohybovou neostrost. Dítě se hýbe moc rychle na zvolený čas expozice.

doplněno 14.01.13 18:10:

Ale to muselo být foceno o hodně delím časem ne je 1/30 sec.

doplněno 14.01.13 18:25:

Ono záleí jaký máte fotoaparát, já mohu bez problémů pouít citlivost o hodnotě ISO 12500 a vyfotím dobrý snímek za svitu jedné svíčky ;)

hodnocení

děkuji zítra pořeím:)

hodnocení

0x

Věnujte pozornost také zaostření. Pokud fotíte digi foákem, tak je potřeba okanik počkat (při částečném stisknutí spoutě) ne fotoaparát zaostří. Vhodné je rovně pokud nepouíváte stativ fotoaparát pevně opřít o nějakou stabilní věc npř. stůl, idli a nebo fotit samospoutí při poloeném aparátu na stůl, případně s pouitím blesku a pod. miro

doplněno 14.01.13 18:39:

Pozor! Při umělém osvětlení je potřeba vzít v úvahu vlastnosti světla, to proto, aby barvy objektu se pokud mono nejvíce blíily skutečnosti - zejména ple osob .Kady typ árovky dává jinak zabarvené světlo ne je denní světlo na které bývají fotoaparáty nastaveny. Korekci lze provádět v PC. miro

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]