Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Správně zapojení ampermetru ke zdroji?

Od: cole odpovědí: 16 změna:

Zdravím všechny,

stavím regulovatelný zdroj, kde chci mít panelový voltmetr i ampermetr, abych viděl hodnoty a nemusel zbytečně vytahovat multimetr.

Jak ale zapojím ampérmetr aby mi ukazoval, kolik (m)A mám navolených (bez zátěže) a nikoliv kolik mi potom bude spotřebič brát? Mělo by to snad nějak jít. Vím že do série, ale zda-li mám použít nějaký dělič, to nevím. Chctěl bych předem vidět, že mám navolených např. 10mA a poté až připojit spotřebič.

Děkuji za všechny rady

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Když to tady tak čtu, myslím, že by pro Vás bylo užitečné pročíst si nejdřív nějakou literatůru o elektronice a seznámit se s funkcí a vlastnostmi elektronických komponentů. Ušetřil byste si řadu otázek, času a možná i zbytečně zničených zařízení. Elektronika není jednoduchá záležitost a bez teorie se neobejdete.

hodnocení

0x

Nějak nechápu, co vlastně chcete měřit. Na tom zdroji volíte maximální možný proud? A ten chcete vidět na měřáku? Bez zátěže tam přece žádný proud neteče.

cole
hodnocení

Ano, na zdroji je regulovatelny proud. Chtěl jsem to že bych si předem navolil třeba těch zmiňovaných 10mA a pote až připojil zátěž no. Nevím jak to je v profi laborat. zdrojích.. Jestli to teda neni z vlastně ani fyz. a elektr. hlediska možné tak to nepujde no :)

stoffi*
hodnocení

0x

Nevim jestli jsem to správně pochopil, ale asi máte na mysli proudovou pojistku. Nastavíte si třeba 10mA a máte jistotu, že do spotřebiče víc nepoteče a tak se třeba nezničí. Nastavíte si to tak, že stáhnete pojistku na minimum, připojíte paralelně ke zdroji ampérmetr a nastavíte si to tak, aby ukazoval 10mA. POZOR! Pokud však tu proudovou pojistku nemáte funkčí, nebo to přeženete, ampérmetr vodkouříte.

cole
hodnocení

Ano, tak to bylo myšleno, vlastně omezení proudu, aby spotřebič neodvařil. Jinak..paralelně ampermetr ano?Ne do serie?

stoffi*

Paralelně aby jste zjistil maximální zkratový proud ze zdroje a nastavil ho.

Sériově když budete mít spotřebič připojen.

Očividně tomu moc nerozumíte, takže se na to radši vykašlete *klik*

cole
hodnocení

Přiznávám že sem začátečník :)

A kolik ten ampermetr snese tak paralelně připojený? Moc asi ne

stoffi*

jestli ho máte z tesca, tak asi půl ampéry. Normální vydrží až 20A. Je to na něm napsané. Pokud máte proud vyšší, použijte bočník.

cole
hodnocení

Ok, takže snad těch víc Ampér to vydrží. Dám na Vaše rady, zitra pozkouším.

Zatím děkuju, moc.

stoffi*

V elektronice platí čísla, žádný "snad" :)

doplněno 24.07.11 15:42:

jediný snad - snad se vám nic nestane :D

Jak se to vezme. Mám ampérmetr, který vydrží 100 A. Dá se přez něj i nastartovat auto. Ale to asi nebude Váš případ*smich*.

korn

Já mám ampérmetr, který znese 400 A! :-D :-D :-D

hodnocení

0x

Možné je ocejchovat stupnici potenciometru prodového omezení, bylo by to informativní, jinak se musí zdroj vyzkratovat a nastavit dle ampérmetru...

doplněno 24.07.11 17:34:

Nebo na omezení proudu použít víceotočkový potenciometr se stupnicí a počítadlem.

buss

No jo, a kolik snese potenciometr proudu?

stoffi*

snese až 0,2W.

hodnocení

0x

Omezovat proud na zdroji přímo potenciometrem nemá smysl, to se dělá elektronicky . Proud se snímá na bočníku operačním zesilovačem a potenciometrem se reguluje zesílení, operační zesilovač pak omezuje proud přímo řízením stabilizátoru.

Nebo si zdroj postav z obvodu L200, ten je na to uzpůsobený...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]